• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Dusan Tufegdzic

12.12.2023

18:27

Belgija objavila rat huliganizmu! Bez navijača do 2025. godine!

printscreen

Fudbal

Belgija objavila rat huliganizmu! Bez navijača do 2025. godine!

Podeli vest

Prekid na derbiju Anderlehta i Standarda naterao tamošnje vlasti da donesu odluku i zabrane gostima prisustvo na utakmicama sve do 2025.

Pre nekoliko dana Grčka je, nakon što je jedan policajac teško povređen tokom navijačih obračuna na odbojkaškom meču Olimpijakosa i Panatinaikosa, objavila "rat" huliganizmu i donela odluku da u naredna dva meseca navijača na fudbalskim utakmicama neće biti! 

- Ne mislimo da je ono što se desilo u bilo kakvoj vezi sa odbojkom. Ljudi koji idu na tribine često nemaju veze sa sportom. Ne znaju ni šta je mreža. Ovo je bila vojska, dovedena da napravi ovo što je napravila. U košarci smo videli da možemo da igramo bez problema. Ovo su fudbalski probemi - rekao je predsednik Vlade Pavlos Marinakis. 

Nekoliko dana kasnije, na drugom kraju Evrope - u Belgiji, izbio je još jedan navijački nered. Po ko zna koji put veliki derbi tamošnjeg fudbala između Anderlehta i Standarda, popularni "Klasiko", prekinut je nakon haosa koji se dogodio na stadionu u Briselu. 

Tokom poslednjih šest godina čak četiri puta je utakmica između najvećih klubova u Belgiji bio prekidan. Meč dva puta nije nastavljen, a problemi koji su se desili na meču osmine finala belgijskog Kupa bili su "crveni alarm" da je vreme za promene u organizaciji utakmica. 

Naime, belgijske vlasti rešile su da do 2025. godine na utakmicama Anderlehta i Standarda gostujućih navijača ne bude! Zanimljivo, predlog su izneli čelnici klubova, a sve u cilju sprečavanja huliganizma na tribinama. 

"Ono što je trebalo da bude sjajan momenat za belgijski fudbal pretvorilo se u razočarenje. Uprkos raznim bezbednosnim merama, "Klasiko" se prečesto završavao nasiljem i sukobima. Za mnoge navijače ovaj meč predstavlja zdravo rivalstvo, ali je utakmica čak četiri puta u poslednjih šest godina, zbog male grupe navijača, prekidana. Zbog toga dva kluba donela su odluku. Najmanje do kraja sezone 2024/25 ni jednom gostujućem navijaču neće biti dozvoljen pristup na utakmicama između dva kluba", navedeno je u saopštenju.

Sličnim sistemom i Grčka je pokušala da se bori protiv huliganizma, ali bez uspeha. Sukobi navijača sa tribina preneli su se na ulice Atine i Soluna, a boljitka nema... Pitanje je da li će ga u Belgiji biti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija