• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.11.2023

12:00

Srbija je na EP, ali loženja više nema! Neverovatno koje sve zemlje imaju više bodova od nas

Tanjug/AP

Fudbal

Srbija je na EP, ali loženja više nema! Neverovatno koje sve zemlje imaju više bodova od nas

Podeli vest

Fudbaleri Srbije ostvarili su san koji je nacija čekala 24 godine i igraće na najvećoj kontinentalnoj smotri, a do tamo su se, pošteno rečeno, provukli kroz "iglene uši".

Naš nacionalni tim juče je u Leskovcu odigrao samo 2:2 protiv Bugarske, što mu je bilo dovoljno da se plasira na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj naredne godine. Izabranici Dragana Stojkovića Piksija odigrali su osam mečeva u kvalifikacijama i od mogućih 24, osvojili su svega 14 bodova. Završili su iza pobednika grupe Mađarske, zbog čega će najverovatnije preći u četvrti šešir na žrebu za grupnu fazu.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Na kraju, skor je četiri pobede, dva remija i dva poraza. Daleko ispod očekivanja. Kada su izvučene kvalifikacione grupe, brojni stručnjaci, analitičari, ali i veliki deo domaće javnosti, bio je ubeđen da će se Tadić, Mitrović i ekipa prošetati do Evropskog prvenstva. Ne da se nisu prošetali, već je juče u toku meča sa Bugarima, malo falilo da dođe do senzacije i da uopšte ne budemo deo najveće fudbalske smotre na kontinentu.

Ipak, pomogli su nam i Mađari, koji su pobedili Crnu Goru sa 3:1. Zanimljivo, baš u trenutku kada su Bugari poveli u Leskovcu, Dominik Soboslaj dao je dva gola Crnogorcima i tako olakšao put "orlovima".

Radovali su se juče naši fudbaleri zbog plasmana na EURO na travi novoizgrađenog stadiona "Dubočica" u Leskovcu, ali navijači su ljuti i traže odgovore. S pravom.

Foto: Starsportphoto

 

 

Koliko je zapravo reprezentaciji Srbije bilo teško kroz kvalifikacije govori i činjenica da protiv pobednika grupe Mađara nisu osvojili ni bod. Protiv skromne selekcije Bugarske, od mogućih šest osvojeno je svega dva poena. Po dve pobede nad Litvanijom, 134. reprezentacijom sveta i Crnom Gorom, 70. na FIFA listi, slaba su uteha za navijače i ljubitelje fudbala u našoj zemlji.

Još poražavajuće izgleda lista timova koji su tokom kvalifikacija za EURO osvojili više bodova od "orlova". Na toj listi nalaze se neke ekipe koje je Srbija u prošlosti gazila gde god je stigla i koje nikad nisu ni bile u fudbalskom vrhu.

 

ISPRED SLOVENIJA, RUMUNIJA, PA ČAK I KAZAHSTAN

 

Tako je nakon osam utakmica, koliko je odigao i naš nacionalni tim, više bodova od nas osvojila Škotska, Turska ima dva više uz utakmicu manje. Primera radi, Austrija sa istim brojem mečeva ima čak pet bodova više od Srbije, a ispred nas su, pazite sad - Slovenija i Kazahstan. Doduše, te dve reprezentacije imaju meč više, ali i da nemaju, bili bi ispred nas. Slovenci su iz devet mečeva osvojili 19 bodova, dok je Kazahstan osvojio 18. Čak su i Finci ispred (15 bodova), doduše, imaju i meč više.

Foto: Starsportphoto

 

 

 

Naravno, razlog zbog čega neko odigra deset, a neko osam mečeva, je taj što u pojedinim grupama, kao što je naša, ima pet ekipa, a u drugim po šest.

Bez obzira na to, više bodova od nas osvojila je i Rumunija, koja je odigrala maestralno kvalifikacije i kao prva u grupi izborila je EURO. Reprezentacija koju smo pre 14 godina tukli sa 5:0 i tako otišli na Svetsko prvenstvo uzela je 19 bodova iz devet mečeva.

Više poena sakupio je i Luksemburg, mada, uz dve utakmice više. Ova ekipa ima 17 bodova, ali šest je osvojila protiv nejakog Lihtenštajna, tako da to i nije ekvivalent za poređenje.

 

SUVA STATISTIKA? NIT SMRDI, NIT MIRIŠE!

 

Na kraju, Dragan Stojković Piksi i igrači srećni su što će reprezentacija igrati na Evropskom prvenstvu. Ipak, da li baš ima tolikog razloga za zadovoljstvo?

Ako pogledamo statistiku, situacija nije baš dramatična, ali nimalo nije prijatna. Srbija je u ovim kvalifikacijama dala 15 golova, a primila devet. Prosečan posed lopte po meču je gotovo 60 odsto (59,5). Upravo taj parametar daje lažnu sliku da je naš tim dominirao kroz kvalifikacije, ali pre se može reći da je davio loptu bez neke prevelike ideje.

Foto: Starsportphoto

 

 

Srbija samo dvaput nije primila gol (jednom protiv Litvanije i jednom protiv Crne Gore), a golman Vanja Milinković-Savić imao je ukupno 13 odbrana nakon velikih šansi. Ukupno 1,63 po meču.

"Orlovi" su ka golu rivala u kvalifikacijama uputili 111 šuteva, od toga 36 u okvir gola. Što se tiče defanzive, što će biti posebna tema, naši odbrambeni igrači imali su ukupno 80 uspešnih startova na loptu, ali su rivalima dozvolili 22 šuta u okvir gola. Od toga, primili smo devet golova.

Za pohvalu je da nijedan naš fudbaler tokom ovog ciklusa kvalifikacija nije dobio crveni karton. Naaši igrači napravili su 93 faula, a pretrpeli 98.

 

MITAR I TADIĆ NAS PONOVO NOSILI

 

Foto: Starsportphoto

 

 

Nisu igrači Srbije odigrali kako treba ove kvalifikacije, ići će na Evropsko prvenstvo bez ikakve euforije, a treba biti pošten i reći da nas je u Nemačku odveo individualni kvalitet Aleksandra Mitrovića i Dušana Tadića.

Koliko su značajni za reprezentaciju videlo se u tom meču sa Crnom Gorom u Beogradu (3:1), koji je bio zapravo odlučujući. Mitrović je u kvalifikacijama ukupno dao pet golova i jedan namestio, a Tadić je dvaput bio strelac i četiri puta asistent. Osim njih, Dušan Vlahović je upisao tri pogotka, a po jedan Srđan Babić, Miloš Veljković, Darko Lazović i Strahinja Pavlović, a jedan je bio autogol.

 

SRBIJA U KVALIFIKACIJAMA

Srbija – Litvanija 2:0 (1:0)

Crna Gora – Srbija 0:2 (0:0)

Bugarska – Srbija 1:1 (0:0)

Srbija – Mađarska 1:2 (1:2)

Litvanija – Srbija 1:3 (1:3)

Mađarska – Srbija 2:1 (2:1)

Srbija – Crna Gora 3:1 (1:1)

Srbija – Bugarska 2:2 (1:0)

 

Standings provided by Sofascore



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pera rogonja

pre 6 meseci

Bio sam u pravu da cemo izgubiti od Bugarske.E moj Piksi ti nemas igrace za odbranu.Ne stima ti nikako odbrana pa primas golove ko volina.Sta ces u Nemacku sa takvom igrom.Bolje ti je da se vratis odakle si doso.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nosilac opozicione liste se tukao s policijom, podržavao pajser brigade, prekršajno osuđivan... Evo kako Bora Solunac tumači uljudnost i pristojnost!
Politika

Nosilac opozicione liste se tukao s policijom, podržavao pajser brigade, prekršajno osuđivan... Evo kako Bora Solunac tumači uljudnost i pristojnost!

Nosilac zajedničke liste 12 opozicionih stranaka i pokreta, Borislav Novaković, koji u kampanji tvrdi da se zalaže za uljudnost i transparentnost u politici, tukao se s policijom, lažno glasao iz Soluna, podržavao pajser brigade omladine Narodne stranke, i preršajno je osuđivan za privredne prestupe. Osim toga, primao je platu za posao na koji nije dolazio.

21.05.2024

10:49

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija