• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.03.2023

13:11

SVE JE SPREMNO ZA SPEKTAKL! Kreću kvalifikacije za EP, brutalan meč na startu, a Piksijevi ORLOVI u petak na terenu!

Tanjug/AP

Fudbal

SVE JE SPREMNO ZA SPEKTAKL! Kreću kvalifikacije za EP, brutalan meč na startu, a Piksijevi ORLOVI u petak na terenu!

Podeli vest

Ljubitelji fudbala će od danas ponovo moći da uživaju u igrama reprezentacija, ali ovog puta u borbi za kontinentalnu smotru. U prvom danu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, videćemo reprizu finala prošlog, u kom se sastaju Italija i Engleska.

Susret prvog kola Grupe C kvalifikacija odigraće se večeras od 20:45 u Napolju, a pored ovog duela, očekuje nas još jedan susret u grupi, gde se sastaju Severna Makedonija i Malta u istom terminu.

Glavni favoriti za prva dva mesta u grupi koja vode direktno na završni turnir, bez sumnje su Italijani i Englezi, a osim pomenutih reprezentacija, za plasman na šampionat u Nemačkoj, konkurisaće i Ukrajina, koja je poslednji učesnik u Grupi.

 

 

 

Italija u ove kvalifikacije ulazi posle drugog uzastopnog izostanka sa Svetskog prvenstva. Istorijski debakl doživela je ekipa Roberta Manćinija u kvalifikacijama za to takmičenje, pa sada mora da se "iskupi". Pored toga što je u pitanju veliki derbi, meč Italije i Engleske pratićemo sa posebnom pažnjom i zbog činjenice da ga sudi srpski arbitar Srđan Jovanović. Beograđanin je dobio poverenje od strane UEFA, čime je potvrdio da se u ovom momentu svrstava u red najboljih evropskih sudija. 

Foto: Tanjug/AP

 

Kazahstan gostuje Sloveniji, čiji duel će otvoriti kvalifikacioni ciklus, a istog dana još sedam mečeva je na programu.

Srbija u petak kreće operaciju "EURO 2024" sa ciljem da se plasira u Nemačku posle skoro dve i po decenije odsustva. Mečom protiv Litvanije u Beogradu otvaramo kvalifikacije, dok tri dana kasnije gostujemo Crnoj Gori u Podgorici. Selektor Dragan Stojković na ova dva meča računaće na 26 igrača, a pozvao je Piksi na oprez uoči početka takmičenja.

Foto: Fudbalski savez Srbije

 

- Nadam se podršci. Na nama je da radimo, trčimo, da se borimo i to je jedini lek da bi ste imali podršku. Ljudi moraju da budu zadovoljni. Svi koji dođu na stadion moraju da imaju utisak nakon meča da su momci dali sve od sebe. Dve godine smo zajedno, dobro poznajem igrače, oni su tipovi koji se neće predati. Neki su u Dohi igrali pod injekcijama i tako su pokazali privaženost zemlji i ekipi. Moramo da budemo dobri da bi imali podršku! Trebamo da se plašimo svakoga u grupi! Svaka utakmica će biti teška i zahtevna i za svaku ćemo se spremati kao za finale! Svi imamo isti cilj i svi će vam reći da će se boriti da budu među prve dve ekipe! Poradićemo na nečemu o čemu smatram da moramo da povedemo više računa.Svi znamo da nas 24 godine nije bilo na EP! Želimo da srušimo tu tradiciju. Raduje me zdravstveni bilten igrača- rekao je pre nekoliko dana selektor Dragan Stojković.

 

Foto: Fudbalski savez Srbije

 

 

Nemačka se kao domaćin direktno kvalifikovala za EURO, a uz nju će uraditi to još 23 selekcije. Po dve najbolje plasirane će proći iz 10 grupa, kao i još tri putem dodatnog doigravanja. Tada će se igrati tri turnira uz učešće 12 selekcija na temelju učinka iz Lige nacija iz sezone 2022/2023 i samo pobednici će u Nemačku. Naravno, igraće selekcije koje se nisu izborile vizu kroz kvalifikacije. U kvalifikacijama će učestvovati 53 reprezentacije, odnosno neće biti Rusije zbog suspenzije UEFA.

Kada je naša selekcija u pitanju, Srbija će u dva od pet prozora imati jednu utakmicu. U martu igramo sa Litvanijom (petak) i Crnom Gorom u Podgorici (ponedeljak), a onda u junu imamo samo jedan susret. U Bugarskoj ćemo igrati 20. juna, pre nego što u septembru sačekamo Mađarsku (7.09) i odemo u Viljnus na noge Litvaniji (10.09)! U oktobru putujemo u Budimpeštu (14.10) i čekamo komšije iz Crne Gore (17.10). Kvalifikacije završavamo utkamicom protiv Bugarske na našem terenu (19.11).


EVROPSKO PRVENSTVO, KVALIFIKACIJE

1. kolo


GRUPA A, subota:


15.00 Škotska - Kipar 
20.45 Španija - Norveška 
 

GRUPA B petak
20.45 Francuska - Holandija 
20.45 Gibraltar - Grčka 

GRUPA C, četvrtak:

20.45 Italija - Engleska 
20.45 Makedonija - Malta 

GRUPA D, subota:


18.00Jermenija - Turska 
20.45 Hrvatska - Vels 

GRUPA E, petak:


20.45 Češka - Poljska 
20.45 Moldavija - Farska Ostrva 

GRUPA F, petak:


20.45 Švedska - Belgija 
20.45 Austrija - Azerbejdžan 

GRUPA G, petak


18.00 Bugarska - Crna Gora 
20.45 Srbija - Litvanija 

GRUPA H, četvrtak:


16.00 Kazahstan - Slovenija
20.45 Danska - Finska
20.45  San Marino - Severna Irska
 

GRUPA I subota
18.00 Belorusija - Švajcarska 
18.00 Izrael - Tzv. Kosovo 
20.45 Andora - Rumunija 

GRUPA J četvrtak:

20.45 Bosna i Hercegovina - Island 
20.45 Portugalija - Lihtenštajn 
20.45 Slovačka - Luksemburg
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17