• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.10.2023

12:03

Nikad moćnija Piksijeva poruka: Ne trebaju mi fudbaleri, nego ratnici na mlazni pogon

fss

Fudbal

Nikad moćnija Piksijeva poruka: Ne trebaju mi fudbaleri, nego ratnici na mlazni pogon

Podeli vest

Za utakmice sa Mađarskom i Crnom Gorom neće mi trebati fudbaleri, nego ratnici na mlazni pogon, poručio je selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

"Orlovi" se bore za plasman an Evropsko prvenstvo i predstoje im mečevi protiv Mađarske (14. oktobra) u Budimpešti, a zatim i protiv Crne Gore u Beogradu (17. oktobar). U obraćanju, selektor Stojković im je ostavio poruke, pošto ističe da zna da će svako od njih pročitati šta je pričao. Prema njegovim rečima, biće mu potrebni ratnici u mentalnom smislu, koji će da ginu za svaku loptu. 

Foto: Starsportphoto

 

Imaćete malo više vremena. Kako ćete ga iskoristiti?

Odradićemo čak šest treninga, možda i sedam. Imaćemo dovoljno vremena da vidimo u kakvoj kondiciji su igrači. Imamo skoro deset igrača koji su igrali juče po 90 minuta i pre dva dana. Tako da moramo da imamo kompletnu sliku što se zdravstvenog stanja tiče. Imamo dovoljno vremena da eliminišemo umor. Oni koji budu u Budimpešti istrčali na teren i njihove zamene, moraju da budu na mlauni pogon. Dizel me ne zanima, samo kerozin. I to je poruka za igrače, pošto će čitati ovo, a čeka ih sastanak sa mnom. Biće par sastanaka pred Budimpeštu, a kad odemo tamo, neće biti sastanaka. To je vreme kada će svako na svoj način morati da se skoncentriše i neću da ih opterećujem tada. 

Uporedite igrače sa košarkašima. Ko bi mogao da bude Aleksa Avramović?

Drago mi je da su košarkaši napravili veliki uspeh i ambijent i u timu i oko tima. Želim to u svojoj ekipi - ambijent, takmičarski duh. Kad sam rekao da hoću ratnike, to sam rekao da igrači shvate važnost utakmice. Iako znaju. To znači žrtvovanje za svaku loptu, ispunjavanje taktičkih zamisli. Nema mogao sma ili nisam mogao, moraš. Možemo da se nadamo dobru. U fudbalu svaka utakmica može da izrodi heroja. Nije mi bitno ko će dati ili namestiti gol, bitan mi je utisak da smo dali sve od sebe. Ako su Mađari toliko bolji od nas i pobede nas, čestitaćemo im, nikakav problem. 

Pozicija Dušana Tadića? Kakvi su vam Sergej, Kostić?

Naša igra mora da se bazira na timu, a ne na individualcima. Tadić je vrhunski igrač, ali je protiv Mađara imao ulogu iza dvojice napadača. I kakvi smo bili prvih 45 minuta? Jesmo li imali problema? Imali smo. Pitanje taktike mora ozbiljnije da se shvati. Zato se razmišlja o varijantama i ulogama koje bi trebalo da dopriunesu ubojitioj igri. Jendo je šta ćete nacrtati na papiru, a drugo šta će biti na terenu. Da li je on iza, sa strane ili ne znm gde, bitno je da se igra za tim. Uvek ću da pohvalim, ali isto tako moram da ukažem šta i koliko očekujem. Sergej može i mora bolje. Kostić može bolje. Svi mogu i moraju bolje. Nema izgovora. 

Jeste li se čuli sa Dejom Savićevićem?

Sa Dejom se nisam čuo, a i da sam se čuo, ne bismo pričali o utakmici. To je tema koja...može na prijateljskoj osnovi, ali bez ulazaka u detalje.

Ilić iz Partizana?

Ilić je budućnost fudbala našeg i biće veliki igrač. On je član U21 reprezentacije i to me raduje. Njegove partije su bile na nivou, tako da je dobio poziv. To treba da shvati kao nagradu za ono što je do sada odigrao. Imao je dosta oscilacija, posebno kad je Partizan igrao u Evropi. Normalno je da neko ko ima 19 godina ima oscilacije. Drago mi je da će biti sa nama i na njemu je da nastavi da radi i dokazuje se. Predstavlja igrača koji će obeležiti reprezentativnu igru Srbije, definitivno. Neverovatan je potencijal, mada je još dete. Nemojmo sad od njega očekivati da rešva sve probleme, ali je na dobrom putu da postane veliki igrač.

 

Ko vas je formom i igranjem u klubu ubedio da ga zovete?

Gaćinović je igrao odlično, ali je dva, tri puta od starta kvalifikacija imao povrede. Imao je problem sa preponama, ali vidim da se vratio. Pre desetak dana sam bio u Atini, gledalo sam jedan mečć. Naravno da to nije bio razlog, razlog je bio da obavim razgovore. Raduje me da je u dobroj formi. Ostale igrače znam. Želeo sam ga i ranije, ali zbog povreda, Gaćinović nije bio tu.

Tu je i Ratkov. Prošli put je dobio neki udarac u butinu, klub nije hteo da rizikuje,. Drago mi je da ću ga videti. 

Kakve Mađare očekujete? Znate da spremaju slavlje, jer ako pobede, na SP su?

Oni su u Beogradu imali gobnu tišinu. Za njih je to bio plus, za nas minus. Imali su dominaciju na sredini terena. Analizom smo došli do razloga zašto je tako. U drugom poluvremenu smo izmenama i taktičkim idejama smo stvorili dosta šansi, ali lopta nije ušla u mrežu. Ne kažem da smo zaslužili da pobedimo, ali nismo ni da izgubimo. Mađari su psihološki u dobrom momentu, došli su u Beograd i pobedili, iako ni sami verovatno nisu očekivali. Sad je na nama da to vratimo. Ne očekujem da promene formaciju, mada će biti izmena kad je reč o igračima. Srećan sam što spremaju feštu, volim da učestvujem u takvim ambijentima. Ipak, učinićemo sve da do tog njihovog slavlja ne dođe. 

 

Zašto fali podrške sa tribina?

Stvorila se slika gde smo sa pravom kritikovani, a to je bio Katar. Negativan efekat se kasnije odrazio, ljudima smo dali kredita da nas kritikuju. E onda, moraš biti dovoljno jak da izdržiš napade i kritike, mada nisam nikom zamerio. Onda tražiš sledeću šansu, a naša su kvalifikacije. Došao je mart, pa Litvanija, Crna Gora...Navikli smo javnost da igramo lepo, ali sad nam je rezultat najvažniji, niko te više ne pita za igru. Ali da bi ostvario rezultat, moraš da igraš. Ne možeš čekati da se nešto desi u tvoju korist. Verovao sam da ćemo u ovom trenutku imati koji bod više, ali i ovako je situacija potpuno jasna. U igri je devet bodova, tri utakmice i ovo je finalizacija. Budimpešta je važna, Crna Gora je važna. Ne očekujem da nam iko išta pokloni, nego da zaradimo sve sami. 

Ristić se vratio?

Drago mi je zbog Ristića što se vratio. Njegov izostanak iz reprezentacije je opravdan time šo je odigrao osam minuta za godinu. mogao sam, naravno, da ga zovem, to je moje pravo. Ali bi bilo malo teže objasniti. I ostali kojih nema...ili je minutaža ili forma. On sad igra u kontinuitetu i taj kontinuitet je mene naveo da ga pozovem. Vraća se, kvalitetan je, znao sam ga kao dobrog veznog igrača, zatim sam video da igra visoko po strani, pa beka. Može da odigra dobro na nekoliko pozicija. On će odigrati kako treba, ubeđen sam. Na njemu je da dokaže. Jako mi je žao bilo ranije, ali svestan je i sam bio situacije. Izabrao je odličan klub, Benfika je fantastična, ali imao je peh da ima vrhunskog igrača na svojoj poziciji.

Razmišljate li o promeni sistema?

Razmišljam, zato i kažem da se radujem što ćemo imati malo više vremena. Probaćemo neke sisteme za koje verujem da će doneti dobro. E sad, šta ćemo promeniti za utakmicu, to ne mogu da kažm. Na stolu je nekoliko opcija, mada je bitnije šta je u mojoj glavi. Izaći ćemo spremni u svim segmentima, tehničko-taktičkoj, fizičkoj...

Biće pun stadion, kako gledate?

Osećam se motivisanije nego pre mesec dana. Teško mi je bilo što smo jednu od najvažnijih uitakmica igrali bez publike. Želim pun stadion, atmosferu, ambijent, da budem deo sportske manifestacije, gde će ljudi da te ponesu, da imaš razlog zašto i zbog koga igraš. Mi to nismo imali. Radujem se tojh atmosferi, da nas u Budimpešti sačeka 70 hiljada ljudi. 

Bili biste zadovoljni sa dva boda iz Mađarske i Crne Gore?

Matematika je egzaktna nauka. Nema u pametovanja. moramo da ih osvojimo dovoljno za plasman na Evropsko prvensrtvo. Da Srbija, hoće, može i želi da ide na EP, tako je. Videćemo na kraju utakmice jesmo li zaslužili nula bodova, jedan ili tri. Poštujemo Mađare, ali najviše poštujemo sebe. Jesmo izgubili u Beogradu, u grobnoj tišini. Silazak u tunel, izlazak na teren. Kakva emotivna praznina. Nije to alibi, nego vam prenosim osećaj kao trener. Bez ikakvog adrenalina. Nismo mogli to da promenimo. U drugih 45 minuta pokazali smo koliko možemo. Verujem da možemo da pobedimo Mađarsku u Budimpešti i za to se spremamo. Od sutra ćemo krenuti sa ozbiljnijim treninzima. Danas igrači dolaze, to je čisto da ih slikate i imate materijal za medije. 

Vlahović vas poremetio?

O ovoj utakmici razmišljam već mesec ana. To je moj posao. Menja li mi Vlahović planove ili ne...nijedan trener ne voli kad su mu igrači povređeni. To smo osetili u bugarskoj, kad nismo imali tri napadača, ali prihvatite tu činjenicu. I ovoga puta kada Vlahovića nije bilo u igri Juventusa, bio sam zabrinut. Pa sačekaš nedelju, pa dve, pa shvatiš da ga nećeš imati. Neće biti poziva drugih igrača. Imaćemo više vremena da se ekipa uigra, da neke principe u taktičkom smislu usavrše, da imaju čistu sliku šta i kako treba raditi. Žao mi je što Vlahović nije sa nama, jer je izvanredan igrač. Ipak, žao mi je zbog njega. Mlad je, problemi sa leđima, problemi sa preponama, nije baš normalno, ali moramo da prihvatimo da je tako. 

Crna Gora i Mađarska?

Daćemo sve od sebe da budemo bolji i osvajamo bodove. Činimo sve da do cilja dođemo. Nemojte imati dilemu da će Srbija učiniti sve. Ulazimo u finale kvalifikacija. Nalazimo se u momentu kada moramo dati gas do kraja i pokazati da nam je mesto na Evropskom prvenstvu. Na kraju krajeva od nas sve zavisi, odlučujemo o svojoj sudbini. ne očekujemo da neko igra za nas, igraćemo sami za sebe. Ovo je prvi put otkad sam selektor da mi ne trebaju fudbaleri, već ratnici. U mentalnom smislu. Ići ćemo na pobedu i protiv Mađarske i protiv Crne Gore. Budimpešta jeste jedan od najlepših gradova u Evropi, ali ne idemo tamo na ekskurziju. Želimo revanš za poraz u Beogradu, koji nismo zaslužili. Idemo sa ciljem da preokrenemo u 90 minuta sve. Ne idemo da bismo kačili lepe slike iz Budimpešte. 

Igra nije dobra?

Da možemo bolje da igramo - možemo. Svako ima pravo da kritikuje i iznosi mišljenje. nisam ni ja zadovoljan mnogim stvarima, na ne dajem sebi za pravo da kritikujem javno. Moj lični cilj i cilj Saveza je da se Srbija nađe na Evropskom prvenstvu i učinićemo sve da tako bude. Nije alarmantna situacija. Ne donosimo prerano zaključke, sačekajmo kraj, pa ćemo podvući crtu. Ne znam šta ste očekivali, da posle tri kola budemo an Evropskom?

Vlahović i Lazović?

Vlahović neće biti u konkurenciji za tim, jer ima bolove u donjem delu leđa. Bili smo u kontaktu, imao sam informaciju još prošle nedelje, doktori su bili na vezi.

Lazović je postigao važan gol i da je zbog toga, bio bi danas ovde. Ipak, ima i drugih igrača koji su odlični. Svi oni zaslužuju da igraju, pa ovaj put je tako, sledeći put će možda biti drugačije. 

 

 

11:37 -  Piksi je skratio spisak za predstojeće mečeve i odrekao se nekoliko fudbalera, između ostalog i Luke Jovića koji dobija šansu na kašićicu u dresu Milana ove sezone. 

Golmani: Vanja Milinković-Savić, Predrag Rajković, Đorđe Petrović, Boris Radunović
Odbrana: Nikola Milenković, Strahinja Eraković, Nemanja Gudelj, Miloš Veljković, Strahinja Pavlović, Srđan Babić, Mihajlo Ilić
Vezni red: Aleksa Terzić, Mihailo Ristić Nemanja Radonjić, Andrija Živković, Nemanja Maksimović, Ivan Ilić, Filip Kostić, Filip Mladenović, Saša Lukić, Stefan Mitrović, Dušan Tadić, Lazar Samardžić, Sergej Milinković-Savić, Filip Đuričić, Mijat Gaćinović,
Napad: Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović, Petar Ratkov

 

11:36 - Prema pisanju italijanskih medija, srpski napadač Dušan Vlahović propustiće kvalifikacione mečeve sa nacionalnim timom za Evropsko prvenstvo, kako bi sanirao povredu.

Foto: EPAIMAGES

 

 

11:35 - Dobar dan i dobro došli na lajv blog portala Infromer.rs, na kojem možete uživo pratiti konferenciju za medije selektora fudbalera Srbije, Dragana Stojkovića.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija