• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.07.2023

20:17

Otvorena izložba posvećena  Siniši MIhajloviću i Paolu Rosiju (FOTO GALERIJA)

Tanjug

Fudbal

Otvorena izložba posvećena Siniši MIhajloviću i Paolu Rosiju (FOTO GALERIJA)

Podeli vest

Izložba "U sećanje na Paola Rosija (Rossi) i Sinišu Mihajlovića" otvorena je večeras svečano u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu i trajaće do 3. avgusta.

Na otvaranju izložbe posvećene dvojici čuvenih fudbalera, vrpcu su svečano presekli Rosijeve (1956-2020) ćerke Sofija Elena i Marija Vitorija, deca Dražena Mihajlovića Andrea i Filipa, uz ambasadora Italije Luku Gorija i ministarku kulture Srbije Maju Gojković.

U obraćanju prisutnima, Rosijeva supruga Federika Kapeleti je istakla da je to emotivan trenutak za nju i decu, i da se radi o posebnoj izložbi o dva šampiona, Rosiju koji je "predstavljao svoju zemlju na najbolji mogući način i Siniši koji je bio jako voljen u Italiji".

- Izložba će vam pomoći da vidite šta su učinili tokom svojih profesionalnih života, ali bili su mnogo više od toga, i danas žive u našim srcima, i u čitavom svetu - rekla je Kapeleti.

Mihajlovićev (1969-2022) brat Dražen Mihajlović je istakao da je otvaranje izložbe veoma emotivan trenutak za njega i zahvalio se svima uključenima u njenu pripremu. Mihajlović se posebno zahvalio Gojković, koja je kao gradonačelnica Novog Sada pomogla u organizaciji Sinišine oproštajne utakmice 2007. godine.

- Siniša je bio most koji je spajao dva naroda - Srbe i Italijane. Ovde kad kažemo Siniša Mihajlović prva asocijacija je Crvena zvezda i Italija, a u Italiji na Srbiju - ocenio je Mihajlović.

Gojković je rekla da je otvaranje izložbe za nju veoma emotivan momenat, pošto je za

- Mihajlovića vezivalo dugogodišnje lično i porodično prijateljstvo". "Legendarni srpski fudbaler i na prvom mestu čovek velikog srca, ostavio je neizbrisiv trag u svetu sporta. Svojom jedinstvenom pojavom i životnim stavom, osvojio je srca mnogobrojnih ljubitelja „najvažnije sporedne stvari na svetu“ širom planete - istakla je Gojković.

Mihajlović je bio nezamenljivi reprezentativac, jedan od ključnih igrača tima Crvene zvezde, šampiona Evrope, ljubimac navijača u svojoj zemlji, Italiji i širom sveta, dodala je Gojković.

 

- Njegova ljubav prema svom narodu i državi, dobročinstvo, plemenitost i humanost, ostaće zabeleženi kao redak Božji dar. Dobrim delima nesebično je vraćao nadu u bolje sutra, na prvom mestu deci i omladini bez roditeljskog staranja - podsetila je srpska ministarka.

Prema njenim rečima, Mihajlović i Rosi su "bili najbolji predstavnici svojih zemalja, šampioni sveta i Evrope, majstori fudbala i uzori mladima, a na prvom mestu dobre osobe i jake ličnosti", a ovom izložbom "čuvamo uspomenu na njih".

Gori je rekao da su čuveni igrači bili omiljeni - Rosi je postao heroj nacije donevši 1982. godine Italiji treću svetsku titulu na Mundijalu u Španiji, dok je Mihajlović bio otelotvorenje povezanosti dva naroda, koji je "uspeo da ujedini navijače pola Italije".

U sećanje na Paolo Rosija i Sinišu Mihajlovića" predstavlja brojne trofeje, dresove, lopte, kopačke, fotografije i druge predmete dvojice sportista, ali i njihovih saigrača, poput Rosijeve "Zlatne kopačke" iz Španije. Direktor Italijanskog instituta za kulturu Roberto Ćinkota je istakao važnost izložbe, dodavši da je "fudbal kultura, i predivan most između dve zemlje".

Direktor izložbe Marko Skembri (Marco Schembri) je istakao da su mu u pripremi izložbe obe porodice otvorile svoja vrata i omogućile da "uzme važne i lične stvari".

Organizator izložbe je Vord kemp internešenal (Word Camp International) i Fondacija Paolo Rosi, glavni pokrovitelji su Ambasada Italije i Italijanski institut za kulturu, i drugi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Bajdenova bolest kulminirala! Izraelski lobi dovešće Trampa na vlast?
Live TV

Bajdenova bolest kulminirala! Izraelski lobi dovešće Trampa na vlast?

Ceo svet zagledan je u predstojeće izbore u Americi, a naročito na prvu debatu između Trampa i Bajdena. Oba kandidata su zadovoljna i obojica smatraju da su dotukli onog drugog. Šta nam je rekla ova debata? Na ovu temu u "Info danu" govorili su autor knjige "Efekat Tramp" Saša Adamović i ekonomista i stručnjak za investicije Vladimir Đukanović.

30.06.2024

18:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Potisnuti sa leve obale Dnjepra! Ali ne odustaju, male grupe vojnika šalju se na obližnja ostrva, svi će biti uništeni!
MOSTOBRAN VAŽAN ZA KIJEV

Potisnuti sa leve obale Dnjepra! Ali ne odustaju, male grupe vojnika šalju se na obližnja ostrva, svi će biti uništeni!

Pritisak Oružanih snaga Rusije na harkovskom pravcu i u Donbasu doveo je do toga da su Oružane snage Ukrajine morale da napuste levu obalu Dnjepra kako bi zatvorile rupe na drugim sektorima fronta. Ipak, s vremena na vreme, oni šalju male grupe na ostrva blizu leve obale Dnjepra, pošto ovaj mostobran ima veliki značaj za ukrajinske vlasti. O tome je za list VZGLjAD pričao vojni ekspert Mihail Onufrienko.

30.06.2024

17:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija