• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.03.2023

22:46

(OCENE) TADIĆ RAŠIRIO KRILA MOĆNIH ORLOVA! Čupa i Kalaba za NAREDNU DECENIJU! Litvanci BEZ ŠANSE protiv Srbije!

Starsportphoto

Fudbal

(OCENE) TADIĆ RAŠIRIO KRILA MOĆNIH ORLOVA! Čupa i Kalaba za NAREDNU DECENIJU! Litvanci BEZ ŠANSE protiv Srbije!

Podeli vest

Fudbalska reprezentacija Srbije nošena Dušanom Tadićem savladala je Litvaniju na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo - 2:0 (1:0).

Iako Litvanija nije fudbalski bauk, Srbija je na startu kvalifikacija imala kompleksan zadatak. Nakon neuspeha na Mundijalu Orlovi su pred 25 hiljada navijača na Marakani dočekali Litvaniju. Bilo  je jasno da bi sve sem sigurne pobede bilo ravno "katastrofi", a četa Dragana Stojkovića Piksija uradila je baš ono što je bilo neophodno. 

Srbija je rutinski slavila sa 2:0, golovima Tadića i Vlahovića, sačuvala snagu za duel protiv Crne Gore koji nas očekuje u Podgorici i vratila se na pobednički kolosek nakon nešto slabijih rezultata na Svetskom prvenstvu u Kataru! 

OCENE: 

Vanja Milinković-Savić 6,5 - Više od 50 minuta nije bilo posla za golmana Torina, a onda je pravo niotkuda Litvanija zapretila preko Jankauskasa. Ipak, VMS ostao je koncentrisan i sprečio goste da izjednače na startu drugog poluvremena. 

Kada su se Litvanci u finišu meča "razigrali" i nekoliko puta zapretili, Milinković-Savić sjajno je reagovao te ugasio svaku nadu gostiju da mogu do gola na Marakani.  

Strahinja Pavlović 7 - Iako se radi o igraču koji ima tek 21 godinu, Pavlović je večeras bio najiskusniji igrač u poslednjoj liniji. To je najveća pobeda Srbije! Po prvi put je popularni Kalaba sarađivao sa Gudeljom i Erakovićem, a da li je nova odbranbena "trojka" opravdala očekivanja teško je reći budući da je Litvanija bila inferiorna tokom većeg dela utakmice. 

Nemanja Gudelj 6,5 - Bilo je najava poslednjih dana da bi Nemanja Gudelj, nakon rezova u reprezentaciji, mogao da dobije novu ulogu u nacionalnom timu. Vezista Sevilje danas je bio komandant odbrane! Spustio ga je selektor i dao mu ulogu kreatora igre. Samim tim, Orlovi su dobili još jednog igrača koji ume sa loptom bez da se odstupa od prepoznatljive formacije sa trojcom pozadi. 

Da mu pozicija štopera nije strana pokazao je već na startu utakmice kada su Litvanci imali sjajnu priliku preko visokog Paulauskasa. Ipak, Gudelj je izuzetno reagovao, izblokirao njegov šut i tako sprečio goste da povedu.

Strahinja Eraković 7 - Uživanje je gledati Strahinju Erakovića, a brilijantne partije iz dresa Crvene zvezde preneo je i u nacionalni tim! Izrastao je popularni Čupa u štopera svetske klase. Nema sumnje da su Orlovi dobili defanzivca za narednu deceniju! 

Foto: Starsportphoto©

U finišu meča pokazao je da se snalazi i na poziciji desnog beka kada je Srbija promenila formaciju nakon izlaska Andrije Živkovića. 

Filip Kostić 7 - Uvideo je Dragan Stojković Piksi da je desna strana litvanske odbrane slabija, te da bi Filip Kostić mogao da iskoristi previše ofanzivan pristup Justasa Lasickasa. Zbog toga, krilni napadač Juventusa bio je najproduktivniji igrač Orlova - posebno u prvom poluvremenu. Između ostalog, Kostić je upisao i asistenciju za Dušana Tadića, a samim tim značajno olakšao posao našoj reprezentaciji na Marakani. 

Mogao je as Juventusa i do gola u drugom poluvremenu, Tadić mu se "revanširao" sjajnim dodavanjem, ali je taj pogodak poništen zbog ranijeg ofsajda. 

Saša Lukić, do 72. minuta 6 - Evidentno je da je Saša Lukić u blagom padu forme od odlaska u Fulam, ali mu je Dragan Stojković dao šansu u startnoj postavi. Predstavljao je iskusni vezista "osigurač" i sponu između zadnje linije i sredine terena. Ipak, utisak je da je nekadašanji fudbaler Partizana bio najslabija karika protiv Litvanije. 

Definitivno da se razlozi za tanko izdanje mogu pronaći u činjenici da je Srbija bila dominantna, te da Lukić nije mogao da pokaže sav svoj kvalitet protiv rivala koji nije bio preterano zainteresovan da napada. 

Marko Grujić 6,5 - Nije bio vezista Porta očekivan u startnoj postavi, ali je utisak da ga je Piksi nagradio za dobru formu koju pokazuje u Portugalu. Imao je reprezentativac Srbije i dobar pokušaj sredinom prvog poluvremena kada je šutirao sa distance nakon osvojene lopte. 

Mogao je Grujić do prelepog gola u 33. minutu nakon što je petom šutirao sa desetak metara, ali ga je stativa sprečila da kruniše svoj izuzetan nastup protiv Litvanije. 

Andrija Živković, do 81. minuta 6 - Igrala je Srbija preko Filipa Kostića te je Živković bio poprilično "zapostavljen" u većem delu utakmice. Zbog toga, nije as PAOK-a mogao da pokaže sve što ume protiv Litvanaca, ali nema sumnje da će popularni Žile već u ponedeljak protiv Crne Gore biti daleko "ubitačniji" nego večeras. 

Dušan Tadić, do 72. minuta 9 - Nije za porediti Litvaniju i utakmice na Svetskom prvenstvu, ali je utisak da je Srbiji falio baš ovakav kapiten na Mundijalu. Plesao je Dušan Tadić po terenu, a sa njegovom današnjom igrom utisak je da bi Orlovi protiv svakoga mogli da igraju na gol više. Moguće da je na fudbalera Ajaksa uticalo i prisustvo Lazara Samardžića, budući da Tadić po prvi put ima provkasnu konkurenciju na poziciji "desetke". 

Foto: Starsportphoto

Majstorstvo kapitena oslikalo se u 53. minutu kada je neterao štopere Litvanije da "popadaju", a onda kao na tacni poslužio Dušana Vlahovića. Nastavio je i nakon drugog gola Srbije Tadić da deli asistencije kao od šale, u 66. minutu je sa golom spojio Filipa Kostića, ali je zbog ofsajda pogodak poništen. 

Dušan Vlahović, do 64. minuta 6,5 - Na mahove bio je napadač Juventusa previše nervozan u prvom poluvremenu. Nikako golgeter Orlova nije mogao da dođe do prave šanse za gol što je uticalo na njegov opšti nastup protiv Litvanaca. Ipak, delue da se tokom poluvremena smirio pa mu je manje od deset minuta bilo potrebno u nastavku da duplira prednost Srbije. Utisak je malo pokvarilo njegovo negodovanje prilikom izjave budući da je nezadovoljno odmahivao glavom kada ga je u 64. minutu zamenio Sergej Milinković-Savić. 

Aleksandar Mitrović, do 81. minuta 6 - Navikao nas je Mitrović na kišu golova kada god obuče dres reprezentacije, ali je danas golgeter Fulama uzeo "slobodan dan". Nije bio najbolji strelac u istoriji Srbije ubitačan kako ume iako mu je Litvanija mešu "omiljenim" rivalima, ali se današnja slabija partija nije oslikala na konačnom ishodom budući da su Orlovi rutinski odradili posao na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. 

Izmene: 

Sergej Milinković - Savić, bez ocene - Promešao je selektor Piksi karte u nastavku meča, ali se to nije odrazilo na igru, a ni ishod utakmice. 

Lazar Samardžić, bez ocene - Istorijski momenat za reprezentaciju Srbije! Lazar Samardžić upisao je debi u dresu Orlova protiv Litvanije, ali je na terenu proveo premalo vremena za konkretan učinak. 

Ivan Ilić, bez ocene - Premalo vremena za konkretan učinak.  

Nikola Milenković, bez ocene - Premalo vremena za konkretan učinak. 

Dejan Joveljić, bez ocene - Premalo vremena za konkretan učinak. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tomić Bane

pre 1 godinu

Ipak, vi i ja nismo gledali istu utakmicu. Sa ovakvom igrom, Srbija nema čemu da se nada u Evropi.

Mlađa

pre 1 godinu

Pametni novinaru, kao što ti je i sam gazda pametan, ovo su kvalifikacije za evropsko prvenstvo u fudbalu, a ne svetsko!!!

Bojan

pre 1 godinu

Imali su i Litvanci svoje šanse. To govori šutevi u okviru gola 4:3 u korist Srbije. Tu se nevidi nadmoć, a i Vanja je zaustavio tri veoma opasna šuta. Moramo znati i da smo u ovoj utakmici bili domaćini i igrali pred svojom publikom. Videćemo protiv Crne Gore i Madjarske gde smo trenutno.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Biljana Pantić Pilja: Odbor za politička pitanja glasao protiv naših amandmana, ulažemo prigovor!
Politika

Biljana Pantić Pilja: Odbor za politička pitanja glasao protiv naših amandmana, ulažemo prigovor!

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) Biljana Pantić Pilja izjavila je danas za Tanjug da je Odbor za politička pitanja i demokratiju PS SE glasao protiv svih amandmana koje je predložila srpska delegacija, kao i protiv amandmana koji su predložili članovi italijanske delegacije i jedan član delegacije Mađarske i najavila ulaganje prigovora.

16.04.2024

12:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija