• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.11.2023

07:15

Postoje samo 14 godina, a već su igrali polufinale Lige šampiona! Zvezdin protivnik ima nestvarnu priču!

Tanjug/AP

Fudbal

Postoje samo 14 godina, a već su igrali polufinale Lige šampiona! Zvezdin protivnik ima nestvarnu priču!

Podeli vest

Fudbalski klub Red Bul Lajpcig postoji samo 14 godina, ipak nemački tim može da se pohvali impresivnim rezultatima.

Još 2006. godine kompanija Red Bul je želela da uđe u nemački fudbal. Već su postojali Red Bul Salcburg i Red Bul Njujork, tako da je legendarni nemački fudbaler Franc Bekenbauer savetovao svog prijatelja i vlasnika ove kompanije Ditriha Matešica da napravi novi korak kada je fudbal  u pitanju.

 

NEUSPELI PLAN

 

Lokalni klub iz Lajpciga, Saksen je godinama imao finansijiske probleme. Prvi plan kompanije Red Bul je bio da uloži 50 miliona evra u klub. Kompanija je planirala preuzimanje, sa promenom boja tima i imena kluba. U aranžmanu je učestvovao i filmski preduzetnik Mihael Kelmel, sponzor FK Saksena.

Taj klub je tada igrao u četvrtom rangu nemačkog fudbalskog takmičenja. Dogovor je bio blizu, klub je trebalo da se Red Bul Saksen Lajpcig.

 

Zatim se umešao Fudbalski savez Nemačke koji nije hteo da odobri licencu plašeći se velikog uticaja kompanije.

Navijači su mesecima protestovali protiv promene imena, tako da je kompanija odustala od svog plana.

TRAŽENJE NOVE LOKACIJE

Nakon toga Red Bul se okrenuo zapadnom delu Nemačke. Uspostavljeni su kontakti sa Hamburgom. Predstavnici ovog kluba su počeli da pregovaraju o potencijalnom sponzorstvu.  Kada je hamburškoj strani postalo jasno da kompanija ima planove koji prevazilaze konvencionalno sponzorstvo, odmah je prekinula kontakt, a menadžment kluba nikada nije razmatrao to pitanje. Naravno i u ovom slučaju došlo je do protesta "vatrenih pristalica" kluba.

Krenili su pregovori sa Minhenom 1860, ipak vrlo brzo je postalo jasno da od tog neće biti ništa. Zatim su se okrenuli Fortuni iz Dizeldorfa. Kompanija je želea više od 50 odsto akcija kluba uz to da se klub zove Red Bul Dizeldorf, što se nije nimalo dopalo navijačima jednog najstarijih klubova u Nemačkoj.

U ovom slučaju se umešao Fudbalski savez Nemačke sa pravilnikom u preimenovanju imena kluba. Čelnici kompanije su se nakon toga ponovo okrenuli istoku ove države, uporni u svojoj nameri da ulože u fudbal.

KAO DA NIJE MOGLO DRUGAČIJE

Lajpcig je ponovo postao prva opcija,  Lajpcig se smatrao idealnim mestom za investiciju. Činilo se da je potencijal za osnivanje novog kluba baš tu ogroman. Grad je imao bogatu fudbalsku istoriju, bio je mesto okupljanja za osnivanje Fudbalskog saveza Nemačke i dom prvog nemačkog nacionalnog šampiona u fudbalu

Trenutno stanje što se tiče fudbala u Lajpcigu je bilo loše. Nijedan tim iz grada nije igrao u Bundesligi od 1994. godine, i nijedan tim nije igrao u profesionalnoj ligi od 1998. godine. Dva najbolja tima su igrali u četvrtoj ligi, a lokalni fudbal je bio pogođen nasiljem nezadovoljnih navijača.

Grad je žudeo za vrhunskim fudbalom. Lajpcig broji oko 500.000 stanovnika, što mu je davalo na navijačkom potencijalu.  Istovremeno, nigde u blizini grada nije bilo klubova iz Bundeslige, što je dodatno pojačalo mogućnost privlačenja sponzora i navijača.

Lajpcig je imao sreću da ima dobro razvijenu infrastrukturu, u vidu međunarodnog aerodroma, veze sa autoputem i, što je najvažnije, veliki, moderan fudbalski stadion. Na Centralnom stadionu igrao se Mundijal 2006. godine.

POČETAK

Sa osnivanjem kluba pojavili su se novi problemi. Reč je o licenci, a postojale su dve mogućnosti. Ili da se otkupi nečija licenca ili da klub počne od najnižeg ranga. 

Tada se pojavio Markranštet, klub je bio pozitivno sklon ulasku u partnerstvo sa globalnom kompanijom. Pet nedelja nakon što su pregovori počeli, klub je odlučio da ustupi svoj licencu uz oštetu od 350.000 evra. 

Zvanično ime kluba nije moglo da bude Red Bul, zbog toga što statut Fudbalskog saveza Nemačke to nedozvoljava. Njihovo zvanično ime Rassenballsport (Sportovi na travi). Ipak, incijali su RB, tako da je korporativni potencijal još mogao da bude prepoznatljiv.

Klub je brzo napredovao, svote novca koje su se ulagale su bile sve veće, a rezultati su polako dolazili, a već 2016. godine postali su deo Bundeslige.

REZULTATI

Što se tiče Bundeslige, za sada je najbolji rezultat drugo mestu u sezoni 2020/291. Dva put su osvojili Kup Nemačke  (2022. i 2023).

Što se tiče evropskih takmičenja, 2020. igrali su polufinale Lige šampiona gde su poraženi od Pariz Sen Žermena.  Naredne sezone su dogurali polufinala Lige Evrope, gde je od njih bolji bio škotski Rendžers.

Klub sjajno posluje i na tragu pronalaženja mladih talenata koje nakon nekoliko sezona prodaju za dobre svote. Poslednji takav primer je transfer Joška Gvardiola u Mančester siti za 90 miliona evra, što je za sada rekord kluba.

Takođe Domini Soboslaji je prodaz 70 miliona Liverpulu, dok su za transfer Kristofera Nkunkua od Čelsija dobili 60 miliona evra, isto toliko je Liverpul platio za Nabija Keitu.

Nihov prvi biser, napadač Timo Verner prodat je Čelsiju za 53 miliona. Bajern iskeširao za Dajota Upamekana 42 miliona, a Liverpul je dao samo dva miliona manje za Ibrahima Konatea.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija