• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: informer

11.11.2022

17:09

STADIONI - VELELEPNE GRAĐEVINE IZ BUDUĆNOSTI: Pogledajte i gde će Srbija igrati svoje mečeve

qatar

Fudbal

STADIONI - VELELEPNE GRAĐEVINE IZ BUDUĆNOSTI: Pogledajte i gde će Srbija igrati svoje mečeve

Podeli vest

Svetsko prvenstvo u Kataru razlikovaće se od ostalih i po tome što će se utakmice igrati na novim stadionima, od kojih je većina sagrađena upravo za pomenuti Mundijal. Reč je o poslednjoj reči arhitekture, velelepnim zdanjima koja publiku ostavljaju bez daha

U njih je uloženo oko sedam milijardi dolara, a cela infrastruktura izgrađena pred Mundijal koštala je zemlju oko 200 milijardi dolara.

Svi mečevi biće odigrani na ukupno osam stadiona, a to su: Lusail, Al Džanub, 974, Al Bajt, Ahmad Bin Ali, Al Tumama, Edukejšn Siti i Kalifa internacionalni stadion. Svaki stadion će biti klimatizovan i tokom utakmica temperatura na terenu će iznositi 22 stepena Celzijusa.

LUSAIL

Stadion "Lusial" je najveće fudbalsko zdanje u Dohi i može da primi 80.000 gledalaca. Zbog toga je određen za mesto održavanja prve utakmice, koju će odigrati domaćin Katar i Ekvador. Na tom stadionu biće igrano i finale, a planirano je ukupno deset mečeva. Jedan od njih biće i susret Srbije i Brazila 24. novembra. 

Foto: qatar

Lusial stadion


Stadion je otvoren 22. novembra 2021. godine. Očekivanja su da bude fantastičan za navijanje, jer je akustičan i ima oblik kotla, tako da zadržava zvuk i stvaraju se odjeci. Nakon Mundijala biće rekonstruisan, ondosno smanjen na kapacitet od 40.000 mesta. Preostali deo biće rasformiran. 

AL DŽANUB

Ovo je još jedna moderna građevina otvorena u maju 2019. godine. Za navijače iz Srbije „Al Džanub" je značajan, jer će „orlovi" na njemu odmeriti snage protiv Kameruna 28. novembra. Može da primi 40.000 gledalaca. 

Foto: qatar

Al Džanub stadion


Stadion se nalazi oko 22 kilometra od centra Dohe, u oblasti koja je nekada bila poznata po vađenju morskih bisera i pecanju, pa je okupljala moreplovce. U njihovu čast stadion vizuelno podseća na jedra velikih brodova. 

Pored stadiona će biti izgrađeni škola, ambulanta, stambeno-poslovni kompleks i mnogi drugi prateći objekti, kako bi ovaj deo Katara nastavio da živi i nakon Mundijala. 

974

Najneobičnija građevina je stadion takođe neobičnog naziva „974". To je pozivni broj za Katar, a građevina se sastoji od 974 raznobojna brodska kontejnera. Napravljen je tako da bude lak za demontažu posle Mundijala, jer Kataru nije potrebno toliko fantastičnih stadiona.

Foto: qatar

974 stadion


Kapacitet mu je 40.000, a Srbija će na njemu odmeriti snage sa Švajcarskom 2. DECEMBRA. Delegacija naše zemlje biće smeštena upravo u hotelu pored ovog stadiona, tako da će igrači svakog dana tokom boravka u Dohi imati pogled na njega. To će im dati osećaj domaćina kad budu igrali sa Švajcarcima, što bi moglo da doprinese boljoj igri.

AL BAJT

Stadion „Al Bajt" je otvoren 30. novembra 2021. godine, tako da je reč o još jednoj novoj građevini kapaciteta 60.000 i sa pokretnim krovom. Nalazi se u gradu Al Khor, oko 43 kilometra severno do Dohe. U ovoj oblasti nema preterano sadržaja za turiste, već se nalazi zelenilo površine oko 30 fudbalskih stadiona. Međutim, domaćini su želeli da ponude makar nešto onima koji bi možda tu da budu smešteni, tako da se pored stadiona nalaze tržni centar i hotel sa pet zvezdica. 

Foto: qatar

Al Bajt stadion


Al Bajt je dizajniran u stilu tradicionalnih šatora, koji se koriste u pustinjama bliskoistočnih oblasti. Ideja je bila da se spoje traddicija i moderan dizajn. 

AHMAD BIN ALI

Stadion „Ahmad Bin Ali" nalazi se u oblasti Al Rajan, na samo 22 kilometra od centra Dohe. Sagrađen je i prvi put otovoren 2003. godine, ali je rekonstruisan za potrebe Svetskog prvenstva. Za rekonstrukciju je korišćen uglavnom materijal od starog stadiona. Kapaciteta je 44.470 mesta, mada će nakon Mundijala deo stolica biti uklonjen i doniran. 

Štandovi i ugostiteljski objekti pored stadiona napravljeni su i postavljeni tako da formiraju oblik peščanih dina. 

Foto: qatar

Ahmad Bin Ali

U okolini se nalazi i šest terena za fudbal, teren za kriket, staza za konjičke trke, teretana na otvorenom, staza za trčanje i biciklistička staza. Kad prođe Svetsko prvenstvo, biće ovo jedan od najmodernijih sportskih kompleksa u zemlji. 

AL TUMAMA

Stadion „Al Tumama" ima kapacitet 40.000 mesta i izgleda kao tradicionalna kapa koju nose muškarci na Bliskom istoku. Građevina je delo katarskog arhitekte Jaidaha, kojem je pala napamet ideja da spoji moderno i tradicionalno. U igradnji je korišćeno što više ekoloških materijala, čime je Katar želeo da pruži primer ostatku sveta da je važno voditi računa o životnoj okolini.

Foto: qatar

Al Tumama

U kompleksu stadiona nalaze se i komercijalni objekti kojima je cilj da privuku navijače tokom Mundijala. Zanimljivo je da se ovako veliki stadion nalazi u oblasti Al Tumama, koja ima ukupno 16.500 stanovnika.

EDUKEJŠN SITI

Stadion „Edukejšn siti" otvoren je 15. juna 2020. godine i kapacitet mu je 40.000. Nalazi se unutar Obrazovnog centra, gde je smešteno mnogo univerziteta, pa otuda i simboličan naziv građevine. Lider je u segmentu izgradnje od prirodnih materijala i naprevljen je da funkcioniše kao pametna zgrada. 

Foto: qatar

Edukejšn siti stadion


Iz ptičije perspektive podseća na dijamant, tako da je ideja da noću svetli. U žargonu ga čak nazivaju „pustinjski dijamant". Na njemu će biti odigrano osam utakmica. Stadion se nalazi nedaleko od centra Dohe, tako da će do njega biti moguće doći metroom, autobusima i čak biciklom. 

KALIFA INTERNACIONALNI STADION

Ovo je najstariji stadion u zemlji, jer je sagrađen još 1976. godine. Kad je Katar dobio domaćinstvo za Mundijal, stadion je renoviran, kako bi pružio potpun ugođaj gledaocima i igračima i kapacitet mu je 45.000. Poznat je i kao „Nacionalni stadion", jer je na njemu Katar igrao većinu utakmica.

Foto: qatar

Kalifa, nacionalni stadion

Okolina stadiona prilagođena je turistima, pa se tu nalazi mnoštvo štandova, restorana, kafića i ostalog propratnog sadržaja. Očekivanja domaćina su da će ova lokacija biti jedan od centara zbivanja na Mundijalu.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Penzionerj

pre 1 godinu

Opoziciona, pogledajte ove velelepne stadione samo vi mrzitelja svega protiv ste da i Srbija ima bar jedan ovakav stadion, za sada.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija