• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jovana Radivojević

29.09.2022

13:50

EKSKLUZIVNO! FUDBALER OTKRIVA DETALJE REVOLUCIJE U IRANU! Demonstriraju silu nad ženama! Ubijaju ljude, gase internet, ne možemo da kontaktiramo sa porodicom!

Instagram, Printscreen

Fudbal

EKSKLUZIVNO! FUDBALER OTKRIVA DETALJE REVOLUCIJE U IRANU! Demonstriraju silu nad ženama! Ubijaju ljude, gase internet, ne možemo da kontaktiramo sa porodicom!

Podeli vest

Iranska moralna policija je pre nekoliko dana pretukla na smrt 22-godišnju Mahsu Amini, jer nije nosila hidžab po pravilima, a u masovnim protestima koji su izbili posle njene smrti poginula je, pored ostalih i 20-godišnja Hadis Nadžafi. Ceo svet u neverici prati dešavanja u Iranu i borbu za prava tamošnjih žena, a situaciju je čitaocima Informer.rs još više približio nemački fudbaler, poreklom iz Irana, Pardis Fardžad-Azad, koji je otkrio da je sve još strašnije nego što javnost zapravo zna

Žene u Iranu su izašle na ulicu protestvujući protiv zakona o nošenju hidžaba, a protesta je sve više i lista zahteva se širi kao refleksija besa Iranaca zbog uslova u kojima žive. 

U protestima širom zemlje poginulo je do sada na desetine osoba, a demonstracije su nastavljene uprkos upozorenju pravosudnih organa da će učesnici biti uhapšeni. Nemački fudbaler poreklom iz Irana, Pardis Fardžad-Azad, celu karijeru proveo je u Nemačkoj i Azerbejdžanu, ali je za zemlju u kojoj je situacija katastrofalna emotivno vezan! 

Foto: instagram

 

- Imam familiju u Iranu, iako većina živi u Nemačkoj. Ipak, i dalje imam mnogo rođaka i prijatelja moje porodice u rodnoj zemlji mojih roditelja. Ono što sa sigurnošću i iz pouzdanih izvora mogu da kažem - situacija je veoma loša! Vlada pokušava da "ugasi" društvene mreže, da zabrani internet, koji je trenutno jako spor i onemogućava komunikaciju i dodir sa realnošću. Teško nam je da kontaktiramo sa njima- kaže sa tugom u glasu Pardis i dodaje:

 

 

- Osim toga, ekonomija u zemlji je izuzetno loša, ima mnogo siromašnih ljudi i lako ih je zastrašiti - kaže Fardžad Azad u isposvesti za Informer.rs.

Žene žele život kao nekada

U Iranu, pre Islamske revolucije iz 1979, nije postojao strogi kodeks oblačenja kao što je aktuelni koji od žena zahteva, prema zakonu, da pokriju kosu i nose skromnu „islamsku" odeću.

Celu karijeru je naš sagovornik proveo igrajući u Nemačkoj i Azerbejdžanu u kojem je proveo osam godina i zbog fenomenalnih partija postao reprezentativac te zemlje.

Nije mu bilo lako da priča kakva je situacija u zemlji u koju ne sme nogom da kroči. 

- Oni su na televiziji objavili snimak pretučene devojke i šta vam se može desiti ukoliko ne nosite hidžab ili ga ne nosite kako treba. Oni su ubacili devojku u kombi toliko grubo, da je od siline udarca glavom u prozor preminula. Svi demonstriraju i idu na ulice, bore se, a posebno žene! Verujte mi, žene u Iranu su veoma hrabre, ne plaše se ničega! Moja porodica ne može da ode ramo, jer su svojevremeno pobegli od tog režima i ne mogu da se vrte, jer kada bi se vratili, završili bi u najmanju ruku u zatvoru - kaže Pardiz za Informer.rs i dodaje:

Foto: AP/Tanjug

 

- U Iranu je obaveza po islamskim pravilima da hidžab prekrije sve što je potrebno i postoji posebna policija za to. Osim toga, ne smeju muškrac i žena da se poljube u javnosti, niti da se drže za ruke... Ipak, ako se pogledaju slike iz Irana, možete vdieti mnogo devojaka koje poput nesrećno stradalih žena nose samo ešarpu ili šal preko glave, a oni sada demonstriraju silu i daju primer kako će završiti ako nastave sa tim!

Foto: printscreen

 

- Nakon što je devojka ustrljena sa šest metaka, umrlo je još mnogo ljudi. Većina Iranica koji ne žive u zemlji, ali i onih koji su i dalje tamo, su protiv te vlade, sigurno preko 80 odsto njih! Ali oni imaju moć i ne može im niko ništa! Sada je situacija eskalirala, krenula je revolucija! Ipak, postoji veliki problem, jer sada moramo da razmišljamo šta će se desiti posle svega ovoga i ko bi mogao da dođe na njihovo mesto! Niko ne želi da bude tamo bude kao u Iraku, Siriji ili Avganistanu... To su sve bile normalne zemlje, ali zbog rata, tamo je sada katastrofa! Pitanje je ko će vladati, a svi su protiv njih, i mi u Berlinu i svi Iranci širom sveta - zaključio je za Informer.rs Pardis Fardžad-Azad. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dario

pre 1 godinu

Ovi naši LGBisti neka idu da im pomognu. A ko kaže da su informacije tačne?

OGLASIO SE VAZURA POSLE BRUKE PARTIZANA: ŠOKIRAN SAM! Ovo je nedopustivo!
Partizan

OGLASIO SE VAZURA POSLE BRUKE PARTIZANA: ŠOKIRAN SAM! Ovo je nedopustivo!

Fudbaleri Partizana eliminisani su iz 1/16 finala Kupa Srbije od Radničkog u Sremskoj Mitrovici, od trenutno 13. ekipe Prve lige Srbije i tako su priredili navijačima jedno od najneprijatnijih izenanađenja u istoriji kluba. Za Informer.rs se oglasio generalni direktor crno-belih Miloš Vazura, koji nije krio koliko je iznenađen i razočaran

28.09.2022

18:55

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17