• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.12.2022

23:10

PELE - KRALJ FUDBALA! Ovo je samo on uradio i teško će ga neko nadmašiti!

Reuters

Fudbal

PELE - KRALJ FUDBALA! Ovo je samo on uradio i teško će ga neko nadmašiti!

Podeli vest

Edson Arantes do Nasimento, legendarni Pele, "Kralj fudbala" preminuo je u 83. godini posle teške borbe sa rakom

Edson Arantes do Nasimento, daleko poznatiji po nadimku kojim je pokorio svet, Pele, borio se sa rakom debelog creva od septembra 2021. godine.

Pele je vlasnik tri “zlatne boginje’ osvojene na Mundijalima 1958, 1962. i 1970 i jedini je u istoriji koji je to uspeo. Najmlađi akter finala svetskog šampionata. Najmlađi strelac u istoriji Mundijala. Jedini profesionalni fudbaler koji je na zvaničnim utakmicama postigao više od 1. 000 golova. Postigao je 1271 gol, 77 za reprezntaciju Brazila više nego bilo ko drugi, 92 het-trika u karijeri.

Rođen je 21. Oktobra 1940. U Brazilu. Jedini klub za koji je igrao u domovini je čuveni Santos sa kojim je osvojio sve što se moglo osvojiti. Reprezentativac Brazila postao je sa nepunih 17 godina. Na šampionat sveta u Švedskoj 1958. otputovao je kao rezerva. U prvom meču protiv Austrije nije igrao, a kad se u utakmici sa Englezima povredio standardni centarfor Brazila, ‘Đuzepe Altafini, Pele je dobio priliku da se dokaže.

Foto: Reuters

Na pet utakmica postigao je šest golova! Sa 17 godina i 228 dana najmlađi je akter, strelac i pobednik finala. Učestvovao je na šampionatu u Čileu 1962, ali zbog povrede je propustio finalni meč. Povreda ga je sprečila i da pomogne Brazilu u Engleskoj 1966, međutim u Meksiku 1970. Ponovo je to bio nenadmašni Pele.Teško je istaći šta ga je odlikovalo. Imao je sve. Dribling sa obe noge. Brzinu, precizan šut, odličnu igru glavom, izuzetan pregled igre… Bio je pojam univerzalnosti. Pele ni danas nije dobio dostojnog naslednika i nedodirljiv zauzima presto namenjenom najboljem svih vremena.

Od dresa reprezentacije Brazila oprostio se u julu 1971. Na zahtev Pelea, gost na velelepnoj“Marakani” bila je selekcija Jugoslavije.“Plavi” su imali čast da uveličaju odlazak najboljeg u legendu.

Pele je poneo kapitensku traku brazilske fudbalske reprezentacije samo jednom u karijeri - uvek je odbijao da bude kapiten, i u klubu i u reprezentaciji. Izuzetak je bio dan kad je zaigrao za Brazil u 50. godini. To se desilo 1990. godine, 19 godina pošto se povukao iz nacionalne reprezentacije.

Odigrao je prijateljsku utakmicu Brazil protiv Ostatka sveta u Milanu, organizovanu u čast njegovog 50. rođendana - Pele je igrao prvih 45 minuta.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija