• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.09.2023

10:26

Ljajić: Odbio sam Simeonea! Sa Pazarom ću da pišem istoriju

S.R.

Fudbal

Ljajić: Odbio sam Simeonea! Sa Pazarom ću da pišem istoriju

Podeli vest

Vratio sam se u Novi Pazar da pomognem klubu da izborimo plej-of, a možda i Evropu prvi put u istoriji, poručio je fudbaler Adem Ljajić.

U intervjuu za "Mocart sport" opisao je kako je izgledao njegovm povratak, zašto je želeo da se vrati u Pazar u godinama kad možda može da napravi još neki unosan ugovor, ali i o zanimljivim detaljima iz svoje karijere, o Siniši Mihajloviću i o tome kako je odbio Dijega Simeonea.

Prema njegovim rečima, ne seća se da je nekada neki fudbaler u istoriji Pazaraca tako dočekan.

- Kao mlad sam otišao u pionire Partizana i tamo sam napravio te neke važne korake ka daljoj karijeri. Onda je došao taj trenutak da se vratim, nisam se razmišljao i eto, sad sam tu. Dobrodošlica koju sam doživeo nikoga nije ostavila ravnodušnim. Ne verujem da je neki igrač ovako dočekan, a pitanje je da li će i u budućnosti. Iskreno nisam očekivao da će biti baš ovako kao što je bilo. Zahvalio bih svim ljudima ovoga grada koji su došli. Prvo na doček, a posle i na utakmicu koju smo igrali. Ta euforija koja se stvorila nam je jako značila i pomogla i meni, i ostalim igračima. Tako da, jako sam srećan zbog toga. I opet kažem, stvarno nisam očekivao da će biti tako spektakularno. Hvala im još jednom na tome - poručio je Ljajić.

Foto: Starsportphoto©

 

Pazar je ove godine napravio dobru ekipu, pa su osim Ljajića došli i Marko Šćepović i Sejduba Suma. Sa takvom ekipom, krilni napadač veruje da mogu da se bore za neku od pozicija koja obezbeđuje izlaz u Evropu.

- Plej-of treba da bude siguran, znači to je prvi takmičarski cilj, ali ljude ovde sanjaju o nekoj Evropi, pa da probamo i to. Niko ne može da nam zabrani da sanjamo Evropu. Daćemo sve od sebe, borićemo se, imamo dobru ekipu i nadam se da možemo da napravimo najveći uspeh u istoriji kluba - ističe Ljajić. 

Po odlasku iz Srbije, fudbaler je karijeru gradio najvećim delom u Italiji, a onda u Turskoj i mahom je imao dobre ugovore. Sada je pristao da dođe da igra besplatno. 

- Ja sam dete ovoga grada i nisam želeo da budem na finansijskom teretu kluba. To je najveći razlog. Hteo sam da dođem da pomognem, znači, ne samo da probam da nešto ostvarim nego i da dam neki vetar u leđa ovim ljudima ovde koji rade ovaj posao - kaže igrač. 

Debi u Superligi imao je protiv Napretka i kaže da mu je to bila jedna od najtežih utakmica u karijeri.

Foto: S.R.

 

- Iskreno, nisam znao gde sam. Bilo je čudno, čudno jako, možda i najteža utakmica u mojoj karijeri, verujte, a igrao sam ih puno teških... Ali, bila su velika očekivanja, bio je neki pritisak na koji ja gledam kao na pozitivan pritisak, ali ljudi su stvarno očekivali da će se nešto desiti na terenu i onda sam morao to i da pokažem. I eto, desilo se. Hvala Bogu, desilo se. Tamo na istoku mi je bila jedna grupa, svi moji prijatelji iz detinjstva, tamo mi je bio brat, bukvalno svi. A na drugoj strani su mi bili roditelji, dete, baka i majka... I onda nisam znao gde da idem, pa sam se posle odlučio kud, jer su ovi već bilo visoko na tribinama... Čudno mi je bilo jako, ali i dobro. Najvažnije je da smo na kraju pobedili - objašnjava Ljajić.

Tokom karijere sarađivao je sa legendarnim Sinišom Mihajlovićem i za njega ima samo reči hvale. Mihina smrt mu je jako teško pala. 

- Siniša Mihajlović mi je dao tu prvu šansu da odigram neke 32-33 utakmice u Seriji A. To stvarno nije lako i mnogo sam mu zahvalan na tome, treba da daš nekom klincu od 18 ili 19 godina da odigra toliki broj utakmica za jednu tako veliku ekipu. Bilo je stvarno puno dobrih igrača, igrača koji su pravili ozbiljne karijere, bili velika imena... Ja i dalje ne verujem da se sve to s njim izdešavalo, iskreno. Jako mi je teško, imao sam dobar odnos sa njim i bio je vrlo bitan faktor u mojoj karijeri. Jesmo imali tih nekih, ne znam kako da kažem, nesuglasica, ali sve smo to rešili, bili zajedno opet u Torinu i kažem: mnogo mi j je pomogao u karijeri. Bio je mnogo dobar čovek i ne mogu... Ne znam ni šta bih dalje pričao - konstatovao je Ljajić.

Prvi inostrani aranžman Ljajiću je bila Fiorentina. Olakšavajuća okolnost mu je bila što je tamo imao mnogo igrača sa ovih prostora. 

- Prvi šest meseci je bilo teško, jer sam bio baš mlad. I bilo je to neko prilagođavanje na ligu, na sistem rada, na sve, ali... Kao što sam rekao, bili su tu Stevan Jovetić, Nikola Gulan, Vlada Avramov, posle su dolazili, ne znam, Matija Nastasić, Stefan Savić, Nemanja Tomović, dosta nas.Pa i Haris Seferović, nekog ću da zaboravim. Ali bilo nas je mnogo i onda smo pomagali jednom drugom. Joveta je već napravio neko ime tamo. On mi je pričao kako i šta, i što se tiče terena i van terena. Tako da sam se posle šest meseci već prilagodio - prisetio se Ljajić. 

Po odlasku iz kluba, imao je ozbiljnu ponudu od Atletiko Madrida, ali se odlučio da ostane u Seriji A, pa je prešao u Romu. Sa ove distance, možda bi drugačije postupio. 

-Kada sam odlazio iz Fiorentine bio sam na prekretnici, jer bilo je stvarno par ozbiljnih klubova koji su me zvali. I sećam se da sam tada odbio ponudu, evo prvi put možda pričam o tome, Atletiko Madrida. Čolo Simeone me je lično zvao na telefon, pričali smo nešto, jesam se i ja razmišljao. Oni su stvarno bili najkonkretniji u tom trenutku. Onda se pojavila ta Roma i ja sam nju izabrao, jer nisam hteo da menjam zemlju. Tri i po godine sam već bio u Fiorentini, privikao sam se, jezik naučio. Neke stvari nisam hteo da menjam, iskreno. Da sad mogu da se vratim nazad, možda bih otišao u Atletiko. Ali u tom trenutku... Stvarno sam se bio navikao na Italiju, na kulturu, sve mi je odgovaralo. Jesu Španci slični, ali opet je to neko novo privikavanje, novi jezik, moraš opet da uđeš u drugi neki sistem rada, drugačije se radi u Španiji, drugačije se radi u Italiji - otkrio je fudbaler. 

Foto: EPA Images

 

Ovog leta imao je ponude da ostane u Turskoj, gde je već nastupao za Bešiktaš i Kurugumruk. Međutim, ocenio je da je povratak u Pazar pravi potez. 

- Imao sam i sada neke ponude da ostanem u Turskoj, ali nije isto tamo igrati u jednom velikom klubu i u manjim turskim klubovima. I onda sam odlučio. Neki povratak kući mi je bio u glavi, dobio sam dete, pa rekoh: Hajde malo. Voleo sam da se i malo vratim. Imao sam i taj san, sve se nekako namestilo... Možda je i za ćerkicu dobro, mada je ona još mala, ima samo sedam meseci, da odrasta tamo gde sam ja odrastao, gde su moji odrastali... Zašto da ne - kaže Ljajić.

Na kraju je poželeo sreću reprezentaciji Srbije. 

Na dobrom smo putu da odemo na to Evropsko prvenstvo. Dugo godina Srbija nije bila na Evropskom prvenstvu, meni je to bila iz srca neka želja dok sam igrao. Velika takmičenja su stvarno nešto neopisivo. U reprezentaciju svi mi drugari, svi oni, pratim naravno, navijam, nadam se da će uspeti da ostvare taj cilj - zaključio je Ljajić za "Mocart sport".

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja
Saopštenje za medije

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja

Nakon što je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu 21. juna 2024. godine u svojoj odbrani dobrovoljno opozvao lažan iskaz, Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Ratkom Ivanovićem, predsednikom i odgovornim licem sportskog kluba "Partizan practical Shooting" prema kojem je on priznao da je lažno svedočio prilikom ispitivanja u tužilaštvu 14. jula 2023. godine u istrazi koja se pred ovim tužilaštvom vodila protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti.

25.06.2024

12:55

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija