• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

16.06.2023

15:57

SAUDIJCI KIDNAPOVALI FUDBAL: Ronaldo, Benzema i Kante prvi potrčali za dolarima

AP/Reuter

Fudbal

SAUDIJCI KIDNAPOVALI FUDBAL: Ronaldo, Benzema i Kante prvi potrčali za dolarima

Podeli vest

Princ Mohamed bih Salman iz Saudijske Arabije prevazišao je kupovinu klubova po Evropi, pa sad vodi najveće zvezde u svoju zemlju.

Pre desetak godina evropski klubovi počeli su da padaju u ruke vlasnika sa Istoka. Bogati šeici i članovi kraljevskih porodica iz Katara i Emirata ulagali su novac u fudbal, pa je tako Mančester siti postao nova igračka šeika Mansur bin Zajed iz Abu Dabija. Nešto kasnije Naser Al Kelaifi iz Katara kupio je Pariz Sen Žermen. Vrlo brzo, ovi klubovi su postali konkurentni za osvajanje Lige šampiona, a Sitiju je to konačno pošlo za rukom ove sezone.

Treća zemlja sa Istoka, koja je počela da se zanima za fudbal je Saudijska Arabija. U početku nije bila ozbiljno shvaćena, jer nije u svojim rukama imala nijedan veliki klub. Pre dve godine investiciona grupa koja je u vlasništvu princa Mohameda bih Salmana kupila je Njukasl.

Foto: EPAIMAGES

Mohamed bin Salman

Već u to vreme bilo je poznato da će Katar biti organizator Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine. Tražili su Arapi i od Katara i od Svetske fudbalske federacije (FIFA) ustupak da oni organizuju makar deo, recimo dve grupe da igraju utakmice mu Arabiji. Nije im dozvoljeno i rešili su sami da se postaraju i obezbede sve što im je potrebno da za desetak godina budu organizatori Mundijala. Tako je počela neverovatna ekspanzija fudbala u toj zemlji.

Bolju reklamu nisu mogli da zamisle od dovođenja Kristijana Ronalda u Al Nasr. Za ugovor od dve i po godine Portugalac je inkasirao pola milijarde evra, ali ima obavezu i da promoviše arapski fudbal.

- Srećan sam od kako sam stigao u Al Nasr i ostaću! Prvi put kada sam izlazio na teren bio sam nervozan, to je normalno. Stadion je bio pun, tu je bila i moja porodica, potpuno novo okruženje  za mene. Sada je drugačije, opušten sam, adaptirao sam se i već imam mnogo lepih uspomena. Očekivao sam toplu dobrodošlicu, bio je to jedan od najboljih dana u mojoj karijeri - rekao je Kristijano Ronaldo.

 

 

Poslednja velika zvezda kojoj su oči zasjala na arapske petrodolare je doskorašnji fudbaler Real Madrida i zvanično najbolji fudbaler planete Karim Benzema. On je prešao u Al Itihad i potpisao j trogodišnji ugovor vredan 600 miliona dolara. 

- Ovo je mesto gde želim da budem. Odlučio sam se za Arabiju pre svega zato što je muslimanska zemlja i prelepa je. Za mene je važno da budem u muslimanskoj zemlji. Voleo bih da tečno govorim arapski, Meka je blizu mesta u kom ću živeti, tako da se ovde osećam na svom - rekao je Benzema.

 

 

Ideja Saudijaca bila je da dovedu i Lionela Mesija, ali on je izabrao Ameriku. Za razliku od njega, doskorašnji igrač Čelsija Ngolo Kante nije se mnogo dvoumio. Prihvatio je ponudu Al Itihada za sto miliona evra po sezoni. 

 

 

Prošle nedelje je Državni fond za javna ulaganja (PIF) preuzeo većinski udeo (75 odsto) u vlasništvu četiri najvažnija kluba u zemlji: Al Nasru, Al Itihadu, Al Ahliju i Al Hilalu. Budžet PIF-a je trenutno oko 600 milijardi dolara i ideja je da ulažu u klobove, privlače velike zvezde, kako bi promovisali sport, prevashodno fudbal, u toj zemlji. Za sve što rade imaju podršku princa Bin Salmana, tako da se ne može desiti da ostzanu bez novca. 

"Preuzimanje kontrole nad ova četiri kluba od strane države oslobodiće različite komercijalne mogućnosti, uključujući investicije, partnerstva i sponzorstva", stoji u saopštenju PIF-a.

Levandovskog ne zanima novac iz Saudijske Arabije

Jedini čovek koji je rekao da nije za njega igranje fudbala u Saudijskoj Arabiji je fudbaler Barselone Robert Levandovski.

- Imam ugovor sa Barselonom koji je važeći još tri godine. Vidim šta se dešava, svi ti igrači prelaze u Saudijsku Arabiju, ali to nije za mene - poručio je Poljak.

Uprave klubova ustremile su se na sve velike zvezde. Na meti su im trenutno: Sadio Mane, Vilfred Zaha, Ilkaj Gundogan, Pol Pogba i mnogi drugi. Nema sumnje da će još neko od njih poći put Ronalda i Benzeme.

Osim igrača, u Saudijskoj Arabiji zainteresovani su za trenere. Trener Juventusa Masimilijano Alegri imao je u Monte Karlu sastanak sa predstavnicima jednog arapskog kluba. Prema pisanju ugledne "Gazete delo sport", Alegri je već odbio. Neposredno pre njega, ponude su imali i Zinedin Zidan, Žoze Murinjo i mnogi drugi ugledni evropski treneri. To što su odbili, neće obeshrabriti Arape da nastave da ih mame milionima evra. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija