• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Zorić

10.10.2022

17:24

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! SAUDIJSKA ARABIJA - "Zeleni sokolovi" predvođeni Renarom sanjaju reprizu 1994.

Reuters

Fudbal

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! SAUDIJSKA ARABIJA - "Zeleni sokolovi" predvođeni Renarom sanjaju reprizu 1994.

Podeli vest

Manje od dva meseca ostalo je do početka Svetskog prvenstva u Kataru, a Informer će vas do starta Mundijala upoznati sa svim učesnicima šampionata

Fudbalska reprezentacija Sudijske Arabije imaće praktično nemoguću misiju na predstojećem Svetskom prvenstvu u Kataru, s obzirom da ih je u grupi C žreb spojio sa Argentinom, Meksikom i Poljskom. Popularni "zeleni sokolovi" pokušaće da naprave senzaciju, prođu u nokaut fazu i tako ponove uspeh iz 1994. godine kada su na svom prvom Mundijalu u SAD dogurali do osmine finala, a u ukupnom plasmanu zauzeli 12. mesto.
Biće ovo njihov šesti nastup na planetarnom šampionatu, pošto su, osim u Americi, učestvovali i 1998. u Francuskoj, 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, 2006. u Nemačkoj i 2018. u Rusiji. Dosad su ostvarili samo tri pobede na SP (nad Marokom i Belgijom 1994. i Egiptom 2018.), a ovo takmičenje dočekuju posle sjajnih rezultata u kvalifikacijama u Azijskoj fudbalskoj konferederaciji (AFC).

SAUDIJSKA ARABIJA

FIFA lista: 53. mesto
Selektor: Erv Renar (54)
Vrednost tima: 23.100.000 evra
Prosečna starost: 26,9
Najveća zvezda: Salem Al Davsari (31)
Učešća na SP: pet puta
Najveći uspeh: osmina finala 1994.

Saudijci su prvi ciklus završili bez poraza, kao prvoplasirani u grupi, ispred Uzbekistana, Palestine, Singapura i Jemena. Odigrali su osam utakmica i ostvarili šest pobeda, dva remija i gol razliku 22:4. U narednoj fazi čekao ih je znatno teži posao, ali su i to odradili bez greške. Kolo pre kraja, kao lideri grupe B overili su direktnu vizu za Katar. Na deset mečeva upisali su sedam trijumfa, dva remija i jedan poraz, uz gol 12:6, pa su leđa ostali da im gledaju Japan, Australija, Oman, Kina i Vijetnam.

 

Selektor najveća zvezda 

 

Odlične partije "zelenih" povezane su i sa dolaskom na klupu Erva Renara (54). Francuski stručnjak je možda i najzanimljiva ličnost u nacionalnom timu, a selektorsku palicu preuzeo je u julu 2019. Bio je defanzivac i imao je skromnu igračku karijeru, što ga nije sprečilo da kao trener bude znatno uspešniji. Od poznatih klubova vodio je Sošo i Lil, da bi najbolje rezultate ostvario sa reprezentacijama.

 

Foto: Reuters

Erv Renar (u sredini) dva puta je osvajao Afrički kup nacija

Renar je vodio Angolu i dva puta bio selektor Zambije, sa kojom je u drugom mandatu 2012. osvojio trofej na Afričkom kupu nacija (AKN). Isti uspeh ponovio je tri godine kasnije, ali kao kormilar Obale Slonovače. Usledio je potom poziv Maroka, koji je odveo na Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. Međutim, "lavovi" su ispali već posle grupne faze, ali to nije bilo kobno po Erva, već šokantna eliminacija na penale od Benina u osmini finala AKN naredne godine.
Samo nekoliko dana kasnije dobio je ponudu od Saudijske Arabije i postao prvi Francuz na klupi ove selekcije. Voli da igra u formacijama 4-3-3 i 4-2-3-1, što se pokazalo kao pun pogodak. Ispunio je zacrtani cilj i odveo ekipu na Mundijal, a sa 18 pobeda na 34 utakmice, ušao je u istoriju kao jedini inostrani stručnjak kojem je to pošlo za rukom.
- Gajimo stil igre sličan onom koji forsiraju Alžir, Egipat, Tunis i Maroko. Imamo talentovane igrače, težimo ka atraktivnom fudbalu, ali na Svetskom prvenstvu ključna će biti disciplina u igri. Saudijska Arabija živi za fudbal, njeni klubovi spadaju među najbolje u Aziji i sada želimo reprezentaciji da vratimo stari sjaj. Naš cilj je da prođemo makar u osminu finala, iako smo dobili izuzetno tešku grupu. Imamo pravo da se borimo i da sanjamo uspeh - poručio je Renar.

 

Al Muvalada suspendovan

 

Saudijska Arabija trenutno zauzima 53. mesto na FIFA rang-list. Tri puta je bila šampion Azije (1984, 1888. i 1996. godine) i smatra se jednom od najboljih selekcija sa ovog kontinenta. Vrednost ekipe procenjena je na samo 23,1 milion evra, prosečna starost je 26,9 godina, a svi reprezentativci dolaze iz iz domaćih timova.


ZVEZDA TIMA
Salem al Davsari (31)

Pozicija: levo krilo
Utakmica: 66
Golova: 17
Asistencija: 3
Klub: Al Hilal
Vrednost: 2.800.000 evra


Prva zvezda "zelenih "sokolova" je Salem al Davsari (31), koji je na 66 utakmica postigao 17 golova i upisao tri asistencije. Igra na poziciji levog krila, nosi dres tamošnjeg Al Hilala iz Rijada, a ujedno je i najskuplji igrač u državnom timu (2,8 miliona evra).
Na golu je standardan iskusni Mohamed al Ovais (30), koji je u svom bivšem klubu Al Ahliju jedno vreme sarađivao sa srpskim stručnjakom Vladanom Milojevićem. Na bekovskim pozicijama su nezamenljivi Sultan al Ganam (28) i Jaser al Šahrani (30), dok su se štoperi često rotirali.

Foto: Reuters

Salem al Davsari (desno), najbolji igrač Saudijske Arabije

Kapiten je iskusni vezista Salman al Faraj (33), koji je debitovao još 2012. godine. Za kreiranje igre zaduženi su još i Mohamed Kano (28), Abdulah al Malki (27), Sami al Nažei (25), Ali al Hasan (25) i Navaf al Abed (32), dok ofanzivni trio uglavnom čine Hatan Bahebri (30), Saleh al Šehri (28), Abdulah al Hamdan (23) i Feras al Brikan (22).

 

RASPORED NA SP

1. kolo (22. novembar)
Argentina - S. Arabija

2. kolo (26. novembar)
Poljska - S. Arabija

3. kolo (30. novembar)
S. Arabija - Meksiko

Veliki hendikep za Saudijce je suspenzija Fahada al Muvalada (28), koji je u martu pao na doping testu. Dokazano je da je brzonogo krilo koristilo nedozvoljena sredstva, kažnjen je zabranom igranja na čak 18 meseci, zbog čega će morati da propusti SP u Kataru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak
Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak

Lekarsko veštačenje Miroslava Mike Aleksića, koje je trebalo da utvrdi njegovu procesnu sposobnost, dostavljeno je Višem sudu u Beogradu nakon zahteva sudskog veća zbog čestih odgoda ročišta uz objašnjenje da je vlasnik škole glume, koji je optužen za silovanje i polno uznemiravanje sedam polaznica škole, u lošem zdravstvenom stanju.

01.05.2024

08:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija