• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.09.2023

12:18

"Izdali" Srbiju! Ovi fudbali su izabrali da igraju za druge države! Neki bi nam baš značili!

epa/insider

Fudbal

"Izdali" Srbiju! Ovi fudbali su izabrali da igraju za druge države! Neki bi nam baš značili!

Podeli vest

Proslavljeni jugoslovenski napadač Savo Milošević postao je selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i odmah poželeo da u timu vidi makar jednog Srbina. Nije ovo mnogo iznenadilo navijače u našoj zemlji i regionu, jer je u poslednjoj deceniji bilo dosta fudbalera koji nisu nikada postali "orlovi" , a verovalo se da će to biti kada se oprobaju u seniorskom fudbalu.

Na meti selekcije BiH nalazi se štoper Partizana Svetozar Marković (23), koji je rođen u Bijeljini, inače kapiten crno-belih u ovoj sezoni. On je nosio traku oko ruke i u mlađim kategorijama Srbije i bio bi poslednji u dugačkom nizu igrača koji su dres naše zemlje zamenili nekim od reprezentacija u okruženju.

 

Foto: FK Partizan

 

 

Nema sumnje da bi "orlovima" i selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju dobro došlo da u svojim redovima imamo igrače poput Adama Marušića ili Miloša Kerkeza, ali oni su u određenom momentu svojih karijera poput mnogih pre i posle njih odlučili da odaberu drugačiji put.

Fenomenalni defanzivac Lacija koji je kao rođeni Beograđanin prve fudbalske korake učio u Teleoptiku, već šest godina igra sjajno u Seriji A, ali i za nacionalni tim Crne Gore. Naime, Adam Marušić se još 2015. godine dok je bio član belgijskog Kortrajka opredelio da ne čeka na Srbiju, već da prihvati poziv onog ko ga je u tom momentu želeo. Usledio je ugovor sa Ostendeom, a onda je odlični odbrambeni igrač potpisao za rimski tim, gde i dan danas igra sa mnogo uspeha, dok je jedan od lidera i svog nacionalnog tima. Odigrap je 53 meča i postigao tri gola za Crnogorce. 

 

Foto: Starsportphoto©

 

 

Sa druge strane, jedan od najsvežijih primera igrača koji nisu zaigrali za Srbiju, a imali su sve preduslove da to učine, je mladi Miloš Kerkez. Rođen u Vrbasu, 2003. godine, momak koji se podjednako dobro snalazi na poziciji levog beka i levog krila opredelio se za Mađarsku i u mađim kategorijama, ali i u seniroskoj konkurenciji. Igrač Bornmuta je igrao za nacionalni tim naših severnih komšija i nedavno u Beogradu, kada su Mađari slavili sa 2:1 u grupnoj fazi kvalifikacija za kontinentalnu smotru. Sa samo 19 godina, upisao je već 10 nastupa za A tim zemlje za koju se opredelio-

Foto: Starsportphoto

 

 

Kada se vratimo u daleku prošlost, ubojiti srpski napadač Marko Dević, bio je jedan od pionira kada je reč o igranju za neki drugi nacionalni tim. Naime, momak rođen u Beogradu je debitovao za Ukrajinu davne 2008. godine i odmah "kupio" navijače te zemlje! I dan danas je popularni Deva i te kako omiljen u zemlji za koju je odigrao 35 utakmica i postigao sedam golova, od kojih četiri 2013. godine u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Proveo je skoro deceniju u ukrajinskom klupskom fudbalu i za to vreme igrao je u Volinu, Metalist Harkovu i Šahtjoru iz Donjecka, pa ne čudi što je zavredio poziv u nacionalni tim nakon sjajnih igara.

 

Foto: EPAIMAGES

 

 

 

Jedan od onih koji su među prvima rešili da obuku dres susedne Crne Gore je dete Partizana, a kasnije bombarder od kojih su strepeli protivnički golmani, Nikola Drinčić. On je odlučio  da igra za tamošnju reprezentaciju, iako je rođeni Beograđanin koji je nosio dres Srbije u mlađim kategorijama. Mnogo je dobila susedna država njegovim dolaskom, igrao je za tu zemlju sedam godina, a posebno se pamti kako je napustio reprezentaciju.

Naime, 2014. godine selektor Crne Gore Branko Brnović otkrio je da je Nikola Drinčić iznenada napustio tabor dan pred prvi meč kvalifikacija sa Moldavijom za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

Foto: Starsportphoto

 

 

- Drinčić nije mogao da izdrži pritisak i odlučio je da napusti reprezentaciju. Molim vas, nemojte više da me pitate o tome. Nije pritisak bio ovde, već gore u Beogradu - kratko je rekao Brnović

Nametnuo se zaključak da je fudbaler razornog šuta osećao pritisak zbog svog statusa u Partizanu, jer je tadašnji vicešampion države rešio da odbije ponudu Makabija iz Haife za sjajnog asa. Na kraju je Drinčić otišao u Izrael 2015. godine, a utabao je put mnogim igračima koji su kasnije zaigrali za tim koji je ove godine u našoj kvalifikacionoj grupi za EURO. Odigrao je 32 meča za selekciju Crne Gore i postigao tri gola.

Nakon Drinčića mnogi srpski fudbaleri rešili su da obuku dres te zemlje, jer za njih u nacionalnom timu Srbije u tom trenutku nije bilo mesta.

Tako je jedan od najboljih fudbalera Zvezde u prethodnih nekoliko godina, Mirko Ivanić, takođe nakon što je nosio grb Srbije u mladoj selekciji naše zemlje, 2017. godine rešio da u seniorskom fudbalu predstavlja komšije. Momak rođen u Bačkom Jarku godinama je nazemenjivi šraf šampiona Srbije, i nema sumnje da bi se za njega moglo naći mesta i u našem nacionalnom timu, ali sada je kasno... On je odigrao 15 mečeva za naše susede i jednom je bio strelac.

Foto: FK Crvena zvezda

 

 

Još jedan nekadašnji defanzivac Crvene Zvezde, a sadašnji austrijskog LASK-a, Filip Stojković, pružao je fenomenalne partije u crveno-blom dresu, bio je i "orlić", ali se godinu dana pre Ivanića odlučio da je vreme za promenu nacionalnog tima i za sada sakupio 15 nastupa.

Foto: Starsportphoto

 

 

I njegov saigrač Uroš Đurđević koji je kao dete nosio dres Crvene zvezde, a kasnije i Partizana, rešetao je u klubu iz Humske i u mladoj selekciji Srbije odlučio se na isti potez. Briljirao je i u Španiji i kao bomba je odjeknula vest da je popularni Đuka, ubojiti as Sporting Hihona rešio 2021. godine da izabere Crnu Goru, za koju na 12 mečeva nije bio precizan.

Foto: Starsportphoto

 

 

Procenio je momak rođen u Obrenovcu da u paklenoj konkurenciji gde su Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović i Luka Jović neće imati nikakve šanse da izbije u prvi plan.

Staniša Mandić, nekadašnji fudbaler Čukaričkog i član omladinske reprezentacije Srbije koja je u junu 2015. godine na Novom Zelandu pod vođstvom Veljka Paunovića postala prvak sveta, prihvatio je 2015. godine da zaigra za A reprezentaciju Crne Gore i ubrzo se "ugasio".

Foto: Starsportphoto

 

 

Mandić, strelac prvog gola za Srbiju u finalu protiv Brazila (2:1), našao se tada na spisku crnogorskog selektora Branka Brnovića za utakmice protiv Lihtenštajna i Moldavije u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope.

"Ništa ne može da poremeti odluku da igram za Crnu Goru. To je moja i konačna odluka. Dobio sam poziv selektora Brnovića i u razgovoru sa porodicom, klubom i prijateljima odlučio da ga prihvatim. To je za mene čast", rekao je Mandić pre osam godina, a treba istaći da mu karijera krenula silaznom putanjom i da sada igra za klub iz BiH, Goška Gabela.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani
Politika

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani

U francuskom gradu Troyesu održana je ceremonija obeležavanja Dana sećanja na stradale, prognane i nestale Rome na Kosovu i Metohiji. Burhan Osmani, organizator i inicijator ovog događaja, podsetio je prisutne na teške okolnosti u kojima su se Romi našli tokom rata na Kosovu i Metohiji u drugoj polovini 1990-ih godina, kada su Albanci hteli da otcepe južnu srpsku pokrajinu.

21.06.2024

19:42

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!
Politika

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!

Predsednik Skupštine Grada Beograda, Nikola Nikodijević, zakazao je 2. sednicu Skupštine grada Beograda za ponedeljak, 24. jun, u 10 časova. Mesto održavanja sednice je zgrada Skupštine grada na Trgu Nikole Pašića 6, u velikoj sali u prizemlju. Na dnevnom redu ove sednice naći će se izbor gradonačelnika Beograda, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.

21.06.2024

18:43

Đurić: Srbija je stabilna, sigurna i slobodna!
Politika

Đurić: Srbija je stabilna, sigurna i slobodna!

Čitajući kojekakve budalaštine koje udarna Đilasova pesnica i fantom koji je pored grada u kome živi menjao čak i ime pa se danas zove Borko izjavljuje prosto se, samo od sebe, nameće pitanje - da li on zaista smatra građane Srbije ludim i glupim?

21.06.2024

18:10

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51