• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.02.2023

06:58

INFORMER SAZNAJE! FIFA UVODI PRIVREMENE MERE U FSS! Odugovlačenje sa izborom predsednika skupo će koštati naš Savez!

Predrag Milosavljević

Fudbal

INFORMER SAZNAJE! FIFA UVODI PRIVREMENE MERE U FSS! Odugovlačenje sa izborom predsednika skupo će koštati naš Savez!

Podeli vest

Svetska kuća fudbala planira da do kraja meseca postavi prinudnu upravu na Terazije 35 jer Srbija skoro dve godine ne može da odabere fudbalsko rukovodstvo

Svetska fudbalska federacija FIFA planira da uvede privremene mere Fudbalskom savezu Srbije, saznaje Informer!

Razlog je činjenica da FSS dve godine nije u stanju da izabere novo rukovodstvo i predsednika. Funkcija predsednika srpske kuće fudbala upražnjena je od ostavke Slaviše Kokeze, koji je fotelju na Terazijama 35 napustio 22. marta 2021. godine.

Veće od tri člana

Praksa je da se izabere tročlano veće koje će iskoreniti nepravilnosti u radu saveza i postaviti temelj za održavanje izbora
Izvor Informera

Propao pokušaj


Kako su od tada prošle skoro dve godine, a u međuvremenu su se desili neuspeli izbori krajem prošle godine, FIFA je odlučila da preuzme stvari u svoje ruke. Savez su od odlaska Kokeze vodili Marko Pantelić, koji je kratko obavljao funkciju zamenika predsednika, a zatim i Nenad Bjeković, kojem je propao pokušaj da postane predsednik. 

Prema rečima izvora Informera, FIFA će privremenu upravu sačiniti od ljudi iz Srbije, ali njihova imena još nisu poznata. Postavljanje privremenog veća automatski će značiti obustavljanje aktivnosti svih funkcionera kao što su vršilac dužnosti predsednika, generalnog sekretar, potpredsednika i kompletnog Izvršnog odbora, dok će sportski sektor nastaviti nesmetano da radi.

- Fudbalski savez Srbije već dve godine ne može da odabere upravu, što je FIFA shvatila kao signal za intervenciju. Praksa je da se kod privremenih organa bira tročlano veće koje ima zadatak da iskoreni sve nepravilnosti u radu saveza i postavi temelj za održavanje izbora. Procena je da bi to trajalo najmanje tri meseca, nakon čega bi se ušlo u izbornu proceduru - kaže izvor Informera blizak zbivanjima u FSS.

Zaustavljen priliv novca u FSS

Svetska fudbalska federacija (FIFA) i Evropska fudbalska unija (UEFA) stopirale su sva sredstva usmerena ka FSS i sve projekte koji uključuju finansijsku pomoć našem savezu jer nisu održani izbori.
To se, međutim, ne odnosi na premiju od učešća na Mundijala u Kataru, koja je iznosila devet miliona dolara.


Pored neizbora predsednika i novog rukovodstva, trn u oku FIFA je prisustvo političkih elemenata u strukturama saveza. Na funkcijama u regionalnim savezima i na nižim nivoima upravljanja ima dosta političkih kadrova, što nije u skladu sa bazičnim pravilom FIFA koje zabranjuje mešanje politike u sport.

Foto: fss.rs

 



Privremeni organ koji bude postavljen imaće zadatak da strukture FSS očisti od političkih funkcionera i da donese novi Statut koji će sadržati konkretne parametre za izbor novog predsednika. 

Kao Indijci

Privremene mere još su i dobra sankcija za srpsku kuću fudbala jer bi najgora kazna bila potpuna suspenzija saveza. To se nedavno desilo FS Indije, koji je bio u sličnoj situaciji kao FSS i 18 meseci nije uspeo da izabere rukovodstvo. Visoki sud Indije u maju prošle godine raspustio je FS Indije i imenovao tročlano veće jer je FS Indije probio rok od 18 meseci za sprovođenje izbora. Nakon svih pokušaja da se situacija reši, FIFA je na kraju suspendovala Indijce.
 

Foto: Starsportphoto

Aleksandar Čeferin i Nemanja Vidić

Situacija se na kraju nije rešila, a Indiji je oduzeta organizacija Svetskog prvenstva za žene do 17 godina.

Vidić u skupštini FSS,
ali dug je put do izbora

Nekadašnji reprezentativac Srbije i bivši kapiten Crvene zvezde i Mančester junajteda Nemanja Vidić postao je član Skupštine FSS.

Proslavljeni fudbaler delegat je Jedinstva sa Uba, kluba čiji rad pomaže takođe bivši reprezentativac i član Junajteda Nemanja Matić. Pored njega, uz Vidića su javno stali i mnogi bivši asovi, među kojima Milan Lane Jovanović i Predrag Mijatović. Međutim, pitanje je šta će biti sa Vidićevom potencijalnom kandidaturom zbog privremenih mera FIFA.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pera

pre 1 godinu

Mijatović je iskazao žestoku podršku Milu Đukanović dakle Srpski fudbal nije za njega pa podrška Vidiću jeste neprijateljski a o Vidiću kao igraču koi je izbacio Srbiju sa SP namerno igrajući rukom potom postaje kapiten netreba mnogo govoriti nebi ga "stranci"iz FS gurali na vrh da je patriota a za to su i plaćeni !

cane

pre 1 godinu

Jako je vazno na prvo mesto staviti da je bio kapiten ili clan Crvene zvezde i FIFA ce odmah odobriti cak i povecati sredstva. Odmah zatvoriti tu trulu ustanovu i 2 godine kazniti sa iskljucenjem iz svih takmicenja pod okriljem FIFA

Rade

pre 1 godinu

FSS je leglo kriminala kao i ova vlast i Srbiji.

Ober Seljober

pre 1 godinu

Konačno da FIFA nešto preduzme. Terajte, bre, govna sa govnjivom motkom. Sve je to bagra lopovska!!! Fudbalsko smeće treba očistiti na svim nivoima, ali od tog posla na kraju neće biti ništa. Ni u FIFA nisu bolji i pošteniji. Korupcije i muljanja koliko god hoćeš. Ovim privremenim merama samo će pronaći durgu podobnu lopužu umesto onog što još uvek (nažalost) nije završio u Zabeli, a trebalo je odavno. P.S. komentar nije za obljavljivanje, al' da se zna :)

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija