• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jelena Nedeljković

29.04.2023

11:44

BIVŠI AS ROME I JUVENTUSA, EKSKLUZIVNO ZA INFORMER! Vučinić: BRAĆO SRBI, IDEMO ZAJEDNO NA EURO!

Tanjug/AP

Fudbal

BIVŠI AS ROME I JUVENTUSA, EKSKLUZIVNO ZA INFORMER! Vučinić: BRAĆO SRBI, IDEMO ZAJEDNO NA EURO!

Podeli vest

Crnogorci i Srbi su braća i nadam se da ćemo se zajedno plasirati na Evropsko prvenstvo, poručuje u intervjuu za Informer bivši fudbaler Mirko Vučinić.

Najbolji igrač u istoriji samostalne Crne Gore i nekadašnji mladi reprezentativac Jugoslavije, dugogodišnji as Juventusa i Rome danas je član stručnog štaba "sokolova".

Crna Gora je jedina od bivših jugoslovenskih republika koja se još nije plasirala na veliko takmičenje, a Vučinić veruje da će tome uskoro doći kraj. "Sokolovi" se u kvalifikacijama za EP u Nemačkoj nalaze u grupi sa Srbijom, od koje su nedavno poraženi u Podgorici, zatim Mađarskom, Litvanijom i Bugarskom.

Foto: Tanjug/AP

 

Pamtim letovanje s Mihom

Jeste li poznavali Sinišu Mihajlovića?

- Kako da ne, poznavao sam Mihajlovića. Bili smo čak i na jednom letovanju u Italiji zajedno. To je bilo negde ubrzo pošto sam otišao u Italiju iz Nikšića i igrao za Leće. Bio je čovek velikog srca. Njegovim odlaskom ceo svet je mnogo izgubio, a ne samo fudbal.


Posle dva odigrana kola u kvalifikacijama, koga vidite kao putnika na EP?

- Nadam se da ćemo mi proći, da ćemo konačno otići na neko veliko takmičenje. Posle nas, najviše bih, naravno, voleo da prođe Srbija. To su naše komšije i naša braća. Najvažnije mi je da mi prođemo, ali idealno bi bilo da zajedno odemo na EURO.

Srbija trenutno ima mnogo igrača u Seriji A, čak desetak reprezentativaca. Ko vam se najviše sviđa?

- Srbija izbacuje mnogo velikih talenata. U poslednje vreme najviše pažnje privukao je Dušan Vlahović. Prvo igrom u Fiorentini, pa prelaskom u Juventus. Ispostavilo se da je i za Juventus jedan od boljih špiceva. Ranije sam provodio mnogo vremena sa Milošem Krasićem. Bilo nam je lepo, ludo i u nekim trenucima nezaboravno, ali nećemo sad o tome. Vežu me lepe uspomene, kako za njega, tako i za sve ostale igrače sa naših prostora.

Foto: Starsportphoto

 

 

Pomalo ste iznenadili javnost kad ste pristali da radite kao pomoćni trener. Kako ste rešili da ostanete u fudbalu?

- Dok sam igrao, nisam mnogo razmišljao šta ću raditi kad okončam karijeru. Bio sam fokusiran na treninge, iako je poznato da nisam bio ljubitelj istih. Međutim, na terenu, kad bismo imali utakmicu, uvek sam pričao, galamio, ljutio se, sugerisao saigračima šta da rade. Poslednje dve-tri godine moje karijere prošle su dobrim delom u povredama. Operisao sam koleno, sa tribina pratio mečeve. Pričao sam sa tadašnjim trenerima kako sam video utakmicu. Tada sam shvatio da me privlači trenerski posao. Nadam se da ću jednom samostalno voditi klub, a možda biti i selektor.

Niko kao Zvezda

Pratim sve lige na Balkanu, ali od klubova bih izdvojio Crvenu zvezdu. Napravila je veliki iskorak poslednjih godina

Da li je lakše voditi utakmicu sa klupe ili igrati?

- Lakše mi je bilo dok sam bio igrač, jer sam više osećao da sam deo utakmice. Ne mogu da kažem da ne učestvujem u utakmici i kad sam pored aut-linije, jer se previše unesem i nerviram. Posle svake utakmice promuknem, jer mnogo vičem. Svakako mi je lakše bilo dok sam bio na terenu. Veća je odgovornost van terena. Kad ste fudbaler, fokus vam je da budete što bolji, da date sve od sebe, a kad ste van terena, onda razmišljate o kolektivu.

Kroz karijeru ste imali mnogo uspešnih trenera. Od koga ste najviše naučili?

- Od svakog sam pokupio ponešto. Ako moram da izdvojim jednog, to bi bio Antonio Konte. Veliki je radnik i perfekcionista.

Foto: ap photo

 

Očekivano je bilo da izaberete Italijana, jer ste maltene čitavu karijeru proveli na "čizmi". Italijani će dati pet od osam polufinalista u tri evrokupa. Znači li to zaista da se najbolji fudbal trenutno igra u Seriji A?

- Vidim da je prihvaćeno mišljenje da je Serija A vaskrsla. Što se mene tiče, u Italiji trenutno postoje dve kvalitetne ekipe, a to su Napoli i Inter. Ostale su tu i tamo. Liga je recimo bila mnogo jača, baš mnogo jača, kad sam ja igrao. Da moram da izaberem jednu ligu koja mi se najviše sviđa i za koju mislim da je najjača u ovom trenutku, bez dileme bih rekao da je to Engleska. Svi timovi su jaki, troše mnogo novca, a novac pravi razliku.

Kako vam se čini fudbal na Balkanu?

- Teško je svuda, a ne samo kod nas u Crnoj Gori. Nema više talenata kao što je nekad bilo, a za to najviše krivim napredak tehnologije. Deca su u stanju da po ceo dan gledaju tablete i telefone. Ne znaju da trče, nemaju koordinaciju pokreta i mnogo su drugačija nego kad sam ja bio klinac, kad je reč o fizičkim sposobnostima. Pratim sve lige na Balkanu, ali izdvojio bih Crvenu zvezdu. Napravila je veliki iskorak poslednjih godina, makar kada je reč o Srbiji. Dominira, odskače.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija