• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.11.2023

12:29

Nije sve u novcu! Zvezda s manjim budžetom pravila bolje rezultate

Srđan Stevanović, Peđa Milosavljević

Fudbal

Nije sve u novcu! Zvezda s manjim budžetom pravila bolje rezultate

Podeli vest

Direktan duel sa Jang Bojsom i poraz u Bernu (2:0) raspršio je snove navijača Crvene zvezde o plasmanu u nokaut fazu Lige Evrope. Navijači, rukovodstvo, igrači i stručni štab su razočarani, a crveno-beli su se izblamirali u Evropi za sve pare, posebno ako se uzme u obzir da imaju najskuplji tim u istorji kluba.

Para vrti gde burgija neće nije izreka koja važi za Crvenu zvezdu. Sa mnogo manjim bužetom za pojačanja, sa daleko skromnijim platama trenera i skromnijim očekivanjima prethodnici Baraka Bahara znali su da oduševe zvezdašku javnost u evropskim takmičenjima i pokažu koliko je hemija važnija od miliona.

Izraleski stručnjak je prihavtio ono što su mu servirali prethodnici, a to je grupna faza u Ligi šampiona.

 

Foto: EPAIMAGES

 

 

Ipak, nakon što se oprostio od Evrope postalo je jasno da nije dorastao zadatku i da bi mogao da uči od ljudi koji su prethodnih godina radili u srpskom šampionu.

 

Milojević naterao "delije" da budni sanjaju

Dolaskom Vladana Milojevića na trenersku klupu 2017. godine počela je renesansa i veliki povratak na evropsku scenu najtrofejnijeg srpskog kluba.

U kvalifikacijama za Ligu Evrope u sezoni 2017/18 padali su redom Florijana, Irtiš, Sparta iz Praga i u plej-ofu ruski Krasnodar pa je klub ušao u grupnu fazu! U konkurenciji Arsenala, BATE Borisova i Kelna osvojeno je drugo mesto i obezbeđen plasman u nokaut fazu, prvu posle sezone 1991/92. Nažalost, sjajni crveno-beli bili su slabiji od CSKA iz Moskve u šesnaestini finala, a razliku je napravio samo jedan gol (0:0, 0:1).

 

Foto: printscreen

 

 

Popularni Miloje je tada mogao da računa na golmane Milana Borjana, Filipa Manojlovića, Zorana Popovića, Damira Kahrimana i Nemanju Supića.

Za mesto u odbrani konkurisali su Vujadin Savić, Srđan Babić, Abraham Frimpong, Milan Rodić, Stefan Hajdin, Dušan Anđelković, Filip Stojković, Marko Gobeljić, Damijan Le Talek, a u veznom redu Gelor Kanga, Mičel Donald, Nenad Krstičić, Slavoljub Srnić, Uroš Račić, Filip Bainović, Nenad Milijaš i Ivan Ilić.

Ofanzivci na koje je tadašnji trener Crvene zvezde mogao da se osloni bili su Luka Ilić, Rikardinjo, Nemanja Radonjić, Džon Ruiz, Luka Adžić, Nemanja Milić, El Fardu Ben,  Ričmond Boaći, Alekandar Pešić,  Milan Pavkov, Dejan Joveljić i Vanja Vučević.

Vredeo je tim Zvezde koji je izborio Ligu Evrope u tom momentu svega 25.000.000 evra.

 

Foto: Starsportphoto

 

 

Nakon osvojene titule krenulo se u pohod na Ligu šampiona. Dobra izdanja protiv Spartaksa (2:0,0:0), Suduve (2:1, 0:0) i Spartaka iz Trnave (1:2, 1:1) dovela su klub iz Ljutice Bogdana do mečeva sa Salcburgom. Posle 0:0 u Beogradu, stigla je četa Vladana Milojevića prednost prvaka Austrije od 2:0 i golovima El Fardu Bena došla do 2:2 i plasmana u elitno takmičenje.

Kada su navijači Zvezde videli sa kojim timovima će se  njihovi ljubimci boriti u grupi, malo je reći da im nije bilo dobro. Naime, u grupnoj fazi na srpski tim čekali su Liverpul, Pari Sen Žermen i Napoli, a u "grupi smrti" se šampion Srbije i te kako dobro pokazao. Na prepunom stadionu "Rajko Mitić" savladali Liverpul, kasnijeg osvajača Lige šampiona 2:0 golovima Milana Pavkova. 

Tim koji je izborio tu grupnu fazu vredeo je u tom momentu 43,4 miliona evra.

 

Foto: printscreen

 

 

 

 

Svi oni čijim venama teče crveno-bela krv priželjkivali su reprizu prethodne sezone, što je Zvezdi uspelo, a Milojević je odlično i hrabro vodio tim preko Suduve, Helsinkija (2:1, 2:0) i nakon nezaboravnih penala u Kopenhagenu kada je bilo 1:1 (6:7) stigao je do duela sa Jang bojsom u plej-ofu.

Kao da je postojao neki tajni recept, 2:2 u Bernu pa 1:1 u Beogradu doneli su drugu uzastopnu Ligu šampiona. Jasno kao dan je bilo da su Bajern i Totenhem favoriti grupe, a ispostavilo se da je fortuna okrenula leđa srpskom timu. Olimpijakos je bio pobeđen u Beogradu 3:1, ali je u revanšu grčki šampion imao više sreće i pobedom sa penala u 87. minutu prošao u nokaut fazu Lige Evrope.

Vrednost igrača koji su se takmičili u toj grupi iznosio je 63.000 evra.

 

 

Još uvek se oseća gorčina zbog promašenog penala Tomanea krajem prvog poluvremena, ali Zvezda se vratila na mesto koje joj po tradiciji i istoriji pripada.

Tada

 

Foto: printscreen

 

 

 

Nova era sa Dejanom Stankovićem

 

Predvođena legendom kluba Dejanom Stankovićem, Crvena zvezda ušla je u novu takmičarsku sezonu, neobičnu i vrlo specifičnu usled situacije sa korona virusom. Igrao se samo jedan meč u kvalifikacijama 2020. godine, a srpski klub je poklepao u Nikoziji, kada je Omonija prošla dalje posle boljeg izvođenja jedanaesteraca nakon 1:1.

 

Foto: Starsportphoto©

 

 

 

Do tog trenutka Zvezda je eliminisala Tiranu (0:1), a onda i u plej-ofu za Ligu Evrope, jermenski Ararat (2:1). Kada je reč o grupnoj fazi, izvojevali su Stankovićevi izabranici dobre rezultate u mečevima sa Hofenhajmom, Gentom i Slovanom iz Libereca. Tri trijumfa, dva remija i jedan poraz uz gol razliku 9:4, a "delije" još uvek pamte pobedu nad Slovanom od 5:1 na "Marakani".

Nema sumnje da je i korona uticala na vrednost igrača, a tada je Zvezdina ekipa vredela 46.000.000 evra.

 

Foto: printscreen

 

 

 

 

 

Voljom žreba odlučeno je da igrači Zvezde odmere snage sa Milanom u dvomeču u kom je naš tim pokazao da može ravnopravno da se nosi italijanskim gigantom. Ipak, posle 2:2 u Beogradu i 1:1 u Italiji, dalje je prošao Milan.

U odnosu na igrače koji su bili na raspolaganju Vladanu Milojeviću,  Dejan Stanković je po dolasku mogao da računa u defanzivi i na Miloša Degeneka, Strahinju Erakovića, Radovana Pankova, Njemanju Milunovića, Milana Gajića, Njegoša Petrovića,  Žandera, Seku Sanoga, Dušana Jovančića i Branka Jovičića. 

Kada su vezisti i napadači u pitanju, za mesto su se borili i Miloš Vulić, Marko Marin, Veljko Nikolić, Željko Gavrić, Van la Para, Aleksa Vukanoić, Veljko Simić, Milan Jevtović, Mateo Garsija, Andrija Radulović, Tomane i Nikola Krstović.

 

 

Novi evropski pohod posle još jedne osvojene titule doveo je do toga da izabranici Dejana Stankovića eliminišu Kairat (2:1 u Kazahstanu i 5:0 na "Marakani"), ali i da se razočaraju navijači posle dvomeča sa Šerifom kada je moldavski šampion posle 1:1 u Beogradu, slavio u Tiraspolju sa 1:0. 

U trenutku kada je 2021. godine ispala od kluba iz Moldavije, Zvezda je vredela 58,8 miliona evra.

Ipak, nakon toga napravljen je najveći uspeh još od Barija, jer je Zvezda bila prva u grupnoj fazi Lige Evrope nakon osvojenih 11 bodova u grupi sa Bragom, Midtjilandom i Ludogorecom, pa je obezbeđen direktan plasman u osminu-finala.

 

Foto: printscreen

 

 

Usledio je neverovatan dvomeč sa Glazgov Rendžersom gde su crveno-beli u gostima poraženi 3:0, a u Beogradu bili bolji pobedivši 2:1. Iako konačan ishod govori drugačije, opšte je mišnjenje da je Zvezda bila bolji rival od škotskog kluba, ali da sreća još jednom nije bila blagonaklona prema timu iz prestonice Srbije.

Specijalizovani fudbalski portal za transfere ''Transfermarkt'' objavio je nove cene fudbalera Crvene zvezde na kraju 2021. godine. Fudbaleri šampiona Srbije uglavnom su doživeli pad vrednosti, iako su se plasirali u osminu finala Lige Evrope, ali su i polusezonu završili na drugom mestu, sa pet bodova manje od Partizana.

Najvredniji igač Zvezde je bio Mirko Ivanić, koji je procenjen na 7 miliona evra i njemu je vrednost skočila za pola miliona evra u odnosu na poslednji presek. Drugi je bio Aleksandar Katai, kome je vrednost ostala ista - 4,500.000 evra. Cena je skočila Aleksandru Dragoviću, koji je pre prelaska na "Marakanu" iz Bajer Leverkuzena bio procenjen na 3,5 miliona, a onda je njegova vrednost dosegla 4.000.000 evra i on je postao treći najvredniji igrač srpskog šampiona.

 

Foto: fkcrvenazvezda.rs

 

 

Najveći rast cene doživeli su Strahinja Eraković i Marko Lazetić. Štoper crveno-belih uglavnom je igrao svaku utakmicu u domaćem prvenstvu, odnosno od 21 utakmice Crvene zvezde, Eraković se 15 puta našao u startnoj postavi, a tri puta je ulazio sa klupe. Da nije korišćen u Superligi samo zbog pravila o bonusu pokazuje i činjenica da je i u Ligi Evrope odigrao tri utakmice po 90 minuta, a posebno je bitno istaći da je u poslednje dve odlučujuće utakmice odigrao svih 180 minuta. Njegova cena u junu je iznosila 1.3 miliona evra, dok je na kraju godine vrednost Strahinje Erakovića bila 2.5 miliona.

 

Foto: Starsportphoto

 

 

 

Ubedljivo najveći pad vrednosti doživeo je Veljko Nikolić koji je u junu 2021. godine imao cenu od pet miliona evra, a do kraja godine bila je duplo manja!

 

 

Crvena zvezda je i naredne godine igrala grupnu fazu Lige Evrope, nakon što je eliminisana u kvalifikacijama za Ligu šampiona od Makabija iz Haife, a sve posle izbacivanja Pjunika.

Za razliku od Pjunika koji je kompletno jeftiniji od Mirka Ivanića, Makabi Haifa u finansijskom smislu predstavljao je težeg rivala Crvenoj zvezdi.

Jasno je bilo da je po vrednosti ekipe četa Dejana Stankovića slovila za velikog favorita, jer je tim iz Izrala "Transfermarkt" procenio na 19.450.000 evra. Najskuplji pojedinac u izraelskom sastavu bio je Frenci Pjerot koji je vredeo 1.800.000 evra, potom Omer Acili 1.500.000 evra, a onda i Ali Mohamed i kapiten Neta Levi koji su procenjeni na 1.400.000 evropskih novčanica. 

Poređenja radi, Crvena zvezda je u tom momentu vredela 54.650.000 evra. Mirko Ivanić 8.000.000 evra, dok su Aleksandar Dragović, Aleksandar Katai i Strahinja Eraković procenjeni na 5.000.000 evra! 

Foto: Starsportphoto

 

 

Ekipu je nakon Stankovića sa klupe predvodio njegov nekadašnji pomoćnik Miloš Milojević, a Crvena zvezda se našla u jakoj grupi koju sz činili  Monako, Trabzon i Ferencvaroš. 

Nije selektovao Milojević tim, a od igrača koje danas Barak Bahar nema na raspolaganju dres Zvezde nosili su: Strahinja Eraković, Stefan Leković, Irakli Azarov, Marko Gobeljić, Nenad Krstičić, Egor Prucev, Nemanja Motika, Ohi, Marko Rakonjac i Kalifa Kalubali i Ibrahim Mustafa.

 

Foto: printscreen

 

 

Okončao je srpski šampion takmičenje sa šest osvojenih bodova, a u lepom sećanju ostale su pobede nad Ferencvarošom od 4:1 i nad Trabzonom od 2:1. 

 

Bahar razočarao sa najskupljim timom u istoriji kluba

 

Dolazak Baraka Baraka je pompezno najavljivan, dobio je Izraelac najskuplji tim u istoriji srpskog šampiona, ali se potvrdila ona stara " nije zlato sve što sija".

 

Foto: fkcrvenazvezda.rs/epa/shutterstock

 

 

Ekipa koja vredi 73.000.000 evra, uspela je da "izboksuje" samo bod u pet mečeva grupne faze Lige šampiona, a u direktnom okšraju sa Jang bojsem poražena je sa 2:0 u Bernu.

Prema specijalizovanom sajtu "Transfermakrt" najskuplji igrač je i dalje Mirko Ivanić, koji vredi 9.000.000 evra, a igrači koji su trebali da donesu boljitak i prevagu Zvezdinom timu, potpuno su podbacili.

Niko ne spori da Hvang In Bum ima kvalitet, ali se retko ko slaže da je salužio da nosi epitet najskuplje plaćenog igrača u istoriji kluba! Za njega je dato 5.000.000 evra Olimpijakosu, ali nije na terenu doneo ništa što je pomoglo Zvezdi u Ligi šampiona.

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

O Šerifu Ndiajeu ne vredi trošiti reči, jer se igrao živcima navijača, upropastio prilke koje je bilo lakše realizovati nego promašiti, a verovatno i rukovodstvo kluba žali za bačenih 4.000.000 evra.

 

Presedeo je Miloš Degenek gotovo celu sezonu i verovatno čupao kosu sa glave zbog mlađanog Nasera Đige, koji se odmah ustalio u startnih 11, a koliko uspešno, jasno je po broju primljenih golova crveno-belih.

Kada je Crvena zvezda predstavila do tada najveće pojačanje u letnjem prelaznom roku, reprezentativaca Obale Slonovače Žan Filipa Krasoa, ponadale su se "delije" ubojitom napadu. Drugi strelac francuske Lige 2, promovisan je uz velika očekivanja, ali nije uspeo u elitnom takmičenju da ih opravda.

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Na Zlatiboru je predstavljen bivši fudbaler Slavije iz Praga, Piter Olanjinka, koji je stigao sa velikim iskustvom igranja u Evropi sa češkom ekipom. Imao je odličnu sezonu iza sebe, na 21 utakmici je postigao 11 golova i imao pet asistencija u prvenstvu Češke, dok je u Ligi konferencija  dva puta tresao mrežu na šest mečeva. 

Nažalost, ni on nije doneo efikasniji napad crveno-belima, a ovih dana sve češe se može čuti pitanje treba li Barak Bahar da ostane na kormilu i zašto se podbacilo u ovom prelaznom roku.

Tužno, ali istinito je da navijači nemaju čemu da se raduju ove sezone, kaska Zvezda za Partizanom tri boda u Superligi Srbije, obrukala se u Evropi, a nije još ni decemar...

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Lider ZLF - Lažov od starta!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Lider ZLF - Lažov od starta!

Prekjuče 21.6.2024. godine, na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda, jedan od novih lidera stranke Zeleno levi front (Ne davimo Beograd), Branislav Dimitrijević, je u svom prvom obraćanju pred Skupštinom grada, masno slagao.

23.06.2024

18:42

TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)
Live TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi izovorio je legendarnu rečenicu pred odlazak u Lisabon: "Kakav bre plasman za Svetsko prvenstvo?" Tada smo pobedili. Da li ste mu verovali kada je rekao da ne treba da brinemo i da će odvesti Srbiju na Evropsko prvenstvo? Evo nas danas u Nemačkoj! Šta možemo da očekujemo u utakmici protiv Danske? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su bivši reprezentativac Predrag Mijatović i novinar sportske rubrike Informera Ljubiša Vidović. Uživo u program javio se i Jovan Šurbatović, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije.

23.06.2024

12:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija