• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

16.11.2022

12:33

DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI SVETSKO PRVENSTVO U ITALIJI 1990. GODINE - Šverc fudbalera, nikad gori fudbal i luda poruka Maradone Italijanima

Reuters/AP

Fudbal

DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI SVETSKO PRVENSTVO U ITALIJI 1990. GODINE - Šverc fudbalera, nikad gori fudbal i luda poruka Maradone Italijanima

Podeli vest

Svetsko prvenstvo u Italiji 1990. godine održano je od 8. juna do 8. jula, a titulu je osvojila reprezentacija Zapadne Nemačke, po treći put u istoriji.

Ovo takmičenje ostaće upamćeno po nekim nesvakidašnjim događajima i ličnostima, a neki snimci sa tog Mundijala i dan-danas se vrte na televizijskim špicama. Statistički podaci kažu da je na ovom Svetskom prvenstvu viđen najneefikasniji fudbal u istoriji, sa svega 2,21 pogotkom po utakmici.

Ljubitelji fudbala u našoj zemlji pamtiće ga kao poslednje Svetsko prvenstvo na kojem je učestvovala Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, koja je takmičenje završila u četvrtfinalu, nesrećnim porazom od Argentine nakon penala u četvrtfinalu.


Rože Mila - najstariji strelac

 

Foto: Public

Najstariji strelac na Mundijalu, Rože Mila

 

Jedna od najupečatljivijih ličnosti sa tog prvenstva bio je čuveni kamerunski napadač Rože Mila, jedan od najvećih igrača te zemlje pre pojave Samjuela Etoa. Mila je u Kamerunu tih godina stekao status božanstva, a njegov tim je plasmaon u četvrtfinale bio najveća senzacija turnira. Mila je u Italiji postigao četiri gola, a proslavio se sa dva pogotka Kolumbiji u osmini finala i to u produžecima (2:1). Tada je imao 38 godina i postao je u tom momentu najstariji fudbaler ikad koji je bio strelac na Mundijalima.

Kamerunci su i tada, baš kao i što je slučaj pred Svetsko prvenstvo u Kataru, verovali da mogu do "zlatne boginje". Na kraju su zaustavljeni od Engleske u četvrtfinalu, i to tek nakon produžetaka. Presudio im je Gari Lineker iz penala za 3:2 u 105. minutu, ali to je bila i ostala najomiljenija generacija fudbalera Kameruna u istoriji.

Zanimljivo, Mila je četiri godine kasnije na Mundijalu u SAD postigao gol i Rusiji u grupnoj fazi, čime je oborio sopstveni rekord. Dan-danas je najstariji strelac na Svetskim prvenstvima. U trenutku postizanja tog poslednjeg gola imao je, verovali ili ne, 42 godine!

 

Najneefikasniji fudbal

 

Loš fudbal i jalova igra je, takođe, nešto što će se pamtiti sa Svetskog prvenstva u Italiji. Odigrane su 52 utakmice, na kojima je viđeno ukupno 115 golova. Svega 2,21 po utakmici. Mnogo je mečeva bilo gde su ekipe igrale takozvane "čekalice" i gde su više obraćali pažnju da ne prime gol, nego da ga daju.
Ekipe su u nokauf fazi obično igrale na 0:0, kako bi sreću okušale na penalima. Viđeno je čak 16 crvenih kartona, kao nikad pre i posle toga u istoriji Svetskih prvenstava.
Dosadan i spor fudbal motivisao je Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA) da nakon toga uvede pravilo da golman ne može da hvata rukom loptu koju mu saigrač nogom vrati ka njemu.


Prvi put TV prenos sve 52 utakmice

 

Po prvi put u istoriji viđen je televizijski prenos sve 52 utakmice na turniru. Prema podacima specijalizovanih portala, bio je to jedan od najgledanijih sportskih turnira u istoriji televizije. Zbog toga je ispaštala poseta na stadionima, viđeno je nešto više od 48.000 gledalaca po meču, što je najniži prosek na Svetskim prvenstvima.

 

Prosinečki najbolji mladi igrač

 

Foto: Public

Robert Prosinečki, najbolji mladi igrač prvenstva

 

Robert Prosinečki, legenda Crvene zvezde i jugoslovenskog fudbala, proglašen je za najboljeg mladog igrača na turniru. Popularni "Žuti" dao je gol Emiratima u grupnoj fazi i kasnije bio jedan od najvažnijih igrača jugoslovenskog tima. Zanimljivo, Prosinečki je posle toga nastupao za Hrvatsku na Mundijalima 1998. u Francuskoj i 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji. Jedini je fudbaler u istoriji fudbala koji je na Svetskim prvenstvima davao golove za dve različite reprezentacije - Jugoslaviju i Hrvatsku.

 

Meksiko švercovao igrače

 

Reprezentacija Meksika bila je već viđen učesnik Mundijala u Italiji, kada je diskvalifikovana iz kvalifikacija jer je - švercovala igrače! Utvrđeno je da su na jedno omladinsko takmičenje, koje je bilo igrano godinu dana ranije, na teren poslali znatno starijeg igrača. FIFA im to nije oprostila, pa su iz Severne i Srednje Amerike na prvenstvo u Italiju otišli Kostarika i SAD.

 

Nikad luđi Maradonin poziv

 

 

Pokojni Dijego Armando Maradona važio je za jednog od najživopisnijih fudbalera u istoriji fudbala. Voleli su ga gde god da se pojavi, a ono što je uradio na Svetskom prvenstvu u Italiji prepričava se i dan-danas.

Foto: Reuters

Dijego Maradona


Čuveni "El Pibe" tada je nastupao za italijanski Napoli, gde su ga s pravom smatrali božanstvom. Dobro je poznato da je na tom prvenstvu u četvrtfinalu promašio jedanaesterac u penal seriji protiv Jugoslavije, ali njegova ekipa je prošla dalje na megdan domaćinu Italiji.
Pred utakmicu sa "azurima", Maradona je napravio pravu "zvrčku" domaćinu. Naime, pred kamerama je pozvao sve navijače svog kluba Napolija da u polufinalu ne podrže Italiju, već njegovu selekciju Argentinu.

- Setite se samo kako vas sever Italije tretira. Izaberite pravu stranu i navijajte za Argentinu - govorio je tada Maradona.
Naravno, malo je onih koju su poslušali ovaj nesvakidašnji apel, ali bila je to vrlo originalna poruka čuvenog Maradone, čija ekipa je uspela da prođe Italiju, ali je zaustavljena u finalu od Zapadne Nemačke.

 

Najgrublji faul u istoriji

 

Već smo napomenuli da je ovo bio Mundijal na kojem se igrao antifudbal, ali i na kojem su viđeni neki grubi startovi koji su obeležili fudbalsku epohu sa početka devedesetih. Prema oceni mnogih fudbalskih fanatika, tada je viđen i najgrublji faul u istoriji Mundijala.

Foto: AP/Photo

Klaudio Kaniđa


Reč je o čuvenoj utakmici Kamerun - Argentina u grupnoj fazi, koju su na zaprepašćenje mnogih dobili igrači afričke selekcije sa 1:0. Legendarni Klaudio Kaniđa povukao je kontranapad sa svoje polovine i izdržao je već dva pogibeljna starta protivničkih igrača. Dočekao ga je Bendžamin Masing, nekadašnji štoper Kameruna, koji ga je pokosio po nogama i praktično okrenuo u vazduhu! I jednom i drugom igraču spale su kopačke, a čuvena je scena kada Masing, koji je preminuo pre pet godina, bosom nogom pokušava da šutne Horhea Buručagu.

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija