• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.11.2023

19:16

Drulović direktan: Da mi je neko rekao da ćemo 24 godine čekati na EP...

Starsportphoto

Fudbal

Drulović direktan: Da mi je neko rekao da ćemo 24 godine čekati na EP...

Podeli vest

Pitanje je trenutka kada će doći veliki rezultat, ali za to nam je potreban kontinuitet na velikim takmičenjima, poručuje u intervjuu za portugalski "Maisfudbol".

Doskorašnji pomoćnik u sturčnom štabu Dragana Stojkovića Piksija, a sada selektor mlade reprezentacije Srbije ističe da je potpuno jasno zašto narod očekuje veliki rezultat na Evropskom prvenstvu, ali naglašava da je za tako nešto potreban kontinuitet.

- Znamo da na turniru moramo da budemo dobri kako bismo napravili bolji rezultat nego na Mundijalu. Ali, imamo i potencijal za budućnost. Veliki broj igrača će biti tu i za naredne kvalifikacione cikluse. Veliki je pritisak da se prođu kvalifikacije, a onda je pritisak da se prođe grupa... Znamo kako je to i naučili smo da živimo sa tim. Ljudi uvek očekuju od nas da pružimo nešto više. Evropsko prvenstvo će biti novo iskustvo posle kojeg nam slede nove mundijalske kvalifikacije. Veliki rezultat će doći pre ili kasnije, ali uslov je da učestvujemo na velikim turnirima u kontinuitetu. Tako se raste i napreduje. Dobijaš samopouzdanje - ocenjuje Drulović. 

Foto: Starsportphoto

 

Prema njegovim rečima, teško mu je da poveruje da je naša reprezentacija poslednji put bila na Evropskom prvenstvu kada je on sam bio igrač, a sadašnji selektor kapiten. 

- Da mi je neko pre 24 godine rekao da će Srbija propustiti toliko evropskih prvenstava u nizu, ne bih mu verovao... Poslednji put kada smo igrali na Evropskom prvenstvu, još sam bio igrač. Konačno smo se vratili i povezali smo plasmane na dva velika takmičenja. To je bio najveći problem srpskog fudbala prethodnih godina. Nismo imali kontinuitet na velikim takmičenjima. Za Srbiju, i ono što je srpski fudbal danas, ovo je veliki uspeh - kaže Drulović. 

Srbija najbolji meč odigrala u Lisabonu

Najbolju utakmicu u novijoj istoriji, Srbija je odigrala protiv Portugala u gostima, kada je pobedom (2:1) obezbedila direktno učešće na Mundijalu u Kataru.

Bila je to možda i najbolja utakmica koju je naša reprezentacija odigrala godinama unazad. Sjajan meč na krcatom stadionu u Lisabonu. Sada smo zbog remija sa Bugarima pali u četvrti šešir. Videćemo koga ćemo da izvučemo. Nadamo se da ćemo imati i malo sreće i da ćemo proći grupu. Za mene je Portugal jedna od najboljih reprezentacija na svetu. Igraju jako dobro, imaju ogroman kreativni potencijal, igrače na top nivou koji igraju za najbolje klubove... Nije dobro imati ih za rivala ali možda ćemo morati baš protiv njih da igramo - rekao je Drulović.

 

Iako nije više uz A reprezentaciju, upućen je šta se tamo dešava. Nema dilemu da bi Piksi trebalo da ostane, uprkos činjenici što mu ugovor ističe na kraju kvalifikacija. 

- U stalnom sam kontaktu sa ljudima iz A tima. Mislim da su igrači od početka verovali da smo favorit u grupi jer smo pre toga pobedili u Lisabonu i imali uspešnu Ligu nacija. Može se reći da smo na dobrom putu. Nekada prolazimo sa više poteškoća, nekad sa manje. Ali ostvarujemo zacrtane ciljeve. Stabilnost je važan faktor, a igrači shvataju da je selektor nekadašnji kapiten i po mnogima najbolji igrač u istoriji srpskog fudbala. On je lider po prirodi. Takav je bio i kao igrač kada nas je predvodio kao kapiten na EP 2000. To je više nego očigledno i nadam se da će ostati još dugo godina i da će Srbija sa njim nastaviti da pravi rezultate - kaže selektor mlade reprezentacije. 

Njegova percepcija je da je Srbija uvek imala dobre pojedince, ali ne i tim. Danas, ima i dobre pojedince, ali i tim spreman da uradi nešto dobro.

- Imali smo uvek igrače sa sjajnim karijerama u velikim klubovima ali nismo uspevali da napravimo rezultat. Sada imamo reprezentativce koji takođe igraju u inostranstvu ali pokazuju određene kapacitete koji su nam ranije nedostajali. Imamo nekolicinu dobrih mladih fudbalera u Italiji. Psihološki pritisak je počeo da raste jer nas 20 godina nije bilo na evropskim prvenstvima. Kada nije bilo rezultata, stvarala se negativna energija oko reprezentacije. Dešavale su se prethodnih godina neke nenormalne situacije koje su dodatno otežavale. Iako smo uvek imali kvalitetne pojedince, nismo imali tim koji je bio spreman da se bori protiv najboljih. Sada smo u mnogo pozitivnijoj fazi, mnogo boljoj nego ranije - ističe Drulović. 

On se osvrnuo na Hrvatsku koja je od raspada Jugoslavije kontinuirano učestvovala na velikim takmičenjima, a onda su usledili i dobri rezultati.

- Hrvatska je dobar primer. Praktično nisu propustili veliko takmičenje otkako su se odvojili od Jugoslavije. Možda jedno ili dva... Dešavalo se da smo ih i mi izbacivali... Ali kada se podvuče crta, oni imaju kontinuitet učešća i zato prave rezultate. Imaju dvojicu, trojicu igrača koji su mnogo važni poput Modrića ili Brozovića. Oni imaju ogroman uticaj na igru. Sada polako ulaze u jesen karijera ali su u zenitu mnogo dali Hrvatskoj. Takođe, tamo je narod mnogo više uz reprezentaciju, što u Srbiji često nije slučaj. Imaju nenormalnu podršku u kojem god delu sveta da igraju. Posle raspada Jugoslavije, izgradili su jak nacionalni identitet. Hrvatski narod bezrezervno podršava svoju reprezentaciju - opisao je Drulović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija