• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.12.2022

07:05

TADIĆ - POSLEDNJI AMSTERDAMSKI MOHIKANAC! Zlatna generacija Ajaksa se RASPALA!

Fudbal

TADIĆ - POSLEDNJI AMSTERDAMSKI MOHIKANAC! Zlatna generacija Ajaksa se RASPALA!

Podeli vest

Slavna generacija Ajaksa koja je 2019. godine igrala polufinale Lige šampiona se "raspala", a jedini igrač koji još uvek nastupa za holandskog velikana je DUšan Tadić

Uspeh Ajaksa iz 2019. godine ostao je upisan zlatnim slovima u fudbalsku istoriju. Kopljanici su predvođeni trenerom Erikom Ten Hagom stigli do polufinala Lige šampiona, a na tom putu eliminisali Juventus i Real Madrid pre nego što im je "san" okončao Lukas Moura i njegov Totenhem. 

Bilo je jasno da se radi o "zlatnoj generaciji" Ajaksa, a ovaj tekst posvećen je rubrici "Gde su sada?". Poslednji (ako ne računamo Dušana Tadića) koji je napustio Amsterdam arenu je Delaj Blind, a njegov odlazak podstakao nas je da pogledamo gde su ostali članovi Kopljanika. 

Golman Andre Onana ostao je još dve godine u Amsterdamu, ali je dobar deo utakmica morao da gleda sa tribina budući da je pao na doping testu. Ovog leta je kao slobodan igrač pojačao milanski Inter budući da mu je ugovor sa Kopljanicima istekao. 

Slična situacija je i sa Nusairom Mazrauijem. Marokanski reprezentativac do ovog leta nastupao je na Amsterdam areni. Nažalost, ni njegove sjajne partije u dresu Ajaksa klub iz Holandije nije uspeo da naplati. O kakvom se igraču radi videlo se na Mundijalu u Kataru budući da je kao član Lavova sa Atlasa došao do polufinala. 

Foto: AP Photo/Nick Wass

Matijs De Liht istog leta otišao je iz Amsterdama put Torina. Juventus je "razbio" kasu budući da su u holandskom reprezentativcu videli štopera za narednu deceniju, ali se stameni defanzivac nije snašao u Seriji A. Utopio se vrlo brzo De Liht u sivilo Stare dame pre nego što je ovog leta pojačao minhenski Bajern. 

Njegov parnjak u srcu Ajaksove odbrane - Delaj Blind poslednji je napustio Amasterdam. Holandski reprezentativac do pre nekoliko dana bio je član Kopljanika, ali mu je klub izašao u susret i dao mu čiste papire šest meseci pre isteka ugovora kako bi mogao da pojača Anverpen i dogovori još jednu unosnu saradnju pred kraj karijere. 

Nikolas Taljafiko bio je još jedan od bisera koje je Ajaks doveo za male pare. Argentinski reprezentativac stigao je na Amsterdam arenu 2018. godine za 4.000.000 evra iz Indepedijentea. Sjajnim igrama u dresu Kopljanika zaslužio je poziv Barselone, ali mu Ajaks tada nije dao da ode pa je on ovog leta za 4.200.000 evra otišao u Olimpik Lion. 

Freni De Jong svakako je bio prva zvezda tima tada, a nema sumnje da je od svih uradio ponajviše od kako je iste godine kada je Ajaks igrao Ligu šampiona otišao put Barselone. Prošao je Holanđanin čudan put u Kataloniji pre nego što se ovog leta ustalio u timu pod komandom trenera Ćavija. 

Foto: AP/Photo

Igrač od najvećeg poverenja, ali i isustva u pomenutoj generaciji Ajaksa bio je Lese Šone. Istog leta je Holanđanin, čini se zbog prezasićenja, otišao put Đenove za samo 1.500.000 evra pre nego što se 2021. godine vratio u Holandiju. Prvo u Herenven, a potom i matični NEK. 

Sa druge strane, Doni Van de Bek potpuno je nestao sa fudbalske mape. Još jedan od bisera Ajaksa brzo je nakon astronomskog uspeha napustio matični klub i pojačao Mančester junajted. Ipak, haos koji je zavladao na Old Trafordu uticao je na njega pa mu je karijera već nekoliko godina u slobodnom padu. Ni pozajmica u Everton nije pomogla, a čini se ni dolazak Erika Ten Haga nije značajno poboljšao njegov status, ali ni igre u dresu Crvenih đavola. 

Još jedan Marokanac koji je te godine oduševio Evropu bio je Hakim Zijeh. Ostao je ofanzivac još pola godine u Amsterdamu, ali je nakon toga Čelsi rešio da ga kupi i dovede na Stamford Bridž. Paklena konkurencija, ali i mnoštvo povreda sputale su Zijeha da pokaže svoj pun potencijal u Londonu pa ni njegova karijera nije otišla u očekivanom smeru. 

Foto: AP/Photo

David Neres sigurno je jedan od igrača od kojih su na Amsterdam areni najviše očekivali. Posebno zbog činjenice da je dugo ostao uz Ajaks, ali je njegov odlazak u Šahtjor iznenadio mnoge. Taj potez ispostavio se kao potpuni promašaj i čini se da je Brazilac jedini "profitirao" zbog ratnog stanja u Ukrajini budući da je kao slobodan igrač došao u Benfiku i "oživeo" karijeru. 

I za kraj "poslednji mohikanac" Dušan Tadić ostao je veran Ajaksu. Postao kapiten kluba i bez sumnje živa legenda slavnog holandskog velikana. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija