• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.02.2023

18:12

PAO REKORD! BROJKA LUDILO! FIFA saopštila koliko su KLUBOVI POTROŠILI u zimskom prelaznom roku!

reuters

Fudbal

PAO REKORD! BROJKA LUDILO! FIFA saopštila koliko su KLUBOVI POTROŠILI u zimskom prelaznom roku!

Podeli vest

Fudbalski klubovi širom sveta u zimskom prelaznom roku potrošili su rekordnih 1,57 milijardi dolara, a ostvareno je i rekordnih 4.378 transfera, objavila je Međunarodna fudbalska federacija (FIFA)

Kako se navodi, to je 230 miliona više u odnosu na dosadašnji rekord iz januara 2018. godine.

Takođe, oboren je i rekord u ženskom fudbalu sa potrošenih 774.300 dolara, a ostvaren je 341 transfer (što ukupan broj "zimskih" transfera dovodi do 4.728, a to je takođe rekord).

Broj transfera u muškom fudbalu porastao je za 14,4 odsto u odnosu na isto razdoblje 2022, pri čemu je ukupna vrednost naknada za transfere porasla za čak 49,4 odsto (1,05 milijardi dolara).

Foto: Tanjug/AP

Transferi koji su obaveljeni jer igrači ostaju ili su ostali bez ugovora, iznose 62% svih u zimskom prelaznom roku, 14,8% su bile pozajmice, 13,1% stalni transferi, a 10% predstavljaju igrači koji su se vratili sa pozajmica.

Najviše novca utrošeno je na igrače od 18 do 23 godine starosti, čak 1,134 milijardu dolara (za ukupno 326 takvih transfera), a na drugom mestu su igrači od 24 do 29 godina, njih 246, koji su nove klubove koštali, u smislu plaćenih obeštećenja, 368 miliona dolara.

Evropski klubovi su doveli ove zime 2.177 igrača, a prodali 2.046 njih, potrošnja je bila 1,405 milijardi dolara, a zarada 1,262 milijarde.

Foto: Tanjug/AP

Najviše su potrošili engleski klubovi, 898,6 miliona dolara, što je 57,3 odsto ukupne potrošnje, dok je na drugom mestu Francuska, a tamošnji klubovi su pritom "samo" 131,9 miliona utoršili na "zimska" pojačanja.

Kada je o ženskom fudbalu reč, 341 međunarodni transfer je novi rekord, i za 30,2% je veći broj prelaza bio nego u januaru 2022. Najviše stranih fudbalerki je angažovala Kolumbija, 35, a najviše su igračica Švedske i SAD otišle u inostranstvo - po 26.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Beograd podržava Lajčakov proces za formiranje ZSO! Petković je preneo jasnu poruku, ovo se čeka 11 godina
Politika

Beograd podržava Lajčakov proces za formiranje ZSO! Petković je preneo jasnu poruku, ovo se čeka 11 godina

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, zajedno sa ambasadorom Markom Đurićem, razgovarao je danas sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu i predstavnikom Delegacije Evropske unije o neophodnosti formiranja ZSO, poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, koji je nedavno održan u Briselu, kao i o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM.

02.05.2024

14:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija