• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

03.12.2023

06:00

Ko su rivali Srbije! Englezi su aždaje, Danci nepredvidivi, Slovenci ne odustaju

Starsportphoto, EPA Images

Fudbal

Ko su rivali Srbije! Englezi su aždaje, Danci nepredvidivi, Slovenci ne odustaju

Podeli vest

Pakleno težak posao imaće izabranici Dragana Stojkovića Piksija na predstojećem Evropskom prvenstvu u Nemačkoj naredne godine (od 14. juna do 14. jula).

Žreb koji je sinoć održan u Hamburgu svrstao je srpsku reprezentaciju u grupu C, zajedno sa Engleskom, Danskom i Slovenijom! Da li je moglo gore - moglo je, da li je moglo makar malo lakše - verovatno, ali sada nema nazad.

Posle tačno 24 godine naš državni tim izborio je plasman na kontinentalno takmičenje, a prve reakcije iz tabora "orlova", nakon što smo dobili rivale, govore da ambicije ostaju iste - plasman u nokaut fazu.

Međutim, to neće biti nimalo lako. Piksijevi momci će premijeru EP imati protiv Engleske, 16. juna na stadionu Šalkea u Gelzenkirhenu. Aktuelni viceprvak Evrope, selekcija čija tržišna vrednost tima premašuje milijardu evra, čiju okosnicu čine zvezde Premijer lige, predvođene kapitenom Harijem Kejnom (30), od letos članom minhenskog Bajerna.

Foto: EPA Images

Hari Kejn

Otkako je na klupu Gordog Albiona, u septembru 2016. godine, seo čuveni defanzivac Geret Sautgejt (53) počeo je i uspon ekipe. Ostrvljani su na Mundijalu u 2018. u Rusiji stigli do polufinala, gde su poraženi od Hrvatske na penale, potom su na EURU 2021. na isti način izgubili od Italije u velikom finalu, da bi prošle godine na Svetskom prvenstvu u Kataru stigli do četvrtfinala, gde su ih zaustavili Francuzi.

Međutim, čini se da je reprezentacija Engleske sada potpuno sazrela i mnogi je vide kao glavnog favorita u Nemačkoj. Uostalom to potvrđuju i kladionice, koje su na šampiona sveta iz 1966. stavili i najmanju kvotu za osvajanje titule (4,50). Potom slede Francuzi (5,00), Nemci (8,00) i Portugalci (9,00).

Foto: EPA Images

Bukajo Saka

Nije i čudo, kada se uzme u obzir kakve asove Sautgejt ima na raspolaganju. Od golmana Džordana Pikforda (Everton) i Arona Ramzdejla (Arsenal), preko defanzivaca Fikaja Tomorija (Milan), Harija Megvajera (Junajted), Džona Stounsa, Kajla Vokera (Siti), Trenta Aleksandra-Arnolda (Liverpul), vezista Deklana Rajsa (Arsenal), Džordana Hendersona (Liverpul), Džeka Griliša (Siti), Kola Palmera, Konora Galagera (Čelsi), Džuda Belingema (Real Madrid), do ofanzivaca Fila Fodena (Siti), Bukaja Sake (Arsenal), Markusa Rašforda (Junajted)... Glava da zaboli!

Minuli ciklus kvalifikacija trenutno treća selekcija na FIFA rang-listi odigrala je u grupi C sa Italijom, Ukrajinom, Severnom Makedonijom i Maltom i završila ga bez poraza. Ostvarili je učinak od šest trijumfa i dva remija, uz gol razliku 22:4 i tako ubedljivo osvojila prvo mesto.

Kada je reč o Danskoj, protiv njih ćemo igrati 25. juna na "Alijanc areni" u Minhenu. Imali smo već priliku da osetimo njihovu snagu u prijateljskoj utakmici odigranoj 29. marta 2022. na stadionu "Parken" u Kopenhagenu. Tada su "orlovi" poraženi sa 3:0 i bukvalno za 90 minuta nismo nijednog momenta imali šansu da unesemo neku neizvesnost i dramu.

Foto: EPA Images

Kristijan Eriksen

Poznato je već da je kapiten Skandinavaca iskusni vezista Kristijan Eriksen (31), koji se uspešno oporavio posle infarkta koji je doživeo na prošlom EP, kada se na meču protiv Finske odjednom srušio na teren i nekoliko minuta bio klinički mrtav.

Uspeo je da nakon operacije i ugradnje posebnog defibrilatora da se vrati na teren, a od prošlog leta je član Mančester junajteda. Ove sezone odigrao je samo 15 utakmica, upisao po gol i asistenciju, a trenutno ima problema s povredom kolena.

Pored Eriksena, igru Danaca nosi i prvotimac Totenhema, Pjer Emil Hojberg (28), na golu je čuveni Kasper Šmajhel, stub odbrane Andreas Kristensen iz Barselone, dok je za golove zadužen Rasmus Hojlund iz Mančester junajteda.

Tu su još i Simon Kjer (Milan), Janik Vestergard (Lester), Rasmus Kristensen (Roma), Morten Hjulmand (Sporting), Matijas Jensen (Brentford), Tomas Dilejni i Kasper Dolberg (Anderleht), Jasper Lindstrom (Napoli), Joakim Mele i Jonas Vind (Volfsburg), Jusuf Poulsen (Lajpicg)...

Foto: EPA Images

Rasmus Hojlund

Vrednost tima koji sa klupe vodi iskusni stručnjak Kasper Hjulmand (51) iznosi 324 miliona evra, a zauzimaju 19. poziciju na FIFA listi. 

Danci su bili prvaci Starog kontinenta 1992. godine, baš kada su igrom slučaja otišli na turnir, umesto tada sankcijama sprečene reprezentacije Jugoslavije. Na minulom EP igrali su fenomenalno, a u polufinalu ih je na penale eliminisala upravo Engleska, kojoj će sada imati priliku da se osvete.

U kvalifikacijama su Skandinavci zauzeli prvo mesto u grupi H, ispred Slovenije, protiv koje će igrati u Nemačkoj, kao i Finske, Kazahstana, Severne Irske i San Marina. Ostvarili su skor od sedam trijumfa, remija i dva poraza, uz gol razliku 19:10.

I na kraju Slovenija, koja itekako može i ume da pomrsi konce favoritima. Poslednji put je na Evropskom prvenstvu učestvovala baš kada i naša selekcija - 2000. u Belgiji i Holandiji. I tada smo bili u istoj grupi, a mnogi se i dan-danas sećaju tog neverovatno uzbudljivog duela, kada su "zmajčeki imali vođstvo od 3:0, a na kraju je završeno 3:3.

Foto: Starsportphoto

Jan Oblak

Mnogo toga se promenilo za skoro četvrt veka. Slovenci su trenutno 54. na FIFA listi, a vrednost tima procenjena im je na 131,15 miliona evra. Svakako najveća zvezda je golman Jan Oblak, koji je već duže vreme neprikosnoven na golu Atletiko Madrida. Zanimljivo, on je već neko vreme u ljubavnoj vezi sa srpskom teniserkom Olgom Danilović, tako da će duel sa "orlovima" za njega biti sigurno specifičan.

Selektor Matijaž Kek napravio je dobar spoj mladosti i iskustva, a od imena koja se izdvajaju treba istaći napadački tandem - Andraža Šporara (Panatinaikos) i Benjamina Šeška (Lajpcig). Ozbiljan kvalitet poseduju i Jaka Bijol i Sandi Lovrić (Udineze), Miha Blažič (Leh Poznanj), Jure Balkovec (Alanja), Petar Stojanović (Sampdorija),  Miha Zajc (Fenerbahče), Benjamin Verbič (Panatinaikos), Jasmin Kurtić (Univerzitatea Krajova)...

Foto: Starsportphoto

Benjamin Šeško

Kvalifikacioni deo završili su iza Danske, ali sa potpuno istim brojem bodova i učinkom, samo uz gol-razliku 20:9. 

Srbija i njeni navijači imali su priliku dobro da upoznaju Slovence u minulom ciklusu Lige nacija B. Naši momci su ih u prvom okršaju u Beogradu deklasirali sa 4:1, dok smo u revanšu na stadionu "Stožice" u Ljubljani ispustili vođstvo od 2:2 i na kraju uzeli samo bod (2:2).

Novo odmeravanje snaga uslediće u 2. kolu grupe C na EP, 20. juna na "Alijanc areni".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija