• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.09.2023

07:00

Đani Ćurčić za Informer: Partizan će tresnuti Zvezdu

Informer

Fudbal

Đani Ćurčić za Informer: Partizan će tresnuti Zvezdu

Podeli vest

Partizan bi u derbiju lako mogao da “tresne” Crvenu zvezdu, kaže za Informer nekadašnji fudbaler crno-belih Saša Ćurčić.

Ekipa iz Humske će u sredu od 19.00 časova (Arena 1 premijum) dočekati tim sa “Marakane” u meču 9. kola Superlige Srbije. Izbranici Igora Duljaja sa utakmicom manje imaju bod više od srpskog šampiona. I uprkos dva poraza, stvorena je atmosfera da je Zvezda za klasu bolja od svih u ligi. Uz to, igrala je nedavno sa Sitijem na “Itihadu”, dala gol, borila se i veruje da je u domaćim okvirima najjača. Živopisno, kako mu i priliči, Ćurčić je dočarao kako bi derbi mogao da izgleda.

- Derbi je uvek enigma. Dešavalo se mnogo puta da klub koji je u euforiji i izlazi iz niza dobrih utakmica, ne prođe dobro u derbiju. Štaviše, dobije onaj koji je lošiji. Sad je Zvezda u tom moćnom raspoloženju. Vrlo lako može Partizan da je tresne o zemlju. To su pokazali Voždovac i Čukarički kad su pobedili Zvezdu. Ovaj gospodin iz Tel Aviva, iz Izraela, igra rizično. Taj njegov sistem zahteva rakete od odbrambenih igrača, da mogu brzo da se okrenu, ako im neko udari kontricu, da mogu da se vrate. Ako imate spore igrače, a krene kontra, bude opasno – ocenio je Ćurčić.

Kao osvedočeni “grobar”, Ćurčić ističe da mu je mnogo žao što ove godine u Evropi nema njegovog Partizana, ali mu je sa druge strane drago što je liga u Srbiji kvalitetnija nego ranije i mnogo klubova se bori za vrh tabele.

- Voleo bih da je u Londonu igrao moj Partizan. Dok sam išao ka “Olimpijskom stadionu” na meč TSC-a u Ligi Evrope, video sam da prodaju šal “Vest Hem – TSC” i opalila me je neka nostalgija. Baš mi je bilo žao, tu je trebalo da piše Partizan. Ipak, lepo je što niko nema tapiju na pobede, na prvenstvo. Niko ni u Engleskoj ne garantuje Sitiju da će da pobedi Zvezdu – jasan je Ćurčić.

On je 2013. godine bio trener mlađih kategorija u Sitiju i da tada je povezan sa klubom sa “Itihada”. Inače živi u Londonu, pa često ode i do Mančestera. Tako je nedavno iskoristio priliku da pogleda utakmicu Lige šampiona u kojoj su snage odmerili “građani” i Crvena zvezda.

- Često idem u Siti. Imam strašnu saradnju sa njima. Izuzetno sam bio srećan kad je Zvezda izvukla Siti, jer sam uticao na karijeru Fila Fodena, Džejdona Sanča i plejadu tih fudbalera. Nekoliko dana pre utakmice rekao sam Fodenu da povuče malo ručnu. Rekao sam  mu: “Znaš da sam te ja stvorio, znaš da sam ti ja tvorac. I povukli su ručnu. J sam znao da će to biti dobro veče za Crvenu zvezdu, znam mentalitet Sitija, znam kako klub diše. Ako im ne krene i ako je loše veče... Jedini sam davao pozitivne prognoze. Svi su najavljivali “Titanik” Crvene zvezde, pet, šest golova. A moglo je da bude kroz drugačije – objašnjava Ćurčić.

Foto: Informer

 

Otišla je Crvena zvezda na odmor sa prednošću od jednog gola, a onda su “građani” jako brzo preokrenuli početkom drugog poluvremena. Za drugi gol odgovornost snosi Omri Glazer, a popularni Đani ga nije štedeo.

- Da nije bilo dečačke, amaterske greške golmana, sve je moglo da bude drugačije. Znam ja Siti kad uđe u 70. minut 1:1, kreće panika, frka. I kod prvog gola Alvareza morao je golman da ostane na liniji. Izašao je, Alvarez je odlazio sa strane i proturio je loptu tamo gde je golman mogao da bude. Dakle, dodao bi mu loptu u ruke. Ovako ju je proturio kroz pukotinu koju mu je golman ostavio. Loša procena Glazera. Nemam ja ništa protiv njega, ali loša procena. Kažu odbranio ovoliko ili onoliko. Ali ti nisi spasilac na Adi Ciganliji, ne treba da spasavaš. Treba da braniš. Imao je ispred sebe fantastične centralne bekove – ocenio je nekadašnji igrač mnogih premijerligaških klubova.

Da nije bilo Glazerove greške, Ćurčić veruje da bi Zvezda uspela da da makar još jedan gol Sitiju.

- Mogao je Bukari da zvizne još jedan šokantan parizer u 75, 80. minutu na kontricu. To bi se otovorilo sve, jer bi Pep krenuo na sve ili ništa. Da nije bilo one greške golmana, bilo bi veliko iznenađenje na “Itihadu”. Zvezdi će biti teže protiv Jang bojsa i Lajpciga nego protiv Sitija. Siti igra, ostavlja ti prostor. I svi se čude zašto je Zvezda “bljucnula kontricu”. Pffff, svašta je moglo da bude na 1:1 kad se još više otvore - u svom maniru gestikulira Đani. 

Meč Sitija i Zvezde gledao je iz lože sa Holandovim ocem, a Norvežanin će biti Ćurčićev gost u   Beogradu, kad u decembru “građani” budu gostovali na “Marakani”.

Foto: EPA

 

- Holandu kad ne ide možeš odmah da ga otpišeš. Ja kao tvorac nekih igrača, imam ložu na “Itihadu”. Gledao sam sa Alfijem Holandom utakmicu. Predivno je bilo što sam dočekao Terzića, svog bivšeg saigrača, Srbe, ljude iz Zvezde, ali ja sam bio gost Sitija. I rekao sam Holandovom ocu šta će biti. Kad bude Siti u Beogradu, biće moj gost u restoranu kod Dragana Ćirića. Ćira je igrao sa Gvardiolom u Barseloni, oni su drugovi. Tako, napraviću jednu malu večeru pred utakmicu da okupim te ljude– ističe Ćurčić.

Đani je ambasador Kristal Palasa. Vreme mahom provodi u Britaniji, ali reprezentaciju Srbije obavezno gleda. Ubeđen je u plasman na Evropsko prvenstvo, a imao je poruku i za Piksija.

- Plasiraćemo se na Evropsko prvenstvo. Šta da vam pričam, uvek sam to pričao. Jedan jedini, Aleksandar Mitrović. Kad imaš igrače kao što su Mitrović i Vlahović, odbrana vam i ne treba. Mitar nas je i odveo u Katar, dao je sve najvažnije golove. On će nas odvesti i na evropsko prvenstvo. Dušan (Tadić prim.aut.) Silni se sad vraća, dolazi mu samopouzdanje. Sa ovom grupom odbrana nam ne treba. Možemo da primimo tri, daće oni sedam. Voleo bih jedino da neko primi savet, kad odemo na Evropsko prvenstvo, malo da utegne odbranu. Da igramo sa četvoricom pozadi, sa pravim bekovima – kaže legendarni fudbaler.

To što su Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković Savić otišli u Saudijsku Arabiju, neće uticati naaa njihov kvalitet igre. Nema dilemu da će se fudbal u toj zemlji dobro razvijati, a delimično mu je i Mitrović dočarao kako izgleda.

- Super, ceo svet treba da igra fudbal. Kad sam bio u Dohi, u Kataru na Mundijalu, video sam novu dimenziju. Opasna je liga u Saudijskoj Arabiji, jaka liga. Neki igrači su se iznenadili brzinom i tempom. Kaže Mitar da uopšte nije velika razlika između tempa u Engleskoj i tamo. Nije to samo da odeš i pešačiš za milionima evra. Treba to sve opravdati – zaključio je Ćurčić za Informer.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija