• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.03.2023

15:29 >> 15:59

KAMPANJA PROTIV SRBINA NA OSTRVU! Naš sudija zagrmeo: Jedva su dočekali da kazne Mitrovića! Lakše im je nego Bruna, Salaha.. (VIDEO)

printscreen

Fudbal

KAMPANJA PROTIV SRBINA NA OSTRVU! Naš sudija zagrmeo: Jedva su dočekali da kazne Mitrovića! Lakše im je nego Bruna, Salaha.. (VIDEO)

Podeli vest

Napadaču Fulama Aleksandru Mitroviću preti žestoka kazna posle isključenja na "Old Trafordu" u četvrtfinalu FA kupa (3:1) protiv Mančester junajteda, a ulje na vatru dolivaju mediji i tamošnja javnost.

U Engleskoj ponašanje srpskog reprezentativca Aleksandra Mitrovića nije naišlo na razumevanje, a sudijski eksperti su pružili maksimalnu podršku "napadnutom" kolegi, Krisu Kavanou.

Foto: Tanjug/AP

 

Za Informer.rs je bivši srpski sudija Raka Đurović prokomentarisao celu hajku na srpskog asa i sam čin Aleksandra Mitrovića.

- Ovo možemo nazvati "grubim odgurivanjem" kao znak protesta. Nažalost, nezadovoljstvo ne daje za pravo igraču da ovako odgurne arbitra. U poslednje vreme se pojačalo nesportsko ponašanje i ne čudi me što je Mitrović zaradio isključenje. Da je kojim slučajem ovo bio udarac, utakmica bi bila prekinuta - rekao je poznati  srpski analitičar. 

Foto: starsport

 

Nije Đurović ostao imun na činjenicu da se nekim drugim igračima progleda kroz prste za slične stvari.

- Znate kako, mnogo će teže sudija isključiti Salaha, Bruna ili neku drugu zvezdu, nego nekoga sa ovih prostora! Na našu žalost igrače sa ovih prostora kvalifikuju kao drske, bezobrazne i mnogo im je lakše da kazne Mitrovića, koji nema iza sebe podršku javnosti kakvu imaju neki drugi. Ruku na srce, nisam gledao ceo meč, pa ne znam da li je bilo ranijih ispada, ali sudija često sublimira ponašanje igrača i na osnovu svega viđenog donosi odluku.

Smatra Raka Đurović da je licemerno da se njegove kolege iz Engleske "gađaju" ciframa i kaznama kada je ovaj slučaj u pitanju.  

Ovo ne zaslužuje da se toliko o tome priča, jer nije bilo ni previše jako, ni previše grubo. Jedva su dočekali da ga kazne! Slažem se da treba osuditi ponašanje i zaštiti kolege, ali ovo je baš licemerno. Ajmo sada svi da tražimo da se kazne sudije posle VAR-a, jer su doneli pogrešne odluke. Nekorektno je i nije fer. O engleskim igračima u sličnim situacijama se može napraviti igrani film. Moja poruka njima je da se ne mešaju u odluku organa, nego da budu korektni! Ma kakvih 10 utakmica!? Jeste Mitar zaslužio isključenje, ali ne treba da postoje dvostruki aršini. Vežbaju strogoću na  njemu, jer znaju da neće imati podršku, a što bi rekao naš narod, uže puca gde je najtanje. Naš napadač ovo više ne sme da radi. Sa druge strane, ne igra se fudbal zbog sudija. Ide se iz krajnosti u krajnost, oni sada imaju VAR i to je pomoć kod ofsajda, ruke... Ili su potpuno zaštićeni, ili su na stubu srama, nema sredine. 

Ne treba zaobići ni činjenicu da se u Srbiji malo-malo na terenima Superlige, ali i nižih rangova mogu videti slične situacije.

Foto: Tanjug/AP

 

- Upravo tako. Kod nas je to mnogo više zastupljeno! Odomaćile su se psovke, odgurivanja i to se slabo sankcioniše, pa se na taj način i motivišu igrači da to rade - zaključio je Raka Đurović za Informer.rs. 

Engleski arbitri su, naravno, iz sve snage podržali kolegu.

- Smatram da je to bila izuzetno teška situacija za sudiju ali pokazao je prisebnost, samopouzdanje i autoritet. Bio je pod ekstremnim pritiskom. Način na koji je ostao priseban i kako je zadržao fokus su bili fantastični jer mu je ostalo da sudi još 20 minuta utakmice nakon incidenta-  rekao je o incidentu bivši sudija Dermot Galaher koji je deceniju i po delio pravdu u Premijer ligi.

Foto: Tanjug/AP

 

Upitan je Galher da li je sudija mogao da drugačije reaguje u Mitrovićevom slučaju?

- Ne, jednostavno ne možete da gurate rukom sudiju.​ Razgovarali smo prošle nedelje o Brunu Fernandešu kada sam smatrao da to nije vredno crvenog kartona, ali sam rekao da nije pametno dirati zvaničnika utakmice. Međutim, ne mislim da je to bilo agresivno. Fernandeš je bio nervozan i lako je mogao da dobije žuti karton zbog toga. Ljudi bi to prihvatili. I dalje smatram da incident sa Fernandešom nije za crveni karton, ali da incident sa Mitrovićem jeste. U ovom slučaju je bilo mnogo agresivnije. Uhvatio je sudiju i povukao ga nazad. Dobio je crveni karton i ono što ste videli posle crvenog kartona je bilo tako agresivno i tako gadno prema Krisu Kavanou. Zato mislim da je uradio apsolutno fantastičan posao za sebe i za sudije uopšte jer je ostao priseban. Nije reagovao na to niti je bio uvučen. Zadržao je prisebnost i zaista mu se divim. On se založio za ono za šta se sve sudije zalažu.

 

 

Nametnulo se pitanje treba li Mitrović  da bude suspendovan na 10 utakmica?

- Nije na meni da odlučujem o tome. Postoji proces i na FA je da odluči kada vide izveštaj Krisa Kavanoa i kada pregledaju video snimak - kaže Galaher, dok još jedan poznati bivši sudija elitnog ranga tamošnjeg fudbala, Mark Helsi, nema dilemu da Srbin zaslužuje maksimalnu kaznu.

- Na neki način, Marko Silva je bio kriv za Mitrovićev postupak. Treneri moraju da daju primer. Mitrović je tehnički napao Kavanoa gurnuvši ga laktom, a zatim je udario na zvaničnika sa salvom uvreda. FA ima dužnost da vodi računa o sudijama i to ponašanje ne smemo da dozvolimo ni na jednom nivou fudbala. Moraju da daju primer strogim sankcionisanjem Mitrovića i očekujem da će oba kluba biti optužena da nisu kontrolisali svoje igrače. Mitrović zaslužuje kaznu od 10 utakmica zbog uloge u tom ludilu- poručio je Helsi.

Od FA Engleske se očekuje da do sutra donese konačnu odluku o Mitrovićevoj kazni.  Interesantno, ako Mitrović bude kažnjen sa 10 utakmica neigranja to znači da će na teren moći da se vrati tek u poslednjem kolu Premijer lige i to protiv Mančester Junajteda na "Old Trafordu".

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NIKOLALONDONKRAJINA

pre 1 godinu

Mediji su izrazito naklonjeni Mitrovicu jos od dolaska u Fulam iz Njukastla. Takodjer zbog toga sto je tri puta pomogao da se Fulam plasira u Premijer ligu . A narocito nakon proslo-sezonska 44 gola u premijership ligi. Kada je u nedelju postigao gol , komentator-i su odusevljeno rekli da on taj pogodak potpuno zasluzuje i to bas protiv Manchester Junajteda na njihovom stadionu . Odgurivanje glavnog sudije i unosenje u lice sudiji su primili sa velikim razocaranjem , zbog njegovog ponasanja. Njegov prekrsaj se ne moze usporedjivati sa prekrsajem igraca Manchestera , jer je puno grublji . pozdrav iz Londona od navijaca Fulama samo zbog Mitrovica

Milovan

pre 1 godinu

Opet branite siledziju. Pa to se ne radi.I ja sam Srbin.Ali sto je uradio ovaj mitrovic buzdovan. Pa to mu ni u Radincu nebi oprostili. A u Lipama bi sigurno dobio 10 zabrane.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Beograd podržava Lajčakov proces za formiranje ZSO! Petković je preneo jasnu poruku, ovo se čeka 11 godina
Politika

Beograd podržava Lajčakov proces za formiranje ZSO! Petković je preneo jasnu poruku, ovo se čeka 11 godina

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, zajedno sa ambasadorom Markom Đurićem, razgovarao je danas sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu i predstavnikom Delegacije Evropske unije o neophodnosti formiranja ZSO, poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, koji je nedavno održan u Briselu, kao i o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM.

02.05.2024

14:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija