• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.11.2022

10:25

KATARSKI SPEJSŠATLOVI SPREMNI ZA MUNDIJAL! Ovo su stadioni na kojima će se igrati utakmice Svetskog prvenstva! (VIDEO+FOTO)

printscreen

Fudbal

KATARSKI SPEJSŠATLOVI SPREMNI ZA MUNDIJAL! Ovo su stadioni na kojima će se igrati utakmice Svetskog prvenstva! (VIDEO+FOTO)

Podeli vest

Ostalo je još 15 dana do početka Svetskog prvenstva u Kataru, a organizator se pohvalio svim stadionima na kojima će se igrati ova planetarna fudbalska smotra.

Osim jednog zdanja, sva ostala su napravljena od 2019. godine do ovog momenta.

Najnovi je Lusail Stadium na kojem će Srbija i otvoriti takmičenje u grupi G protiv Brazila.

Udaljen je 23 kilometra od prestonice Dohe, a kao i ostali stadioni u Kataru biće imaće hlađenje upotrebom solarne energije.

Dizajn je inspirisan interakcijom svetlosti i senke; njegov oblik i fasada odražavaju dekorativne motive koji se nalaze u zdelama i drugim umetničkim delima pronađenim u arapskom i islamskom svetu.

Posle Svetskog prvenstva, očekuje se da će biti rekonstruisan u stadion sa 40.000 mesta. Višak za sedenje će biti uklonjen, a ostali delovi zgrade prenamenjeni u prostor zajednice sa prodavnicama, kafićima, atletskim i obrazovnim objektima i zdravstvenom ambulantom.

Nakon Lusaila, koji je ujedno i najveći sa kapacitetom od 80 hiljada sedišta, ide Al Bajt u Al Koru sa 20 hiljada manje, a onda svaki ostali može da ugosti 40 hiljada gledalaca.

Orlovi će takođe igrati na Al Džanubu protiv Kamerona, a onda i na Stadionu 974 protiv Švajcarske na zatvaranju grupne faze.

Al Džanub je stadion sa pokretnim krovom napravljen 2019, godine kapaciteta 40.000 mesta. Odlikuju ga postmodernistički i neofuturistički dizajn, a izgled krova inspirisan je jedrima tradicionalnih arapskih dov čamaca koje koriste regionalni ronioci lovci na bisere.

Stadion 974 je najkarakterističniji katarski stadion, jer je u pitanju privremeni objekat izgrađen od 974 brodska kontejnera, a taj broj označava i međunarodni pozivni broj za Katar.

Deluje nestvarno, ali kontejneri i sedišta će posle Mundijala biti rastavljeni i upotrebljeni za izgradnju drugih objekata u zemljama u razvoju širom sveta. Stadion ima kapacitet 40.000 mesta, a nalazi se u luci Dohe.

Poznato je da će na njemu igrati i selekcije Portugala, Francuske i Argentine, a na njemu će navijači uživati i u osmini finala u susretu pobednika Grupe G u kojoj je Srbija i drugoplasiranog iz Grupe H u kojoj su Portugal, Gana, Urugvaj i Južna Koreja.

Tu su još stadioni u Dohi Al Tumama, Edukejšn siti i Kalifa Internacional, ali i Ahmad Bin Ali stadion u Al rajanu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija