• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Zorić

12.11.2022

23:04

ISTORIJAT: SVETSKO PRVENSTVO U FRANCUSKOJ 1998. GODINE! Majstor Zidan nosio 'trikolore' do prve titule

AP PHOTO

Fudbal

ISTORIJAT: SVETSKO PRVENSTVO U FRANCUSKOJ 1998. GODINE! Majstor Zidan nosio 'trikolore' do prve titule

Podeli vest

Vodimo vas kroz prošlost Mundijala, na redu je Francuska 1998.

Čekala je Francuska od 1938. godine kako bi po drugi put organizovala Svetsko prvenstvo i to se dogodilo posle tačno pola veka. Izvršni komitet FIFA je tako odlučio 1992. na sastanku u Cirihu, a popularni "galski petlovi" pobedili su Maroko na glasanju za domaćinstvo sa 12:7, dok se Švajcarska povukla u poslednjem momentu.

MUNDIJAL 1998.

Domaćin: Francuska
Gradova: 10
Broj učesnika: 32
Šampion: Francuska
Odigrane utakmice: 64
Broj golova: 171/ 2,67 po meču
Prosek gledalaca: 43.511
Prvi strelci: Davor Šuker (6 golova)
Najbolji igrač: Ronaldo
Najbolji mladi igrač: Majkl Oven
Najbolji golman: Fabijan Bartez
Fer-plej priznanje: Engleska

Ovo je bilo 16. po redu planetarno takmičenje, a prvo na kojem su učestvovale 32 reprezentacije (umesto 24), pa su ukupno viđena čak 52 duela. Postignut je 171 gol, odnosno 2,67 po meču, dok je prosek gledalaca iznosio 43.511 po utakmici.

Smicalice na žrebu

Titulu je došao da brani Brazil, a pred njega i domaćina, učešće su obezbedili još: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska (debitant), Danska, Engleska, Nemačka, Italija, Holandija, Norveška, Rumunija, Škotska, Španija, Jugoslavija (Evropa), Kemerun, Južna Afrika (debitant), Maroko, Nigerija, Tunis (Afrika), Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Paragvaj (Južna Amerika), Jamajka (debitant), Meksiko, SAD (Severna i Centralna Amerika), Iran, Japan, Saudijska Arabija (Azija).

Foto: AP PHOTO

Ronaldo Luis Nazario de Lima zaludeo svet

Priliku da ugoste najbolje svetske fudbalere imalo je deset francuskih gradova. To su Pariz, Marsej, Lion, Lans, Nant, Tuluz, Sent Etjen, Bordo, Monpelje i Sen Deni. Svi stadioni su renovirani i prošireni na preko 40.000 kapaciteta, a izgrađen je i potpuno novi Nacionalni stadion u Sen Deniju.

KONAČNI POREDAK

1. Francuska
2. Brazil
3. Hrvatska
4. Holandija
5. Italija
6. Argentina
7. Nemačka
8. Danska
9. Engleska
10. Jugoslavija
11. Rumunija
12. Nigerija
13. Meksiko
14. Paragvaj
15. Norveška
16. Čile
17. Španija
18. Maroko
19. Belgija
20. Iran
21. Kolumbija
22. Jamajka
23. Austrija
24. Južna Afrika
25. Kamerun
26. Tunis
27. Škotska
28. Saudijska Arabija
29. Bugarska
30. Južna Koreja
31. Japan
32. SAD

Žreb je održan 4. decembra 1997. na "Veledromu" u Marseju pred 38.000 navijača, a prenos uživo putem televizije pratilo je oko milijardu ljudi. Izvlačenje su vršili legendarni asovi Franc Bekenbauer, Karlos Alberto Pereira, Žorž Vea i Rejmond Kopa.

U grupu A svrstani su: Brazil, Škotska, Maroko, Norveška, u grupu B: Italija, Čile, Kamerun, Austrija, u grupu C: Francuska, Južna Afrika, Saudijska Arabija, Danska, u grupu D: Španija, Nigerija, Paragvaj, Bugarska, u grupu E: Holandija, Belgija, Južna Koreja, Meksiko, u grupu F: Nemačka, Jugoslavija, SAD, Iran, u grupu G: Engleska, Rumunija, Kolumbija, Tunis i u grupu H: Argentina, Japan, Jamajka i Hrvatska.

Član Organizacionog komiteta i čuvena zvezda "trikolora" Mišel Platini kasnije je priznao da je žreb bio izrežiran tako da najveći favoriti Francuska i Brazil nisu mogli da se sastanu pre finala.
- Napravili smo mali trik kada smo pravili raspored utakmica. Nismo potrošili šest godina za organizaciju Mundijala, a da ne iskoristimo priliku za smicalicu - objasnio je bivši predsednik UEFA.

Planeta videla Zubu

Plasman u nokaut fazu obezbedile su po dve najbolje selekcije iz svake grupe. Šok je predstavljala eliminacija Španije, a najprijatnije iznenađenje bili su Nigerija, Paragvaj, Danska i debitant Hrvatska. Na prvom samostalnom učešću na SP od raspada SFRJ "kockasti" su zauzeli treće mesto, a njihov napadač Davor Šuker bio je najbolji strelac turnira sa šest pogodaka.

Što se tiče favorita, Argentina je u osmini finala izbacila Englesku na penale (4:3), ali je potom u četvrtfinalu poražena od Holandije (1:2). Italiju je eliminisao domaćin u borbi za polufinale posle izvođenja jedanaesteraca (3:4), dok su Hrvati bili bolji od Nemaca (3:0)

Selekcija Brazila imala je u sastavu Tafarela, Kafua, Roberta Karlosa, Dungu, Rivalda, Ze Roberta, Denilsona, Emersona, Đovanija, Bebeta, kao i novu globalnu zvezdu i idola mladih - Ronalda Luisa Nazarija de Limu. Jedan od najboljih napadača svih vremena je nekoliko meseci pre Mundijala dobio Zlatnu loptu, sa samo 21 godinu i bio je najmlađi laureat ikada. Fenomenalan dribler, neverovatno brz i nepogrešiv pred protivničkim golom.

LISTA STRELACA

6 GOLOVA
Davor Šuker (Hrvatska)
5 GOLOVA
Gabrijel Batistuta (Argentina)
Kristijan Vijeri (Italija)
4 GOLA
Ronaldo (Brazil)
Marselo Salas (Čile)
Luis Ernandez (Meksiko)

Popularni "Zuba" dao je četiri gola i upisao tri asistencije na putu do velikog finala. U grupi su "karioke" dobile Škotsku (2:1) i Maroko (3:0), a poraženi su od Norveške (1:2), dok su u nokaut fazi redom padali Čile (4:1), Danska (3:2) i Holandija na penale (4:2, 1:1).

S druge strane, Francuska je krajem 20. veka bila nestvarno jaka. Predvodio je majstor Zinedin Zidan, a u stopu su ga pratili Didije Dešan, Rober Pires, Tijeri Anri, Juri Đorkaef, Lilijan Tiram, Marsel Desai, David Trezege, Kristof Dugari, Kristijan Karembe, Loran Blan, Patrik Vijera, Biksente Lizerazu, Fabijan Bartez...

Foto: AP PHOTO

Zinedin Zidan dao dva gola u meču za trofej

Ipak, "galskim petlovima" nije bilo nimalo lako da dođu do prilike da se bore za trofej. U grupi su bili sigurni protiv Južne Afrike (3:0), Saudijske Arabije (4:0) i Danske (2:1). Međutim, u osmini finala su jedva slomili otpor Paragvaja, pogotkom Lorana Blana u 114. minutu produžetka. Potom penali i utakmica za infarkt sa "azurima", da bi u polufinalu pala i žilava Hrvatska (2:1).

Zizu rešio finale

Finale je bilo zakazano za 8. jul 1998. na stadionu u Sen Deniju, pred 76.000 navijača. "Trikolori" su potpuno nadigrali Brazilce (3:0), a dvostruki strelac bio je Zidan. Prvo je u 27. minutu posle kornera Petija s desne strane najbolje skočio i glavom sa pet-šest metara zatresao mrežu. U nadoknadi prvog poluvremena je na identičan način, samo s leve strane i centaršuta Đorkaefa, ponovo nadmudrio Tafarela.

Foto: AP PHOTO

Zidan, Desai i Blan sa `zlatnom boginjom`

U drugom delu je Brazil pogodio prečku nakon udarca Denilsona, odličnu šansu propustio je i Ronaldo, dok je Desai u 68. minutu zaradio isključenje zbog dva žuta kartona. Konačan rezultat postavio je Peti u poslednjim sekundama utakmice, kada je iskoristio odličnu asistenciju Vijere. Francuska je prvi put osvojila "zlatnu boginju" i postala tek sedma nacija kojoj je to pošlo za rukom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Vesić: Srbija nikada neće tolerisati terorizam
Politika

Vesić: Srbija nikada neće tolerisati terorizam

Srbija neće tolerisati terorizam i oštro će se obračunavati sa terorističkim grupama poput ove koja stoji iza napada koji se dogodio ispred ambasade Izraela u Beogradu, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infratrukture Goran Vesić uz poruku da je važno sačuvati mir u našoj zemlji i sankcionisati one koji taj mir pokušavaju da ugroze.

01.07.2024

19:19

TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam!
Live TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam!

U Beogradu, večeras nešto pre 19 časova, uhapšena je jedna osoba u Sarajevskoj ulici. Kod nje je pronađen samostrel, sličan onom koji je korišćen u terorističkom napadu pre par dana ispred ambasade Izrela kada je povređen žandarm koji je obezbeđivao objekat. Osim samostrela, kod uhapšenog lica, pronađeni su nož, čakija i nunčake. Ovim povodom, gosti Informerovog vanrednog programa bili su karijerni diplomata Branko Branković, Nikola Belić, novinar "Politike" i Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja.

01.07.2024

22:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Putin ne blefira, ali SAD i Zapad odbijaju da čuju šta im se poručuje! Crvene linije su pređene, Amerika rizikuje opstanak sveta!
Hoće li razum prevldati

Putin ne blefira, ali SAD i Zapad odbijaju da čuju šta im se poručuje! Crvene linije su pređene, Amerika rizikuje opstanak sveta!

Sukob u Ukrajini je već treća godina i čini se da su strane sklonije daljem eskaliranju nego okončanju. U svom godišnjem obraćanju, predsednik Vladimir Putin je upozorio zemlje NATO-a da „na kraju moraju da shvate da to preti nuklearnom sukobu, a samim tim i uništenju civilizacije" ako nastave da naoružavaju Ukrajinu i razmisle o slanju trupa. Putin je još u junu 2022. upozorio američke zvaničnike da ne šalju rakete dugog dometa u Ukrajinu, rekavši: „Udarićemo ciljeve koji još nisu pogođeni.

01.07.2024

23:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija