• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Jelena Nedeljković

08.11.2022

15:00

ISTORIJAT: SVETSKO PRVENSTVO 1970. GODINE - Meksiko, godina kada je Pele postao "kralj" (VIDEO)

Reuters

Fudbal

ISTORIJAT: SVETSKO PRVENSTVO 1970. GODINE - Meksiko, godina kada je Pele postao "kralj" (VIDEO)

Podeli vest

Vodimo vas kroz istorijat Svetskih prvenstava, na redu je Mundijal 1970. godine. Svetsko prvenstvo 1970. godine održano je u Meksiku od 31. maja do 21. juna, a treći put u istoriji osvojio ga je Brazil predvođen Peleom, koji od tada nosi nadimak "Rei", odnosno "Kralj"

U konkurenciji za domaćina takmičenja bila je i Argentina, ali je izgubila, što je izazvalo negodovanje mnogih učesnika. Uglavnom im je smetala velika nadmorska visina na kojoj su se nalazili stadioni, što je za posledicu imalo razređen vazgduh. Osim toga, bilo je jako toplo, a neke utakmice su počinjale u podne, da bi publika u Evropi mogla da ih prati u popularnim večernjim terminima.

Na Mundijalu je učestvovalo 16 reprezentacija raspoređenih u četiri grupe. U prvoj grupi bili su Sovjetski Savez, Meksiko, Belgija i Salvador. U drugoj grupi snage su odmerili Italija, Urugvaj, Švedska i Izrael. U trećoj su se našle Brazil, Engleska, Rumunija i Čehoslovačka, a u četvrtoj Zapadna Nemačka, Peru, Bugarska i Maroko. 

 

PRVI PUT CEREMONIJA OTVARANJA


Meč je otvorio susret domaćina i Sovjetskog Saveza, koji je završen bez golova. U istoriji je ova utakmica ostala upamćena kao prva na kojoj je postojala ceremonija optvaranja. Pre početka, u vazduh je pušteno oko 50.000 raznobojnih balona. Od tada, pa do sad, praktikuje se ceremonija otvaranja takmičenja, koja je postala neizostavan deo.

Nije bilo većih iznenađenja u mečevima grupne faze i dalje su uglavnom prošli svi oni od kojih se to očekivalo. Kao prvoplasirani u četvrtinu finala prošli su Sovjetski Savez, Italija, Brazil i Zapadna Nemačka. Sa njima su se ukrstili Urugvaj, Peru, Meksiko i Engleska. 


Aktuelni šampion Engleska upravo u toj fazi je i završio takmičenje, a to je ujedno bila i najzanimljivija utakmica četvrtine finala. "Gordi albion" je vodio 2:0 do 68. minuta, golovima Alana Mulerija i Martina Pitersa. Međutim, Nemci su pogocima Franca Bekenbauera u 68. i Uvea Zelera u 79. minutu stigli do izjednačenja. Junak utakmice bio je Gerd Miler koji je pogotkom u 108. minutu doneo Nemačkoj polufinale. 


U produžetke je još ušao meč Urugvaja i Sovjetskog Saveza, a pogotkom u 116. minutu Viktor Esparago odveo je južnoameričku selekciju dalje. U ostalim duelima, bez mnogo muke Brazil je eliminisao Peru (4:2), a Italija je rutinski izbacila Meksiko (4:1).

 

Foto: Reuters

Italija - Zapadna Nemačka u polufinalu


U polufinalu su se sastali Brazil i Urugvaj i Italija i Zapadna Nemačka. Prva utakmica bila je lepa za gledanje, ali bez neizvensnosti, pošto je Brazil lako savladao Urugvajce (3:1). Za razliku do tog susreta, u duelu Italije i Zapadne Nemačke ostao je zabeležen kao jedna od najvećih klasika u istoriji Mundijala. 

 

MUNDIJAL 1970. GODINE

DOMAĆIN: Meksiko
OSVAJAČ: Brazil
DRUGO MESTO: Italija
TREĆE MESTO: Zapadna Nemačka
NAJBOLJI STRELAC: Miler (10)
NAJBOLJI IGRAČ: Pele


Posle regularnih 90 minuta rezultat je bio 1:1, pošto je Karlhajnc Šnelinger u 90. minutu neutralisao rani pogodak Roberta Boninsenje. U produžecima se igralo kao d aim svima život od toga zavisi. Bekenbaueru je bilo iščašeno rane, ali nije pomišljao da napusti teren. Miler je doveo Nemce u vođstvo u 94. minutu, Tarsizio Burgnič i Điđi Riva preokrenuli su na 3:2. Zatim je Miler u 110. minutu izjednačio, a Đani Rivera 60 sekundi kasnije postigao gol vredan finala. 


Na tribinama stadiona "Asteka" bilo je skoro 110.000 ljudi, koji su pratili meč Brazila i Italije. Povele su "karioke" golom Pelea u 18. minutu, a Boninsenja je izjednačio u 37. minutu, tako da je na poluvremenu bilo 1:1. Ono što je viđeno u nastavku ostalo je zabeleženo kao jedan od najvećih napadačkih potencijala nekog tima svih vremena. Golovima Žersona u 66, Žairzinja u 71. i kapitena Karlosa Alberta u 86. minutu, Brazil  je ubedljivo savladao Italiju i osvojio treću titučlu svetskog prvaka. 

MILER I PELE OBELEŽILI MUNDIJAL


Zlatna kopačka turnira postao je Gerd Miler, jer je dao deset golova. Drugoplasirani je bio Brazilac Žairzinjo, mada je i on našao način da uđe u istoriju. Postao je jedini fudbaler koji je na jednom turniru dao gol na svakom odigranom meču.

 

Foto: Reuters

Gerd Miler, najbolji strelac

Srca publike kupio je Pele, koji i danas važi za jednog od najboljih svih vremena, a tada je poneo nadimak "Rei" što u prevodu na srpski znači kralj. 

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija