• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jovana Radivojević

15.05.2023

15:00

"SAHRANJIVALI JE", KRITIKOVALI, MENJALI PREDSEDNIKA I TRENERA, ALI - POBEDILA JE! Ovo je BARSIN četvorogodišnji  put od OČAJA DO SJAJA!

Tanjug

Fudbal

"SAHRANJIVALI JE", KRITIKOVALI, MENJALI PREDSEDNIKA I TRENERA, ALI - POBEDILA JE! Ovo je BARSIN četvorogodišnji put od OČAJA DO SJAJA!

Podeli vest

Fudbaleri Barselone proslavili su prvu titulu prvaka Španije još od 2019. godine. Nakon burnih nekoliko godina, "sahranjivanja kluba", najavljenog gašenja, promene predsednika i sličnih stvari koje su frustrirale i rastuživale navijače, dočekali su da se ponovo šepure sa trona La lige.

Barselona je četiri kola pre kraja sezone postala novi šampion Španije! Atmosfera je dovedena do usijanja, a španski mediji preneli su da će uprava kluba organizovati pobedničku paradu u ponedeljak po gradskim ulicama.

Puleni nekadašnjeg asa, a današnjeg šefa struke, Ćavija Ernandeza, osvojili su žarko želejnu titulu, prvu nakon četiri godine, ali i prvu u ovom veku bez Lea Mesija, koji bi mogao ovog leta da se vrati u klub.

Foto: Tanjug

 

Proslavila je Barsa veliki uspeh na terenu gradskog rivala Espanjola, kojeg je savladala nakon goleade (4:2). Ovom pobedom, 27. u sezoni, Barselona je došla do plus 14 u odnosu na najvećeg rivala i prvog pratioca Real Madrid, pa "kraljevski klub" više ni matematički nema šansu da stigne Katalonce.

Na ovaj način donedavno otpisani španski gigant skinuo je krunu Madriđanima, koji su prošle sezone osvojili 35. titulu državnog prvaka.

Foto: Tanjug/AP

 
VIŠEGODIŠNJA AGONIJA NAPOKON ZAVRŠENA

I vrapci na grani znaju da je iza Barse nekoliko mučnih godina i mnogo neuspeha na koje ovaj velikan nije navikao.

Pandemija korona virusa u dobroj meri je uticala na svetsku ekonomiju, a posledice krize osećali su i fudbalski klubovi, koji su ostali bez dobrog dela prihoda. Katalonski gigant se tako našao u vrlo teškoj finansijskoj situaciji i vodeći španski i svetski mediji su 2020. godine pisali da bi mogao da završi u stečaju! 

To se nije desilo, ali igre i rezultati su bili razočaravaući, a svetlo na kraju tunela se, sve do ove sezone, nije naziralo.

U sezoni 2019/2020. odiseja u Ligi šampiona završena je već u četvrtini finala, a ispostaviće se, to je bila i najuspešnija sezona u elitnom rangu kada se uzmu u obzir godine koje su usledile.

Sezonu nakon toga, nije uspela Barsa da dogura dalje od osmine finala, da bi poslednje dve godine takmičenje završavala u grupnoj fazi prestižnog! 

Ćavi je 6. novembra 2021. godine na mestu trenera nasledio Ronalda Kumana, koji je nakon serije loših rezultata dobio otkaz. Proslavljenom asu je bilo potrebno dve godine da dovede voljeni klub na lidersku poziciju španske lige, a hoće li imati snage, uslova i znanja da to učini i na evropskoj sceni, ostaje da se vidi.

Foto: reuetrs

 

LAPORTA NASLEDIO DUGOVE KOJE JE BARTOMEU GOMILAO

Predsednik Barselone Đoan Laporta avgusta 2021. godine otkrio je da je katalonski klub zadužen ukupno 1,35 milijardi evra.

- Prva stvar koju smo uradili kad smo preuzeli klub, pozajmili smo 80 miliona evra. Da nismo, ne bismo mogli da isplatimo plate igračima. Od te sume, pedeset posto je novac koji nam sleduje od TV prava, a koji smo uzeli unapred - rekao je Laporta.

On je došao na mesto Đozepa Bartomeua, nakon što se Bartomeu sukobio sa Lionelom Mesijem, pa otišao iz Barselone. Laporta kaže da je sistem plata u klubu bio pogrešan i haotičan, te da su stariji igrači imali ogromne dugoročne ugovore, dok su mlađima isticali.

 

https://twitter.com/FCBarcelona/status/1427217550451134473?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1427217550451134473%7Ctwgr%5E92a3ecec4d3326041f806dccd7c8363137572e07%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fnova.rs%2Fsport%2Ffudbal%2Fdjoan-laporta-dug-barselona-1-milijarda-350-miliona-evra%2F

 

- Ukupni troškovi za igrački kadar su bili 617 miliona evra, što je prevazišlo prihod kluba za 103 posto - kaže Laporta.

Istakao je i da je Bartomeu davao milione za skautiranje igrača po Južnoj Americi, dok je i sanacija tribina sačekala novu upravu, pa je i na to potrošeno 1,8 miliona evra.

ODLASKOM MESIJA ZAVRŠILA SE JEDNA ERA

Argentinski fudbaler Lionel Mesi izjavio je te godine na oproštajnoj konferenciji za novinare da je želeo da ostane u Barseloni i da se nada da će se za nekoliko godina vratiti.

- Bili smo kod kuće, mislili smo da ću ostati u Barseloni. To smo želeli. Danas, moram da se oprostim. Nisam spreman za ovo", rekao je Mesi koji je u suzama napustio Kataloniju.

Foto: Tanjug/ap

 

On je oproštajnu konferenciju povodom iznenadnog odlaska iz Barselone održao na stadionu Kamp Nou.

- Nisam želeo da napustim ovaj klub, ovo je klub koji volim - rekao je Mesi.

Leov ugovor istekao je 30. juna i pregovarao je sa upravom o nastavku saradnje. Dogovor je postignut, ali je realizaciju sprečila španska liga pošto bi klub time prekršio propise o ograničenju plata.

- Mnogo poštujem ovaj klub. Mnogo lepih stvari se dogodilo, takođe i neke loše, koje su mi pomogle da sazrim i napredujem i postanem osoba kakva sam danas. Dao sam sve za ovaj dres od prvog do poslednjeg dana. Voleo bih da sam mogao da odem na drugačiji način. Nisam mislio da ću morati da se oprostim - naveo je Mesi.

Foto: Tanjug/ap

 

On je rekao i da je pristao na smanjenje plate samo da bi ostao u Barseloni.

- Ponudio sam da mi smanje platu za 50 odsto i nisu mi tražili ništa više. Vest da sam tražio veću platu za 30 odsto je lažna. Uradio sam sve što je bilo moguće i nije uspelo. Mnoge stvari koje su se pričale nisu istinite - naveo je Mesi.

VREME JE ZA VELIKI POVRATAK

Lionel Mesi bio je jedan od prvih koji je čestitao klubu osvajanje titule, a to je oduševilo prvog čoveka Barse, Đoana Laportu. Dok se slavilo u svlačionici on je za klupsku televiziju potvrdio da će uraditi sve kako bi Argentinca vratio na stadion "Kamp Nou".

- Uradićemo sve što možemo - poručio je Laporta.

Nema sumnje da će Mesi otići iz Pariza nakon što mu istekne ugovor sa PSŽ, kao naredna stanica pominje se Saudijska Arabija gde mu se sprema nestvaran ugovor vredan pola milijarde evra! Ipak, imaće i Barselona adute u rukavu, jer samo je jedan klub u Mesijevom srcu, a i grb samo jednog kluba ima istetoviran.

 

 

- Ovo je istorijska noć, istorijska titula. Uzeli smo je četiri kola pre kraja, što je velika stvar. Ovo je rezultat velikog i napornog rada, truda i talenta. Moram da čestitam igračima, trenerima, upravi, kao i svima zaposlenim u klubu, rukovodiocima, članovima Borda, navijačima, ali i našim pristalicama širom planete. Ovo je za sve vas, vi ste šampioni! Uspeli smo da spasimo klub, da ga oporavimo i vratimo radost u Barselonu. Vidite to i po publici na stadionu. Želim da ovo bude prva u nizu titula u novoj eri Barselone. Nadam se da ćemo uspeti da se pojačamo i izvršimo sve naše planove, poštujući finansijski fer-plej. Radimo domaći zadatak, cilj nam je da napravimo još bolji tim za narednu sezonu - rekao je Laporta.

NEIZVESNA BUDUĆNOST

Planovi kluba za predstojeći prelazni rok i te kako su neizvesni zbog iznenadne ostavke direktora Mateua Alemanija, koji je imao ključnu ulogu kada su potpisi u pitanju u protekle dve sezone. Sve se glasnije može čuti da se Alemanijevo mišljenje ne slaže sa vizijom predsednika kluba Laportom u vezi sa strategijom transfera, pa izgleda da će preuzeti sličnu ulogu u Aston Vili. Za sada je, dakle, nejasno ko će biti odgovoran za sklapanje poslova tokom letnjeg perioda, a bivši igrač Deko  je navodno kandidat da zameni Alemanija krajem juna. 

Foto: Reuters

Dembele i Alemani

Ono što dodatno komplikuje situaciju novom šampionu Španije je činjenica da će "Nou Kamp" biti zatvoren najmanje godinu dana zbog velike rekonstrukcije, a domaće utakmice će se igrati na gradskom "Olimpijskom stadionu", koji će prvo biti domaćin letnjih koncerata nekoliko svetskih zvezda.  

Foto: Tanjug/AP

 

To je atraktivan stari stadion romantično smešten visoko na brdu sa pogledom na centar grada, ali - sa atletskom stazom, pa se boje u Barsi da je malo verovatno da će biti zastrašujuće mesto za rivale. 

Ipak, ni huligani na stadionu Espanjola, ma niko i ništa nije moglo da pokrvari raspoloženje treneru Ćaviju Ernandezu nakon velikog uspega. 

- Osećao sam zadovoljstvo nakon dobro obavljenog posla. Imali smo teška vremena i znali smo da budemo ujedinjeni. To nije moje prvenstvo, to je Barselonina titula. Tu sam da pomognem i napravim grupu, a igrači su dali prednost timskom radu nad individualnošću. Mislim da je ovo veoma, veoma dobra sezona. Ovo meni lično daje veliki kredibilitet, pošto trener Barselone uvek pati. Nikad nije mirno, Barselona je najteži klub na svetu - istakao je Ćavi.

Foto: Reuters

 

Bilo kako bilo, prava fešta će, inače, da usledi tek u narednom kolu, kada će na prepunom "Nou Kampu" Barselona ugostiti Real Sosijedad, a šta će biti u budućnosti, ostaje da se vidi...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15