• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.07.2023

13:19

Nedimović otvoreno o nameštanju: Ljudi, to je teška priča! Godinama se guralo pod tepih...

Starsportphoto

Fudbal

Nedimović otvoreno o nameštanju: Ljudi, to je teška priča! Godinama se guralo pod tepih...

Podeli vest

Potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije Branislav Nedimović kaže da nije zabrinut jer je pomeren početak Superlige Srbije , te poručuje da će borba protiv nameštanja utakmica u srpskom fudbalu biti duga i teška.

Početak nove sezone Superlige Srbije pomeren za 29. jul u očekivanju odluke Suda za sportsku arbitražu (CAS) u slučaju "Kolubara”. 

Fudbalski klub Kolubara kažnjen je oduzimanjem devet bodova, nakon što je Evropska fudbalska unija (Uefa) podnela prijavu FSS-u zbog sumnjivih ishoda mečeva Mladost GAT – Kolubara i Kolubara – Spartak u Superligi Srbije. Ekipa iz Lazarevca je nakon te odluke ispala u Prvu ligu Srbije, ali je CAS privremeno stavio van snage rešenje FSS-a do okončanja postupka.

-Bilo je predviđeno da prvenstvo počne 21. ili 22. jula i da ne bismo došli u situaciju u zavisnosti kakva bude odluka u Lozani, da ne bi imali problema, ostavili smo sedam dana 'lufta' da može da se sve iskoriguje. Očekujem da će ta odluka biti doneta nekoliko dana ranije tako da ćemo imati vremena da obavimo sve aktivnosti - rekao je Nedimović za televiziju Prva.

Foto: Starsportphoto

 

 

Smatra da bi odluka o kažnjavanju Kolubare mogla da pred Sudom za arbitražu u Sportu padne samo zbog proceduralnih grešaka koje je napravio neko u Savezu.

- Prijava iz UEFA je stalno bilo. Da li ste vi čuli za njih u javnosti? Znate li zašto niste? Zato što je gurano pod tepih. Neko se time nije bavio i sada je počeo da se bavi svojim poslom i da pokuša da spreči nameštanje. To će biti težak posao,  jer čim nekog pokušaš da kazniš odmah se pozovu na to da li je na kraju rečenice bila tačka, ili je između bio zarez, da li ste ispoštovali sve procedure... Jeste to demokratija i procedura,  to nije sporno, niko se ne ljuti zbog toga.

Ako se ispostavi da neko nije uradio svoj posao odgovaraće.

- U smislu promene. Krenuli smo od oficira za integritet, drugostepene komisije. Biće tu još promena... Moraće da odgovaraju i oni koji su na najvišim pozicijama u FSS koji se bave pravnom regulativom, ja tu nemam nijednu dilemu. Svako mora da odgovara za svoj posao, pa i ja. 

Niko nikada neće priznati da je namestio utakmicu.

- Očekujete da neko kaže: "jeste, nameštali smo".  To se nikad neće desiti. Nije FSS tužilaštvo, niti ima policijska ovlašćenja, niti može da upada po kućama... Ljudi, to je teška priča. 

Foto: Starsportphoto

Potpredsednik FSS Branislav Nedimović

 

Nada se i da će Sud za arbitražu u sportu (CAS) odgovoriti na pitanje ko je to u Savezu zakomplikova celu situaciju traljavo obavljenim poslom. 

- Presumpcija nevinosti postoji. Nije daleko ni dan kada će CAS doneti odluku. Ako se to desi (da se obori odluka i Kolubara vrati u Superligu) to će isključivo biti zbog krivice u proceduri koje je sproveo FSS, odnosno Disciplinska komisija i Komisija za drugostepeni postupak, ali i još jedan  važan organ, to je oficir za integritet, koji se bavi tim kriznim situacijama. Ako slučajno se desi da se obori oluka ond to može biti na teret procedure, a ne na teret suštine.

Nadimović ističe da je najvažnije sprečiti nameštanje.

- Znate šta je suština? Kako naći dokaze da je neka utakmica nameštena. Krene sve od kladionica. Postoji posebna organizacija koja sarađuje sa UEFA i koja vam kao članici UEFA daje informacije o potencijalnim nameštenim utakmicama. Dobijete dokument na 50 strana, gde je ko išao, šta je ko radio, to su neverovatne stvari. Vi to morate sve da sprovedete kroz proceduru i da donesete adekvatne sankcije ako je to sve tačno. Ako ne, odbacite prijavu, i to se dešavalo.

Nedimimović najavljuje i nova kadrovska rešenja u FSS.

- Ovo govori  da mi moramo da jačamo institucije, da dovodimo ljude koji se razumeju u svoj posao, koji mogu da sprovode to. To će biti na Skupštini u subotu. Imaćemo nove ljude, jer očigledno u novim vremenima moraju novi ljudi. Ne možemo po starim procedurama da sprovodimo, od pre 30 ili 40 godina, a imamo i CAS ... Sve je drugačije.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Ovo su bile dve najveće ljubavi Radmile Živković! Prijatelji i kolege otkrili detalje života legendarne glumice! (VIDEO)
Live TV

Ovo su bile dve najveće ljubavi Radmile Živković! Prijatelji i kolege otkrili detalje života legendarne glumice! (VIDEO)

Glumica Radmila Živković preminula je danas u 72. godini života. Ostavila je brojne uloge u kultnim filmovima i serijama. U specijalnoj emisiji Informer TV glumac Irvan Mensur, sin Velimira Bate Živojinovića, Miljko Živojinović, Ivana Vujić, bivša direktorka Narodnog pozorišta i Molina Udovički Fotez, umetnički direktor drame Narodnog pozorišta.

20.09.2024

21:01

Istinska moć Mosada je nesaglediva! Mitovi o obaveštajnoj službi Izraela uteruju strah u kosti celom stanovništvu! (VIDEO)
Live TV

Istinska moć Mosada je nesaglediva! Mitovi o obaveštajnoj službi Izraela uteruju strah u kosti celom stanovništvu! (VIDEO)

Mosadu je cilj da utera strah u kosti stanovništvu. Trenutno se pola Bliskog istoka ustručava da uključi mobilni telefon, pa čak i kućne uređaje. U narednih mesec dana treba da se održi nešto što je nazvano "Poslednji test za čovečanstvo" gde će se utvrditi da li je već sada veštačka inteligencija pamentija od ljudi. Rezultate istraživanja nećemo saznati. Na ove teme u emisiji "Otvoreni studio" govorili su ekonomista Bojan Dimitrijević, Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost i istoričar Goran Šarić.

20.09.2024

20:18

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Miljenica publike prve sezone Masteršefa otkriva za Informer zašto nikada više ne bi učestvovala u takmičenju i šta neće biti na meniju u njenom restoranu
Srbija

Miljenica publike prve sezone Masteršefa otkriva za Informer zašto nikada više ne bi učestvovala u takmičenju i šta neće biti na meniju u njenom restoranu

Ljubitelji kulinarstva u Srbiji sigurno znaju ko je Anamaria Babičković. Za one koji nisu pratili prvu sezonu tv serijala Masteršef, takmičenje kuvara amatera pred kamerama i pod budnim okom profesionalnog žirija, ova mlada Subotičanka osvojila je drugo mesto. Ali ceo rodni grad, a moguće i veći deo Srbije, smatra je pobednicom!

20.09.2024

18:18