• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.09.2023

14:56

Ovo je omiljena zanimacija fudbalerima!

informer

Fudbal

Ovo je omiljena zanimacija fudbalerima!

Podeli vest

Padel je sve popularniji u svetu, a naš paparaco uhvatio je Zdravka Kuzmanovića i Boška Jankovića u društvu Filipa Markovića na Adi dok su se pripremali za partiju padela

Inače, prelepi tereni sve popuplarnijeg sporta su u vlasništvu nekadašnjeg asa Partizana i reprezentacije Srbije, Lazara Markovića i pomenutog Filipa, njegovog rođenog brata, takodđe fudbalera. 

Padel je nastao 1969. u Meksiku od strane Enrikea Korkere, a zaživeo je na svim meridijanima u septembru 2019. godine i sada je jedan od svetskih najbrže rastućih sportova po učešću. Mnogi mu predviđaju status olimpijskog sporta u bliskoj budućnosti za šta treba da je prisutan u 75 zemalja (za sada je u 57). Padel je već prevazišao tenis kao najpopularniji sport u Španiji po količini prodate opreme.

Padel se može igrati u dublu ili singlu, a pravila su slična tenisu uz neke varijacije. Igra se na terenu koji je manji od teniskog, dimenzija 10 metara sa 20 metara sa zidom visokim 3 metra koji okružuje prostor za igru. Zidovi mogu biti napravljeni od različitih materijala, beton, staklo ili akril, i obično su napravljeni od metala ili stakla kako bi se obezbedila bolja vidljivost. Teren je podeljen na dve polovine mrežom koja je slična onoj koja se koristi u tenisu. Mreža je postavljena na sredini terena i ima visinu od 0,88 metara. Servisni prostori se nalaze sa svake strane mreže i dugački su 4 metra i široki 3 metra.  Igrači koriste reket od fiberglasa, ugljeničnih vlakana ili drugih materijala. Kraći su od teniskih reketa i imaju rupe za smanjenje otpora vetra. Imaju kaiš za zglob koji im pomaže da ne izlete iz ruke igrača tokom igre.

Lopte koje se koriste u Padelu su pod pritiskom i napravljene su od gume. Po veličini i težini su slične teniskim lopticama, ali su mekše i manje se odbijaju od tlo. 

Sistem bodovanja u Padelu je sličan onom u tenisu, sa mečevima koji se obično igraju kao najbolji u tri seta. Prva dva seta igraju se na šest gemova, sa tajbrejkom ako rezultat dostigne 6-6. Finalni set se po potrebi igra na 10 poena. Poeni se postižu kada protivnička ekipa ne uspe da vrati loptu pre nego što se ona dva puta odbije na njihovoj strani terena, udari loptu van granica terena ili napravi grešku, kao što je dodirivanje mreže telom ili reketom. Kada lopta udari u zid i odskoči u igru, ona se i dalje smatra u igri, ako udari u zid i izađe van granica, protivnička ekipa osvaja bod. Takođe, ako igrač udari loptu u zid i ona se odbije na njihovu stranu terena, a da ne dodirne stranu protivničke ekipe, protivnička ekipa osvaja poen.

Servis u Padelu se izvodi ispod ruke i mora biti pogođen dijagonalno preko terena u servisni prostor na suprotnoj strani mreže. Onaj koji servira mora držati jednu nogu iza servisne linije dok lopta ne bude udarena, i mora da udari loptu nakon što se ona odbije od zemlje. Servis takođe mora sleteti u servisni boks na suprotnoj strani terena. Ako lopta prvo udari u mrežu i sleti u servisni prostor, servis se ponavlja (nec). Ako servis padne van servisnog prostora, ekipa koja prima servis osvaja poen.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija