• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

20.10.2022

14:09

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! BELGIJA - Bivši drugari De Brujne i Kurtoa su glavni aduti! Navijači prizivaju buđenje Azara i Lukakua

printscreen

Fudbal

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! BELGIJA - Bivši drugari De Brujne i Kurtoa su glavni aduti! Navijači prizivaju buđenje Azara i Lukakua

Podeli vest

Mesec dana ostalo je do početka Svetskog prvenstva u Kataru, a Informer će vas do starta Mundijala upoznati sa svim učesnicima šampionata

Evo i Belgije, ekipe koja po imenima može da se svrsta u red najjačih svetskih reprezentacija!

Poznate kladionice, međutim, Belgijance su stavile tek na deveto mesto favorita za osvajanje ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u Kataru. Ekipa španskog stručnjaka Roberta Martineza igraće u grupi F sa Hrvatskom, Marokom i Kanadom i favorit je za prvo mesto. Belgijanci su na prethodnom Mundijalu u Rusiji bili treći, izbacili su čak i Brazil, izgledali veoma moćno i na kraju su uspeli da stignu do najvećeg uspeha u istoriji. Od sedam utakmica pobedili su šest, ali nisu uspeli da ostvare najveći san ove generacije - osvajanje "Zlatne boginje".

Afera uništila prijateljstvo

 

Foto: Reuters/AP

Prve zvezde Belgije, Kurtoa i De Brujne

Tada su mnogi verovali da popularni "crveni đavoli" mogu da budu opasnost iz senke, ali sada je sve manje onih koji ih vide kao nekog ko može da pomrsi račune favoritima. Da se razumemo, Roberto Martinez i na ovom Mundijalu ima vrhunske asove, kakvim malo ko može da se pohvali.

ZVEZDA TIMA
Kevin De Brujne (31)

Pozicija: vezni
Utakmica: 98
Golova: 25
Asistencija: 46
Klub: Mančester siti
Vrednost: 85.000.000E

Tu su, pre svih, po mnogima najbolji golman sveta Tibo Kurtoa i najbolji vezista na planeti Kevin De Brujne. Reč je o velikim zvezdama svetskog fudbala, koji su godinama oslonac ove vrlo jako reprezentacije, ali koji još od 2013. godine međusobno ne razgovaraju. Razlog za njihove loše odnose je devojka Kerolajn Lajnen, koja je, navodno, prevarila De Brujnea sa Kurtoom. Dotad su njih dvojica bili najbolji prijatelji, družili su se i čuli telefonom svakodnevno, ali nakon preljube prekinuli su svaki kontakt.
Kada se to saznalo De Brujnea su čelnici Saveza pitali da li želi da odstrane Kurtou iz nacionalnog tima. Rekao je da ne želi, jer bi tako ostali bez najboljeg svetskog golmana. Ipak, njih dvojica i dan danas na okupljanjima reprzentacije komuniciraju samo "službeno".

 

Azar i Lukaku? Buđenje pod hitno

 

Posvađani drugari jesu prve zvezde Belgije, ali ima ovaj tim mnogo asova koji mogu mnogo da urade.
Pre svega, navijači očekuju i konačno buđenje Edena Azara i Romelua Lukakua, "uspavanih" zvezda Real Madrida i Intera. Njih dvojica u poslednjih godinu i po dana ne igraju na nivou na kojem su bili ranije, ali to ne mora ništa da znači kada počne Mundijal. Poznato je da pojedini asovi bljesnu upravo na najvećoj sceni, što bi mogla bila prava prilika za njih dvojicu da ožive karijere.

Foto: Reuters

Lukaku i Azar na utakmici protiv Finske

BELGIJA

FIFA lista: 2
Selektor: Roberto Martinez
Vrednost tima: 559 miliona evra
Prosečna starost: 27,8
Najveća zvezda: Kevin De Brujne
Učešća na SP: 13 puta
Najveći uspeh: 3. mesto (2018)

Stručnjaci i bukmejkeri mišljenja su da je ovaj sastav Belgije svoj vrhunac premašio na prošlom Mundijalu. Tada su, kako smo već pomenuli, došli do bronze i najvećeg uspeha u istoriji. Nadmašili su i onu čuvenu generaciju iz 1986. godine, koja je u Meksiku stigla do polufinala i završila kao četvrta. Iako Belgija danas važi za veliku fudbalsku silu, samo su dva puta u istoriji dolazili do polufinala. I to na već pomenutim prvenstvima - 1986. i 2018. godine.

 

Sa Hrvatima za prvo mesto

 

Očekuje se da Belgijanci sa Hrvatskom vode bitku za prvo mesto u grupi F, a da bez većih problema savladaju preostala dva rivala, Maroko i Kanadu. Martinez se neće oslanjati samo na pomenute zvezde Kurtou, De Brujnea, Lukakua i Azara. Ekipa obiluje nadarenim i brzim fudbalerima kao što su Dris Mertens, Janik Karasko, Šarl De Ketelar, Aleksis Salemakers i Juri Tilemans, ali i prekaljenim defanzivnim asovima poput Aksela Vicela, Tobija Aldervajrelda, Jana Fertongena i Tome Menijea. Imena - da se smrzneš!

Anri zadužen za napadače

Foto: Reuters

 

Malo je poznato da Belgijanci u svojoj ekspediciji imaju jednog od najboljih svetskih napadača sa početka 21. veka, čuvenog Francuza Tijerija Anrija. Slavni as je jedan od pomoćnika selektoru Robertu Martinezu i logično, zadužen je za formu ofanzivaca. Lukaku je jednom prilikom izjavio da mu prisustvo legende Arsenala i Barselone neizmerno znači i da od njega može mnogo da se nauči. Našalio se i da svojim majstorijama na treningu ubija samopouzdanje belgijskim špicevima, jer bi i dan-danas mogao komotno da igra sa njima.
Anri se nije proslavio u dosadašnjoj trenerskoj karijeri vodeći Montreal i Monako. Ipak, čini se da je u Belgiji pronašao pravu ulogu i za sebe, i za tim. Mnogi veruju da je on ogromno pojačanje za stručni štab "crvenih đavola", jer i sam zna kako je biti svetski šampion i kako igrati velika takmičenja. Uz njega u stručnom štabu nalazi se još jedan poznati bivši fudbaler. Reč je o Tomasu Fermalenu, koji je Martinezu prvi asistent.

San im je da uz malo sreće ponove uspeh od pre četiri godine, kada su bili treći na svetu. Tada su tukli sve rivale u grupi (Englesku, Tunis i Panamu), a potom i Japan u osmini finala i Brazil u četvrtfinalu. Zaustavila ih je u polufinalu Francuska, kasnije osvajač Mundijala. Ipak, do utešnog trećeg mesta došli su trijumfom nad Engleskom.
Blagi pad doživeli su na Evropskom prvenstvu 2021. godine, kada su zaustavljeni u četvrtfinalu. Od njih je bila bolja Italija, koja je takođe bila osvajač tog takmičenja. Do tog meča su, kao i 2018. na Mundijalu, imali sve pobede.

 

Lako do Mundijala

 

Reprezentacija Belgije je, prema očekivanjima, vrlo lako izborila plasman na Svetsko prvenstvo u grupi sa Ukrajinom, Finskom, BiH i Kazahstanom. Od osam mečeva pobedila je šest i dvaput remizirala, a plasman dalje je obezbedila kao jedna od prvih sa evropskog kontinenta. 
Selektor Roberto Martinez forsira formaciju sa tri štopera, nekad 3-5-2, a nekad 3-4-3. Na golu je Kurtoa, a odbranu su u ovogodišnjim utakmicama obično činili Jan Fertongen, Tobi Aldervajreld i mladi Zeno Debast. Takozvani ving-bekovi su Janik Karasko i Toma Menije, zadnji vezni su Aksel Vicel i Juri Tilemans, a u ofanzivnom delu su najčešće bili Kevin De Brujne, Eden Azar i Miši Bačuaji. Naravno, Bačuaji je tu kao zamena za povređenog Romelua Lukakua, koji je mesecima unazad kuburio sa povredom i pitanje je u kojoj formi će biti pred Mundijal.

 

Standings provided by Sofascore

 

Foto: Reuters

Selektor Belgije Roberto Martinez


Belgijanci su ove godine doživeli dva poraza, oba od Holandije, a mečeve koje su trebali da dobiju uglavnom su dobijali bez većih problema. U Kataru ostaje da se vidi - da li su zaista premašili svoj zenit kao što mnogi misle, ili su spremni za novi napad na "zlatnu boginju", kojoj su prošli put bili tako blizu.

RASPORED NA SP

1. kolo (23. novembar)
Belgija - Kanada
2. kolo (27. novembar)
Belgija - Maroko
3. kolo (1. decembar)
Hrvatska - Belgija




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15