• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. V.

02.11.2022

21:46

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! JUŽNA KOREJA - Autsajder sa Dalekog istoka priželjkuje da se ponovi 2002.

Reuters

Fudbal

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! JUŽNA KOREJA - Autsajder sa Dalekog istoka priželjkuje da se ponovi 2002.

Podeli vest

Manje od mesec dana ostalo je do početka Svetskog prvenstva u Kataru, a Informer će vas do starta Mundijala upoznati sa svim učesnicima šampionata

Fudbalska reprezentacija Južne Koreje deseti uzastopni put, a ukupno 11, učestovaće se na Svetskom prvenstvu.
„Azijski tigrovi" poslednjih decenija gotovo su stalni akteri Mundijala, pošto od 1986. godine pa sve do Katara nisu propustili nijedan planetarni šampionat. Ekipa sa Dalekog istoka smatra se najuspešnijm azijskom selekcijom, jer su jedini uspeli da stignu do polufinala nekog Mundijala i to 2002. godine.

Foto: Reuters

Paulo Bento vodiće "azijske tigrove" s klupe

Fudbalska javnost se i dalje seća da su Južnokorejci tada, kao domaćini Svetskog prvenstva, u nokaut fazi redom rušili evropske velikane poput Italije i Španije, ali su onda u polufinalu izgubili od Nemačke sa 1:0. 


Presudili Nemcima u Rusiji

Nakon pomenutog uspeha, azijska reprezentacija je jedino još 2010. godine uspela da prođe u nokaut fazu, tada je stigla do osmine finala, dok su sva ostala učešća na Mundijalu završavali već u grupnoj fazi. 

JUŽNA KOREJA

FIFA lista: 28. mesto
Selektor: Paulo Bento (53)
Vrednost tima: 159.550.000 evra
Prosečna starost: 27,3 godina
Najveća zvezda: Hjun-min Son
Učešća na SP: 11
Najveći uspeh: 4. mesto na SP 2002.

Južnokorejci su kartu u Kataru izborili kao drugoplasirani u A grupi u azijskim kvalifikacijama. Oni su u 16 odigranih mečeva ostvarili 13 pobeda i to uz impresivnu gol-razliku od 35:4. 
Iako su daleko od favorita za titulu, fudbalski stručnjaci smatraju da je trenutna selekcija Južne Koreje, verovatno najbolja koju je ova zemlja imala u istoriji. Stoga se mnogi se nadaju da bi "tigrovi" mogli da namuče mnogo jače timove u Kataru. Da imaju kvalitet da naparave iznenađenje pokazali su i pre četiri godine u Rusiji, kada su u grupi pobedili tadašnjeg branioca titule ekipu Nemačke (2:0) i izbacili ih iz daljeg takmičenja. 
Južnokorejce sa klupe predvodiće portugalski stručnjak Paulo Bento (53), koji je preuzeo ekipu 2018. godine. Nekadašnji portugalski reprezentativac ima iskustva igranja na velikim takmičenjima, pošto je pored Koreje, bio selektor i Portugala od 2010. do 2014. godine, a vodio je i klubove Sporting, Kruzeiro i Olimpijakos. Bentu sa "tigrovima" ugovor ističe posle Mundijala, a da li će on biti produžen zavisiće i od rezultata u Kataru.

Foto: Reuters

Najviše se očekuje od Hjung-min Sona

ZVEZDA TIMA

Hjung-min Son (30)
Pozicija: levo krilo           Utakmica: 104
Golova: 35                       Asistencija: 17
Klub: Totenhem     Vrednost: 75.000.000 evra

Ipak, glavni adut Korejaca svakako će biti napad, tačnije prva zvezda tima 30-godišnji Hjung-min Son. Levi bek Totenhema ima veliko iskustvo, obzirom da je odigrao 105 mečeva u nacionalnom timu i dao 35 golova. Takođe, ovo će mu biti treći učešće na Mundijalu. Ipak, uzdanica londonskog kluba, čija je vrednost 75 miliona evra, ne može da se pohvali da u najboljoj formi dočekuje Svetsko prvenstvo, obzirom da je na dosadašnjih 19 utakmica u Premijer ligi i Ligi šampiona dao samo pet golova.


"Čudovište" komanduje odbranom


Son je svestan da će njegova selekcija u Kataru biti autsajder, ali se ipak nada da bi mogli da pomrse računa daleko jačim timovima.
- Jasno je da ćemo biti autsajder, ali nadam se da ćemo moći da napravimo pravo iznenađenje protiv jačih timova - rekao je Son.

RASPORED NA SP


1. kolo (24. novembar) Urugvaj - J. Koreja
2. kolo (28. novembar) J. Koreja - Gana
3. kolo (2. decembar) J. Koreja - Portugal

Pored asa Totenhema, selektor Bento na raspolaganju imaće i stamenog štopera Kim Min-Đaea, koga mnogi smatraju jednim od najboljih defanzivaca u Aziji. Korejac, kome je nadimak "čudovište", ovog leta stigao je u Napoli iz Fenerbahčea i to za 25 miliona evra. Iako ima tek 25 godina Kim je odigrao 44 utakmice u nacionalnom dresu i upisao tri gola. Kim, koga krasi snaga i brzina, može da se pohvali odličnom sezonom u italijanskoj ekipi za koju je odigrao 17 mečeva u svim takmičenjima i dao dva gola. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Priština ubija dijalog!
Politika

Priština ubija dijalog!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da Priština ubija dijalog, kao i da je glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi u sredu u Briselu odbio da razgovara o svim temama.

03.07.2024

12:27

'Ne obmanjujte javnost' - Vučić upitao crnogorsko rukovodstvo: Da li je rezolucija o Jasenovcu bila moja ideja?
Politika

'Ne obmanjujte javnost' - Vučić upitao crnogorsko rukovodstvo: Da li je rezolucija o Jasenovcu bila moja ideja?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ljudi iz crnogorskog rukovodstva govore stranim predstavnicima da je rezolucija o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu doneta pod pritiskom Beograda i upitao predsednika Crne Gore i predsednika Vlade te zemlje da li ih je ikada pozvao telefonom da vrši pritisak na njih i da li je ta rezolucija bila njegova ideja.

03.07.2024

12:12

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija