• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.10.2023

18:05

Preživeo pad aviona na putu iz Beograda, smatraju ga najboljim fudbalerom Engleske svih vremena! Ko je bio Bobi Čarlton?

EPA

Fudbal

Preživeo pad aviona na putu iz Beograda, smatraju ga najboljim fudbalerom Engleske svih vremena! Ko je bio Bobi Čarlton?

Podeli vest

Jedna od najvećih fudbalskih legendi Engleske umro u 86. godini života.

Fudbalski svet zavijen je u crno! Jedan od najvećih, ako ne i najveći engleski fudbaler svih vremena, Ser Bobi Čarlton, u subotu ujutru preminuo je u 86. godini života.

A ko je on zapravo bio? Malo je reći jedan od najboljih ostrvskih fudbalera ikad. Ser Bobi Čarlton osvojio je jedino Svetsko prvenstvo koje je Engleska osvojila, 1966. godine, a bio je i jedan od najvećih fudbalera ikad koje je imao Mančester junajted.

Za "crvene đavole" odigrao je 758 utakmica i postigao 249 golova, dok je za "Gordi Albion" zabeležio 106 nastupa i 49 pogodaka.

Osim toga za njegovu karijeru vezuju se još brojne zanimljivosti.

Foto: EPA

 

 

Među njima je ta da je 1958. godine preživeo avionsku nesreću. U pitanju je "Minhenska tragedija", to jest, pad aviona koji se vraćao iz Beograda sa revanša četvrtfinala Kupa šampiona protiv Crvene zvezde. Među stradalima bilo je osmorica tadašnjih prvotimaca engleskog kluba.

"Sa velikom tugom prenosimo vest da je Serb Bobi napustio mirno u ranim jutarnjim časovima ove subote. Bio je okružen porodicom, koja prenosi zahvalnost svima koji su doprineli u njegovoj brizi, kao i mnogim ljudima koji su ga voleli i podržavali. Zahtevali bismo da u ovom trenutku poštujete privatnost njegove porodice", stoji u saopštenju koje je objavila porodica Bobija Čartona.

Foto: EPA

 

 

Legendarni fudbaler osvojio je i "Zlatnu loptu" 1966. godine. Bio je kapiten Mančester junajteda koji je osvojio Kup evropskih šampiona, a u finalu je postigao dva gola. Dugo je bio najbolji strelac u istoriji nacionalnog tima Engleske (53), a dugo je držao rekord i po broju nastupa za Mančester junajted. Pretekao ga je Rajan Gigs 2008. godine.

U januaru 2011. godine, prema glasanju, proglašen je za četvrtog najvećeg igrača Mančester junajteda, iza Rajana Gigsa, Erika Kantone i Džordža Besta. U vreme kada se povukao iz reprezentacije 1970. godine bio je igrač sa najviše nastupa za Englesku (106). Titulu Sera, za izuzetne zasluge, dobio je 1994. godine. Bio je član Laureus sporske akademije.

Od njega su se oprostili i veliki rivali Mančester junajteda - Arsenal, Barselona, Čelsi, Vest Hem, ali i legendarni fudbaler Džon Teri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija