• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.10.2023

11:31

"Orlići", ispisali ste istoriju: Ubedljivo ste najgori!

profimedia

Fudbal

"Orlići", ispisali ste istoriju: Ubedljivo ste najgori!

Podeli vest

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije doživela je ponižavajući poraz od Engleske (9:1) u 2. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i tako osigurala ubedljivo prvo mesto u nepopularnoj kategoriji - najubedljiviji poraz u istoriji srpskog fudbala.

Kada su istrčali na teren u Notingemu, malo je verovatno bilo da su se izabranici Dušana Đorđevića nadali da će kao pobednici okončati taj duel. Nije ih to, naravno, sprečilo da se bore i koliko-toliko uspevaju da pariraju prvaku kontinenta. A u 27. minutu, kada je prvotimac Crvene zvezde Vladimir Lučić dao gol, sve je delovalo kao san. Srbija je vodila protiv svojih vršnjaka u sred Engleske.

Celih 11 minuta mogli su "orlići" da maštaju o velikom uspehu, a posle toga usledio je košmar. Od 38. minuta do kraja meča primili su d-e-v-e-t golova. A igra im je izgledala baš onako kako rezultat pokazuje, možda i za nijansu gore. Jer šta reći kad je među najboljim pojedincima u dresu našeg državnog tima bio golman Veljko Ilić, ujedno i najzaposleniji u ekipi. 

Foto: profimedia

 

Neshvatljivo je kako su baš ovakav debakl dozvolili, imajući u vodu da ni oni ništa slično nisu doživeli. Istina, ta selekcija se stalno menja, svake godine su neki drugi igrači, jer čim napune 21 godinu, oni više ne mogu da igraju za mladu. Ali svejedno, znaju se, imali su mnogo utakmica zajedno, svi igraju fudbal makar u Superligi, dakle u najvišem rangu fudbala u Srbiji i nije bio očekivan baš ovakav amaterizam. 

Pre ovog, najveći poraz U21 selekcija, a od postojanja Srbije kao samostalne države, dakle uzimajući u obzir poslednjih 15 godina, doživela je 2019. godine od Nemačke (6:1).

Ovim porazom zacementirali su prvo mesto u istoriji najtežih poraza u međunarodnim takmičenjima u našem fudbalu. Bilo je i ranije velikih poraza. Pamte dobro svi ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu kada su momci koje je na Svetskom prvenstvu 2006. godine predvodio Ilija Petković poraženi od Argentine 6:0. Ostala je ona ćuvena anegdota da je na poluvremenu, pri rezultatu 3:0 za "gaučose" u njihovu svlačionicu ušao Dejan Stanković i zamolio svoje prijatelje koje je znao iz Serije A da malo "olabave" u drugom poluvremenu. Ipak, u igru su ušli mladi momci Karlos Tevez i Lionel Mesi, željni dokazivanja i na kraju je bilo 6:0.

Foto: profimedia

 

Teži je naša seniorska fudbalska selekcija doživela je od Čehoslovačke, u vreme dok smo mi bili Jugoslavija. U dva navrata, 1920. godine u Olimpijskim igrama i 1925. godine u prijateljskom meču, Čehoslovaci su nam uzeli meru identičnim rezultatom (7:0). 

Imali su i Crvena zvezda i Partizan bolne poraze, kojih se navijači nerado sećaju. Crveno-beli su najveći debakl doživeli u novijoj istoriji, na "Marakani" od Bajerna (6:0) u Ligi šampiona. Kad je reč o crno-belima, najteži poraz preživeli su 1970. godine u Kupu sajamskih gradova od Dinamo Drezdena (6:0). 

Kad je reč o još mlađim fudbalskim selekcijama‚, reprezentacija U19 najviše je izgubila 4:0. Imala je pet takvih poraza i nijedan ubedljiviji. Selekcija U17 je još bolja pošto joj najubedljiviji poraz koji je doživela bio 3:0. 

Ovaj poraz od 9:1, otvorio je mnoga pitanja, za početak kuda ide naš reprezentativni fudbal. Nije tako davno bilo kada je reprezentacija do 20 godina osvojila Svetsko prvenstvo 2015. godine. Samo dve godine ranije, Omladinska reprezentacija osvojila je Evropsko prvenstvo. Dosta tih igrača danas je u prvom timu, ali postavlja se pitanje šta će biti kad dođe do smene generacija. Nosioci poput Dušana Tadića, Aleksandra Mitrovića, Sergeja Milinkovića Savića i sličnih njima premašili su zenit karijere. Od mlađih se očekuje da povuku, a veliko je pitanje koliko oni mogu. 

 

 


NAJVEĆI PORAZI SRPSKIH KLUBOVA/REPREZENTACIJA U INTERNACIONALNIM UTAKMICAMA

Engleska (U21) - Srbija U (21) 9:1 (Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo)
Crvena zvezda - Bajern 0:6 (Liga šampiona, 2019. godine)
Dinamo Drezden - Partizan 6:0 (Kup sajamskih gradova, 1970. godine)
Jugoslavija - Čehoslovačka 7:0 (Olimpijske igre 1920. godine)
Čehoslovačka - Jugoslavija 7:0 (Prijateljska utakmica 1925. godine)

Engleska (U19) - Srbija (U19) 4:0 (Evropsko prvenstvo 2022. godine)

Srbija (U17) - Nemačka (U17) 0:3 (Evropsko prvenstvo 2018. godine)
 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ubila šiptarskog komandanta i osula paljbu prema OVK teroristima! Rada se nije dala do poslednjeg daha: Sve za Srbiju, Srbiju nizašta!
Društvo

Ubila šiptarskog komandanta i osula paljbu prema OVK teroristima! Rada se nije dala do poslednjeg daha: Sve za Srbiju, Srbiju nizašta!

Radmila Petrušić (1948-1999) bila je nastavnik Srpskog jezika i živela je u Pećkoj Banji zajedno sa suprugom Mihailom te sinovima Danilom i Goranom.Radmila je svoj radni vek počela daleke 1968. godine u varoši Vrela u etnički čistom albanskom mestu. Bila je pravi primer hrabre i ponosne Srpkinje koja se uvek vodila krilaticom "Sve za Srbiju, Srbiju nizašta".

06.05.2024

20:49

Vozač autobusa namerno ostavio putnicu na granici! Pre toga zaplenio pasoše: Srpkinja prošla pravi horor (VIDEO)
Društvo

Vozač autobusa namerno ostavio putnicu na granici! Pre toga zaplenio pasoše: Srpkinja prošla pravi horor (VIDEO)

Odlazak na letovanje nažalost ponekad može da se pretvori u vrlo loše i neprijatno iskustvo - čak traumatično. Devojka iz Srbije po imenu Ivona ispričala je na TikToku kroz koje sve stresne situacije je prošla sa svojim društvom prilikom povratka iz Grčke, a sve zbog turističke agencije i njenih radnika, koji su jednu njenu drugaricu čak ostavili namerno na granici!

06.05.2024

19:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Putin ovo mora sprečiti po svaku cenu, opstanak Rusije je u pitanju! Kome idu milijarde iz paketa pomoći Kijevu?!
Lukav plan, ali zamalo

Putin ovo mora sprečiti po svaku cenu, opstanak Rusije je u pitanju! Kome idu milijarde iz paketa pomoći Kijevu?!

Lavovski deo sredstava iz paketa pomoći Ukrajini od 61 milijardu dolara, koliko su SAD izdvojile, biće utrošen na popunu odbrambenih rezervi samih Sjedinjenih Država i nabavku naoružanja za Ukrajinu, opet u SAD, kao i na destabilizacija situacije u zemljama oko Rusije - Belorusiji, Kazahstanu, Kirgistanu, Jermeniji. Obični Ukrajinci neće dobiti ništa direktno od ovog "zlatnog tuša". Osim obaveze da poginu iz zahvalnosti za pruženu pomoć na bojnom polju za interese Vašingtona.

06.05.2024

21:23

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija