• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.09.2023

11:56

Piksi pred Mađarsku: Najvažnije je da što pre ispunimo cilj! Idemo u nove pobede

Starsportphoto

Fudbal

Piksi pred Mađarsku: Najvažnije je da što pre ispunimo cilj! Idemo u nove pobede

Podeli vest

Uživo pratite obraćanje selektora Srbije uoči septembarskog okupljanja.

Nalazi se Srbija na pravom putu da se nakon više od dve decenije plasira na Evropsko prvenstvo. Izabranici Dragana Stojkovića ostvarili su dve pobede i jedan nerešen rezultat na startu kvalifikacija za EURO, a već u septembru Orlove očekuju novi izazovi. Srbija će na Marakani dočekati Mađarsku, potom će igrati protiv Litvanije na Baltiku. 

Biranim rečima selektor Stojković govorio je o narednom rivalu, ali je istakao da Srbija svojom igrom može do pozitivnog rezultata u derbiju grupe. 

- Mađari imaju izuzetno dobrog trenera, Marko Rosi je preporodio taj tim. Respektujemo ih, pre svega zbog rezultata iz prethodnih godina. Imaju sjajne pojedince, da ne pominjem Soboslaja, reč je o igraču svetskog ranga. Prihvatam da smo mi i Mađarska glavni favoriti. Pripremićemo se najbolje što možemo, analiziraćemo ih još, igrači će dobiti potrebne informacije, ali moramo da budemo fokusirani najviše na sebe. Kroz našu igru možemo do željenog rezultata, uz svo poštovanje prema rivalu - jasan je bio Stojković. 

Srbija je protiv Bugara odigrala najslabiju utakmicu u mandatu selektora Stojkovića, uzroka za to je mnogo, ali je Piksi ubeđen da će Orlovi izgledati daleko bolje tokom septembra protiv Mađarske i Litvanije. 

- Raduje me što su igrači u takmičarskoj formi, spremni su za izazove koje utakmica traži. Utakmica sa Bugarskom je bila nezgodna, ne tražim alibi, ali znao sam u kakvom se stanju igrači nalaze, imali smo problema i sa povredama. Nisam pogrešio što sam se brinuo, nismo bili na nivou, statistika kaže da smo bili dobri, a izvukli smo se u zadnjim minutama. Dakle, statistika vara, može da posluži, ali krajnji rezultat je bio drugačiji. Kakvi smo bili - dobro smo prošli. Nerešen rezultat je odličan rezultat u odnosu na to kako je moglo da se završi. U junu su igrači posle prvenstva imali slobodno vreme, onda se vraćaju u trening, ali i fizički i mentalno je bilo jako teško. Želeli smo da preguramo utakmicu u Razgradu, rezultat je na kraju bio dobar po nas, ali... Moramo da vratimo lice iz kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Sada smo kompletni, vratili su se Mitrović i Vlahović, gledao sam sve utakmice, bio u kontaktu sa njima. Najbitnije je da su oni zdravi - objasnio je Dragan Stojković, a potom dodao. 

Foto: Starsportphoto

 

- Pitanje je da li želite da igrate lepo ili da pišete bodove. U ovom momentu najvažnija mi je tabela, da se što pre približimo cilju. Volim lep fudbal, fudbal može da bude najlepša igra, ali samo kada igraju majstori. Kada igraju dunsteri onda je katastrofa, gubite vreme. 

Mnogi duel protiv Mađara vide kao veliki derbi, a potom Srbiju očekuje duel protiv Litvanije u kojoj će naša reprezentacija biti favort. 

- U fudbalu je važno biti spreman na prvi sledeći izazov, ne treba da razmišljate previše u budućnost. Navijačka stvar je pisanje bodova, a mi koji radimo i nosimo odgovornost gledamo drugačije. Zanima nas Mađarska trenutno, ne razmišljamo o Litvaniji. Kada završimo 7. septembra sa Mađarima onda ćemo o Litvancima. 

 

UŽIVO: 

12:59 - Vladan Kovačević bio je na spisku selektora Stojkovića, ali zbog pravilnika FIFA još uvek nije debitovao. Nažlost, Piksi ne zna ni kada će do toga doći zbog administracije. 

- Mislim da će teško doći do toga, nije pitanje želje, nego tehničke prirode. Papirologija nas muči... Radi se o datumu kada je on dobio srpski pasoš. Iako je Srbin, datum pasoša je problematičan, tako su meni objasnili. Kada bude stekao pravo nastupa debitovaće, igra sjajno, imao je dobru sezonu u Poljskoj. 

12:55 - Saduijska Arabija je ovog leta napravila pravi "bum" na svetskom fudbalskom tržištu. 

- Imao sam ponuda, ali sam odmah rekao da ne želim da pregovaram. Pod ugovorom sam sa Fudbalskim savezom Srbije i to poštujem. Nisam želeo da radim ništa iza leđa. Saudijska Arabija je sjajna, gledao sam Al Itihad - Al Hilal, trava, kvalitet, stadion, publika... Sve to moramo da poštujemo, Mitrović je dao het-trik. Realno je da nisu na nivou liga petice, ali su na dobrom putu. Velika imena su otišla tamo, trude se, igraju, trče. Drago mi je da tamo imamo dvojicu naših igrača koji će predstavljati Srbiju i sami sebe. Da sam igrač, verovatno bih krenuo istim putem, ali nažalost ne igram više. 

12:49 - Objasnio je Stojković kako će izgledati rad reprezentacije u narednim danima pred duel sa Mađarskom. 

- Minus je što nemamo mnogo vremena, a plus što je kostur ekipe uvek tu. Svi imaju isti problem, sećam se da smo pred Irsku, Portugal i Azerbejdžan imali trening na dan utakmice. Moramo da iskoristimo svaki trenutak da prenesemo fudbalske ideje na teren. Igrač uvek traži savet, najvažnije je da danas svi dođu. Danas će biti trening oporavka, uveče analiza onoga što smo uradili u Razgradu, a obavićemo i video-analizu Mađarske. Neće dobiti previše informacija, ne želim da davim ljude, moram da se koncentrišem na konkretne stvari i ono što je najvažnije. Radni dan nas očekuje, sutra ćemo na terenu to da rešavamo. 

Foto: Starsportphoto

 

12:42 - Stefan Mitrović nalazi se na spisku selektora Stojkovića, a on dodaje da se još nekoliko igrača nalazi "pod lupom" sportskog sektora. 

- Pre nekih desetak dana me je neko pitao odakle se pojavio Mitrović, kako ga nisu zapazili. Nisu ga zapazili zato što nije igrao... Teško je objasniti da je u prethodnom sistemu Zvezde za njega nije bilo mesta, sa svim promenama dobio je mnogo prostora. Stefan Mitrović je od početka priprema i u prvenstvu pokazao veliki napredak, biće još bolji. Već je debitovao za reprezentaciju, a ovo mu je nagrada, nije slučajnost. Ima tu još momaka koji su interesantni reprezentaciji, a on je apsoluno zasluženo tu, poseduje sve ono što mi se sviđa. Svi igrači se uklapaju u moja fudbalska ubeđenja, kod mene nema "molbi i žalbi"... To svi znaju. Sviđa mi se kako igra Mitrović, sviđa mi se Lučić, sviđa mi se Kabić. Na skeneru je još nekoliko mladih igrača iz inostranstva, videćemo da se i njima pruži šansa u budućnosti, od njih zavisi da li će pristati ili ne. Drago mi je da sam razgovarao sa Ratkovim, tek će u budućnosti pokazati svoj kvalitet, on je dete. Ponašanje, ozbiljnost, zrelost, sve mi daje za pravo da ćemo imati biser u budućnosti za našu reprezentaciju - jasan je bio Stojković. 

12:39 - Dotakao se selektor Stojković obaveza srpskih klubova ovog leta, a potom poželeo svima mnogo sreće u Evropi. 

- Svi koji vole fudbal svesni su da će ova jesen biti "bogata trpeza". Imamo reprezentativna okupljanja, sa klupskog stanovišta takođe. Crvena zvezda je napravila rekonstrukciju tima, velika ulaganja i očekivanja u Ligi šampiona. TSC i Čukarički su u Evropi. Želim da ova jesen bude uspešna za srpski fudbal u svakom smislu, verujem da će svi biti ponosni na sve nas kada se to prođe, svim srpskim klubovima želim sreću. 

Foto: EPA Images

 

12:26 - Istakao je selektor Srbije da će u narednim danima ekipa raditi na unapređenju defanzivnih zadataka. 

- Ne bih da pričam o taktici, to će se preneti i u Mađarskoj. To su stvari za svlačionicu, ali mogu da kažem biće promena u poslednjoj liniji. Pokušaćemo da ispravimo neke stvari, nećemo sigurno na svakom treningu šutirati na gol, tražimo najbolje rešenje. Ne treba kriviti samo odbranu. Najlakše je reći golman je kriv kada primimo gol, to je samo egzekucija, nešto se desilo da bi došlo do toga, svi moramo zajedno da se branimo i zajedno da napadamo. 

12:23 - Najviše izostanaka ima na sredini terena, ali Stojković objašnjava da u taboru Srbije ima kvaliteta koji može da nadomesti igrače koji zbog povreda ovoga puta nisu u mogućnosti da pomognu protiv Mađarske i Litvanije. 

- Nisam srećan kada je bilo ko povređen, to svakom treneru pravi problem. Radi se o veznoj liniji, mislim da ćemo uspeti da nadomestimo to, imamo dovoljno kvaliteta da pronađemo rešenje - kratko je prokomentarisao selektor. 

Foto: Starsportphoto©

 

12:12 - Orlovi će protiv Mađarske na stadionu "Rajko Mitić" biti lišeni pomoći navijača, ali će na tribinama najvećeg srpskog stadiona biti dečica do 14 godina zbog čega je selektor izuzetno zadovoljan. 

- Svaka kazna, ma kakva bila, predstavlja loš događaj. Niko ne voli da bude kažnjen. Mislim da domaći teren više nije prevelika razlika, svuda postoji VAR soba, dobre uslove... Sve je tu da prikažete dobru igru. Žao mi je što nam dolazi važan protivnik, a neće biti publike, ali biće dece na tribinama. To je slika kao i protiv Švedske u Ligi nacija. Ne bih voleo da se suočavamo sa tim i u budućnosti, moramo da shvatimo da moramo da korigujemo ponašanje. Ne možemo da utičemo na odluku UEFA, trudimo se da budemo dobar primer, šaljemo poruke, apelujemo na neke stvari, mislim da je to dovoljno sa naše strane - dodao je Piksi. 

12:10 - Otkrio je selektor Stojković da li je zadovoljan urađenim poslom u dosadašnjem delu kvalifikacija, ali i igrama Srbije u prva tri kola. 

- Generalno, mislim da možemo biti zadovoljni bodovnim saldom i pozicijom koju imamo. Moglo je biti bolje, verujem u to. Drago mi je da ćemo ovoga puta imati veoma važne igrače za naš stil igre, u tom smislu sam uveren da ćemo biti bolji. Zanimaju nas prva dva mesta, cilj je Evropsko prvenstvo, učinićemo sve da dođemo do toga. Neće biti lako, ali moramo da verujemo u kvalitet koji imamo - objasnio je selektor Stojković. 

12:06 - Dotakao se Piksi i velikog broja transfera srpskih igrača ovog leta. 

- Iza nas je izuzetno zanimljiv prelazni rok. Srećan sam kada igrači napreduju u karijeri, da pronalaze bolje klubove, zadovoljan sam zbog toga. Videli smo ekspanziju Saudijske Arabije, ulažu ogroman novac. Sergej Milinković-Savić i Aleksandar Mitrović otišli su u Al Hilal, napravili su mi problem, sada moram da gledam i tamošnje prvenstvo. Sva sreća imamo televiziju pa ćemo moći da ispratimo. Đorđe Petrović postao je član Čelsija, ponosan sam na to. Tu je Babić koji je iz malog kluba otišao u Spartak, Jović je u Milanu, Terzić i Ratkov su u Salcburgu, Đuričić i Mladenović su u Panatinaikosu, Eraković je u Zenitu, Račić u Sasuolu, Tadić je glavni igrač Fenerbahčea, Samardžić u Interu je bila stativa, ali sa ubeđen da će već u sledećem roku promeniti klub. 

12:03 - Za početak selektor Stojković saopštio je ko od igrača sa spiska neće biti deo nacionalnog tima u septembru zbog povreda. 

- Da ne bi bilo raznih priča, rešio sam da vam kažem zbog čega neki od momaka nisu sa nama. Darko Lazović - zadnja loža, Saša Lulć - povreda aduktora, Erhan Mašović - slomljen nos, Aleksa Terzić - povreda aduktora, Petar Ratkov - butni mišić, Mijat Gaćinović - trbušni zid, Marko Grujić - gluteus, Filip Đuričić - zadnja loža. To je ono što se tiče momaka koji su bili na spisku, ali zbog opravdanih razloga neće biti deo tima - rekao je Piksi. 

12:00 - Dobro došli na lajv prenos konferencije za medije selektora Srbije - Dragana Stojkovića!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!
Live TV

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!

Mnogi analitičari prognoziraju da će naredna polovina godine biti malo mirnija od prve. Ipak, nagoveštavaju se nova ratna žarišta u svetu. O ratovima i geopolitici u emisiji "Rat uživo" govorili su Marko Matić iz Centra za odgovorne medije i prof. dr Dragan Škobalj, ekspert za energetiku. Uživo u program, putem vajber uključenja javio se i ratni reporter i novinar Igor Damjanović, kao i novinar Dejan Jelača.

27.06.2024

19:44

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)
Live TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)

Ako se vratimo u 1989. godinu, setićemo se Miloševićevog govora na Gazimestanu. Neke rečenice izvučene su iz konteksta i tako su korišćene kao navodni dokazi protiv njega na sudu u Hagu. Takođe na Vidovdan predsednik Milošević izručen je Hagu. Da li je sve to moralo i u čemu je simbolika Vidovdana kroz celu srpsku istoriju govorili su u "Info danu" Drušan Proroković i Zoran Anđelković.

27.06.2024

18:03

Da li se Kurti uplašio sastanka sa predsednikom Vučićem? Lažni premijer zapravo je samo slušao naređenja sa Zapada! (VIDEO)
Live TV

Da li se Kurti uplašio sastanka sa predsednikom Vučićem? Lažni premijer zapravo je samo slušao naređenja sa Zapada! (VIDEO)

Juče su održani pregovori u Briselu o Kosovu i Metohiji. Svi su se pojavili, ali se nisu svi sreli. Aljbin Kurti je izbegao susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Da li Kurti nije hteo ili nije smeo da se sastane sa predsednikom, ostaje dilema. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji i Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba u Sloveniji.

27.06.2024

16:43

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17