• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.12.2023

06:20

Velelepna fudbalska zdanja koja čekaju Srbiju! Čudo tehnologije u Gelzenkirhenu i kultna "Alijanc Arena"!

EPAImages

Fudbal

Velelepna fudbalska zdanja koja čekaju Srbiju! Čudo tehnologije u Gelzenkirhenu i kultna "Alijanc Arena"!

Podeli vest

Reprezentacija Srbije i Crne Gore igrala je na "Feltins areni" i "Alijanc areni" na Svetskom prvenstvu 2006. godine i doživela poraze.

Žrebom u Hamburgu naša fudbalska selekcija saznala je kako će izgledati njen put na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj naredne godine. Izabranici Dragana Stojkovića Piksija smešteni su u grupu C zajedno sa Danskom, Slovenijom i Engleskom. 

Odmah nakon žreba objavljen je i kompletan raspored grupne faze. Srbija će prvi meč igrati 16. juna u Gelzenkirhenu protiv Engleza, a preostala dva 20. i 25. juna, u Minhenu protiv Slovenije i Danske. 

Tim povodom, rešili smo da vam predstavimo stadione na kojima će "orlovi" pokušati da se domognu plasmana u nokaut fazu.

"Feltins arena" - Gelzenkirhen

Foto: EPAImages

 

Premijeru na EP, Tadić i drugovi imaće 16. juna u Gelzenkirhenu, na stadionu Šalkea. Reč je o velelepnom izdanju otvorenom 2001. godine, a "Feltins arena" predstavlja najmoderniji fudbalski kompleks u Evropi. 

Nekadašnji predsednik FIFA, Sep Blater, pričao je da je ovaj stadion pravi primer za sve ostale, a dobio je i ocenu od šest zvezdica, iako je maksimum pet. Razlog za to je pokretni krov, ali i revolucionarni izum koji na svetu imaju samo još dva stadiona. 

Reč je o pokretnom terenu, odnosno, podlozi. Na taj način trava na "Feltins areni" uspeva da bude provetrena, očuvana i zaštićena od ostalih nepogoda, budući da velelepno arhitektnosko zdanje u Gelzenkirhenu često ume da bude i domaćin koncerata. 

Kada govorimo o kapacitetu, ono varira u odnosu na takmičenje. Primera radi, za mečeve koje igra Šalke kapacitet je oko 61.000 mesta, računajući i 16.000 stajaćih na severnoj tribini. To, ipak, nije slučaj za UEFA standarde, već je kapacitet smanjen na 54.000 i tada su sva sedeća. 

Na "Feltins areni" je odigrano finale Lige šampiona 2004.  kada je Porto slavio protiv Monaka sa 3:0. Dve godine kasnije Gelzenkirhen je bio domaćin i šest mečeva na Svetskom prvenstvu.

Jednu od utakmica odigrala je tu i naša reprezentacija, tadašnja Srbija i Crna Gora, ali taj duel ne pamtimo po dobrom budući da je Argentina slavila sa 6:0. Zanimljivo, ni Englezi ne pamte po lepom ovaj teren, jer su na istom turniru, ali u četvrtfinalu, bolji od njih bili Portugalci nakon penala. 

Foto: EPAImages

 

Ono što bi moglo da bude posebno interesantno za navijače, koji budu došli da gledaju mečeve na "Feltins areni" je pivovod. Reč je o cevi dugoj pet kilometara, koja direktno iz pivare do stadiona sprovodi pivo. 

"Alijanc arena" - Minhen

Foto: EPAImages

 

Preostala dva meča Srbija će odigrati u srcu Bavarske, na stadionu Bajerna - "Alijanc areni". Jasno je da o velelepnom zdanju u Minhenu ne treba previše trošiti reči, pošto se radi o jednom od najboljih kompleksa na svetu. 

"Alijanc arena" otvorena je 2005, a samo godinu dana kasnije je i renovirana. Tada je i kapacitet proširen i u ovom momentu dom fudbalera Bajerna prima 69.901 navijača, ali prema propisima UEFA na tribinama može da bude "samo" 66.000 gledalaca. 

Foto: EPAImages

 

Na stadionu u Minhenu otvoren je Mundijal 2006. godine utakmicom Nemačke i Kostarike, a pored toga odigrano je još pet mečeva.

Zanimljivo, baš kao i "Feltins arena", domaćin Srbiji i Crnoj Gori bila je i "Alijanc arena" na duelu protiv Obale Slonovače. Nažalost, naša reprezentacija se ni tada nije proslavila, budući da su Afrikanci slavili sa 3:2.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija