• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Zorić

09.11.2022

22:25

SVE MASKOTE MUNDIJALA - Od dečaka, životinja, preko voća i povrća, sve do katarskog duha Laeba

fifa.com

Fudbal

SVE MASKOTE MUNDIJALA - Od dečaka, životinja, preko voća i povrća, sve do katarskog duha Laeba

Podeli vest

Upoznajte 15. jedinstvenih likova koja su promovisala dosadašnja Svetska prvenstva

Više od pola veka Mundijali su nezamislivi bez oficijalnih maskota. Uvodnih sedam Svetskih prvenstava prošlo je bez njih, ali je od 1996. godine i turnira u Engleskoj postala tradicija da svako naredno takmičenje ima i svoj zaštitni znak. 

Dosad ih ima ukupno 15, a vremenom su se razvijali, dok se njihov dizajn menjao shodno periodu u kom su nastajali. Ti likovi su ujedno postali brend, odražavali su identitet i predstavljali kulturne atribute koji simboliziju zemlju domaćina turnira. Najviše su usmereni na decu, jer je cilj naučiti ih da se od malih nogu zainteresuju za fudbal.

LAEB 2022.

Zvanična maskota predstojećeg SP u Kataru je Laeb (La`eeb), što u prevodu sa arapskog jezika znači "veoma vešt igrač". Podseća na dobrog duha iz crtanih filmova, a obučen je u gaič. To je odevni predmet karakterističan za Arape, pogotovo šeike, koji ga nose na glavi. FIFA je Laeba predstavila kroz kratki animirani film, kao zabavnog i razigranog lika, u kojem će navijači širom sveta prepoznati interesantan karakter.

Foto: fifa.com

Maskota predstojećeg Svetskog prvenstva u Kataru

Laeb dolazi iz paralalenog univerzuma, a na nekim prethodnim Mundijalima imao je uticaj i na golove, poput onog čuvenog Dijega Armanda Maradone koji je dao rukom 1986. i pogotka Robina van Persija protiv Španije 2014. kada je bukvalno zaplivao kroz vazduh.

LAV VILI 1966.

Kad je reč o prvoj, istorijskoj maskoti na planetarnim takmičenjima, to je u Engleskoj 1966. bio lav Vili (Willie). Dizajnirao ga je Redž Hoj, ilustrator dečijih knjiga. Tipičan simbol Ujedinjenog kraljevstva, obučen u majicu sa nacrtanom nacionalnom zastavom i natpisom "World cup" (Svetski kup). Bio je taličan za Gordi Albion koji je tada osvojio i jedinu titulu u istoriji, da bi kasnije Vili postao i glavni lik u stripu koji je stvorio Bil Titkomb.

DEČAK HUANITO 1970.

Zaštitni znak Mundijala u Meksiku 1970. bio je Huanito (Juanito). Dečak sa loptom, obučen u dres domaće selekcije, koji nosi i kopačke, a na glavi ima veliki šešir - sombrero. Naziv je dobio po imenu Huan, jer je ono jako često u zemljama španskog govornog područja.

DEČACI TIP I TAP 1974.

U Zapadnoj Nemačkoj 1974. reklamni brend za Svetsko prvenstvo činila su dvojica dečaka, crne i plave kose - Tip i Tap. Obojica su bili odeveni u kompletnu fudbalsku opremu državnog tima. Tip drži loptu u ruci i na dresu mu stoji skraćenica WM (Weltmeisterschaft), što u prevodu znači Svetsko prvenstvo, dok na Tapovom dresu piše '74.

DEČAK GAUČITO 1978.

Poslednji ljudski lik koji je bio promoter nekog Mundijala je dečak Gaučito (Gauchito) sa šampionata održanog u Argentini 1978. godine. On je bio obučen u opremu državnog tima, a na glavi je imao šešir sa natpisom "Argentina '78". Oko vrata je nosio maramu, a u ruci držao bič, što su ujedno i glavni simboli gaučosa.

VOĆE NARANHITO 1982.

Od turnira 1982. kao maskote su počeli da koriste voće i povrće. Tako su Španci kao domaćini izabrali pomorandžu koju su nazvali Naranhito (Naranjito), što je inače njihovo tradicionalno voće. Bilo je obučeno u dres "crvene furije", nosilo je kopačke i držalo fudbalsku loptu.

Maskote lav Vili, voćka Naranhito i leopard Zakumi

LJUTA PAPRIČICA PIKE 1986.

Stopama Španije krenuo je i Meksiko 1986. Ljuta halapenjo paprika, karakteristična je za kuhinju ove zemlje. Maskoti za SP su dodali brkove i veliki šešir sombrero. Ime Pike (Pique) dobila je od reči pikantno, što uglavnom opisuje ljute i začinjene soseve za hranu.

FIGURA ĆAO 1990.

Italijani su se početkom poslednje decenije 20. veka odlučili za nešto drugačiji izbor. Figura fudbalera od štapića sa glavom u obliku lopte i telom u bojama državne zastave bio je zaštitni znak Mundijala 1990. Nosio je ime Ćao (Ciao), što predstavlja čuveni pozdrav na Apeninima.

PAS STRAJKER 1994.

Amerikanci su poznati kao veliki ljubitelji pasa. To je i najčešći kućni ljubimac u SAD, pa su zato odlučili da ih ta životinja predstavlja na SP 1994. To je kuca Strajker (Striker), što u prevodu sa engleskog jezika znači "napadač". Imao je loptu i nosio je opremu u bojama američke zastave, dok mu je na majici pisalo "USA 94".

PETAO FUTIKS 1998.

Nisu ni Francuzi odstupili od tradicije, pa su rešili da im promoter turnira 1998, bude petao Futiks (Footix), kojeg je dizajnirao Fabris Pilot. Oni inače i nose nadimak "galski petlovi". Maskota je bila obučena u plavi kombinezon, a na grudima je imao beli natpis "France 1998". Ime je dobio od reči foot (skraćenica za fudbal) i nastavka "iks" iz popularnog stripa o "Asteriksu i Obeliksu", koji je ujedno karakterističan među Galima.

ATO, KAZ I NIK 2002.

Prvo SP koje su zajednički organizovale dve države, Japan i Južna Koreja, ostaće upamćeno i po, za sada, jedinim maskotama koje su bile kompjuterski generisane. To su bile animacije - žuti Ato, ljubičasti Kaz i plava Nik. Predstavljale su članove atmozbala, izmišljenog fudbalskog sporta. Ato je trener, a Kaz i Nik igrači. Imena su im odabrana glasanjem preko interneta i u Mek'Donalds restoranima širom ove dve zemlje.

LAV GOLEO VI I PILE 2006.

Nemci su se 2006. vratili izboru životinje za zaštitni znak Mundijala. Lav Goleo VI bio je obučen samo u gornji deo belog dresa "pancera", koji su nosili između 1950. i 1970, a na grudima je imao natpis "06". Njegov saputnik bila je lopta koja priča, pod nazivom Pile (reč "Pille" je žargon za fudbal na nemačkom).

LEOPARD ZAKUMI 2010.

Veseli i srdačni leopard Zakumi, zelene kose, obučen u belu majicu sa sloganom "South Africa 2010" i loptom u rukama promovisao je 19. po redu planetarni šampionat. Ime mu potiče od skraćenice "za" (međunarodne oznake za Južnu Afriku) i izraza "kumi", što znači "deset" na raznim afričkim jezicima. Njegove boje su predstavljale zastavu organizatora, a stvorio ga je Andries Odendal iz Kejptauna.

Foto: Reuters

Armadiljo Fuleko bio je zaštitni znak Mundijala u Brazilu 2014.

ARMADILJO FULEKO 2014.

Oficijalna maskota turnira u Brazilu bio je Fuleko (Fuleco). To je armadiljo, odnosno tropojasni oklopnik, poreklom iz ove južnoameričke zemlje. Kategorisan je kao ranjiva životinja i nalazi se na Crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN). U bojama je nacionalne zastave domaćina, obučen u belu majicu sa sloganom "Brasil 2014", a drži i čuvenu loptu "Brazuka". Naziv je dobio od kombinacije reči "Futebol" (fudbal) i "Ecologia" (Ekologija), s namerom da ukaže na brigu o životnoj sredini.

VUK ZABIVAKA 2018.

Poslednje planetarno takmičenje promovisao je vuk Zabivaka. U prevodu sa ruskog jezika to znači "strelac" i opisan je kao ambiciozni fudbaler koji je šarmantan, samouveren i društven. Obučen je u opremu Rusije (bela majica sa plavim rukavima i crveni šorts), dok na grudima nosi natpis "2018 Russia". Izabran je za maskotu putem javnog glasanja na internetu, a dizajnirala ga je student Ekatarina Bočarova. Zabivaka je pobedio u konkurenciji tigra i mačke.

Foto: Reuters

Vuk Zabivaka promovisao je poslednje SP u Rusiji

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija