• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.12.2022

20:04

SVET SPORTA TUGUJE! Umro Pele!

Reuters

Fudbal

SVET SPORTA TUGUJE! Umro Pele!

Podeli vest

Edson Arantes do Nasimento, legendarni Pele, "Kralj fudbala" preminuo je u 83. godini posle teške borbe sa rakom


On je pred Svetsko prvenstvo u Kataru primljen u bolnicu "Albert Ajnštajn" u Sao Paolu, a tokom turnira se javljao i poručio da će uspeti da pobedi tešku bolest. Nažalost, bolest je bila jača.

Pele se bori sa rakom debelog creva od septembra 2021. godine, a ponovo je primljen 29. novembra. Poslednjih nedelja olest se proširila na bubrege, Pele je osetio i srčane probleme, nije imao više snage da se bori

Pele je u karijeri igrao za samo dva kluba i to za svoj Santos u Brazilu i kasnije kada je imao finansijskih problema Njujork Kosmos. Sa nacionalnim timom osvojio je tri Mundijala - 1958. godine, potom sledeći 1962. i na kraju 1970. godine. 

Borba za zdravlje

Uklanjanje desnog bubrega 1977. bilo je početak bitke koju je Pele vodio decenijama.U novembru 2012. imao je uspešnu operaciju kuka, a 2017. pojavio se u Moskvi na žrebu za Svetsko prvenstvo u invalidskim kolicima. Mesec dana kasnije mu je pozlilo zbog iscrpljenosti i završio je u bolnici. Ponovo je hospizalitovan 2019. zbog infekcije urinarnog trakta, pa je i operisan radi u uklanjanja kamenova u bubregu.

U septembru 2021. godine uklonjen mu je tumor sa creva, pa je započeo je proces hemioterapije. Međutim, u novembru 2022, ponovo se našao u bolnici zbog oticanja, srčanih problema i toga što hemioterapija više nije davala rezultate. Početkom Mundijala u Kataru  brazilski mediji su javili da je Pele prebačen na palijativnu negu jer je došao kraj borbe i da lekari čine sve da najvećoj legendi svetskog fudbala ublaže poslednje trenutke života. To je njegova ćerka Flavija demantovala, kao i da je Peleovo stanje toliko teško. Kako je otkrila, fudbaler boluje od upale pluća izazvane virusom korona i da je hospitalizovan samo zato što je nešto slabiji zbog hemioterapije. On je potom na društvenim mrežama poručio da je snažan, da navija za Brazil i da je zahvalan obožavaocima i mladim fudbalerima koji su mu ukazali poštovanje na SP u Kataru. Međutim, stanje mu se ponovo pogoršalo

Pele je za prvi tim Santosa debitovao 1956. godine, mesec dana pre nego što je proslavio 16. rođendan. Samo 10 meseci kasnije obukao dres brazilske reprezentacije u utakmici sa najvećim rivalom, Argentinom.

Sa 17 godina je postao najmlađi fudbaler Svetskog prvenstva 1958. godine u Švedskoj, i to je dugo, sve do 1982. godine bio svetski rekord. Pele je najmlađi strelac u istoriji Svetskih prvenstava sa 17 godina i 239 dana, ujedno i najmlađi osvajač zlatne medalje. Imao je tada deset dana više. 

U dresu reprezentacije Brazila postigao je 77 golova na 92 meča. Računajući utakmice u dresu Santosa, potom i njujorškog Kosmosa postigao je neverovatnih 1281 gol na 1363 utakmice. Na svetskim prvenstvima nikada nije bio prvi golgeter, ali je sa ukupno 12 postignutih golova na 14 utakmica jedan od najboljih strelaca svih vremena.

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragan Kovač

pre 1 godinu

Kada bolest krene po svoje i tjelo razara nazalost sveta je smrti nemilosrdno ali istinito

dobrila14

pre 1 godinu

Njegovoj porodici saucesce?,hvala Brazilu sto je darovao celom svetu takvu radost.Bilo je nase zadovoljstvo gledati sportistuvrhunske imaginacije,carobnjaka.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija