• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. T.

14.12.2023

17:16

Fudbalskim agentima 888 miliona dolara za transfere u 2023!

EPA

Fudbal

Fudbalskim agentima 888 miliona dolara za transfere u 2023!

Podeli vest

Kad pogledate poslednji izveštaj Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) biće vam jasno zašto se mnogi biznismeni, vlasnici sumnjivog novca, ali i bivši fudbaleri i fudbalski funkcioneri utrkuju da budu menadžeri, odnosno agenti.

FIFA je, naime, objavila izveštaj prema kojem je u 2023. godini isplaćena rekordna suma novca menadžerima za posredovanje u transferima. Oni su u godini na izmaku, računajući zimski i letnji prelazni rok u muškom fudbalu, zaradili neverovatnih 888 milion dolara!

Ova cifra predstavlja povećanje od 42,5 odsto u odnosu na prošlu godinu, a veća je za više od jedne trećine u odnosu na prethodni rekord postavljen u 2019, saopštila je FIFA.

Jedan od najvećih transfera prošlog leta ostvario je Real Madrid dovođenjem Džuda Belingema iz Borusije Dortmund za 103 miliona dolara. Aktivni su bili i naši reprezentativci, mnogi su promenili klub, ali s finansijske strane najinteresantniji su bili odlasci Aleksandra Mitrovića i Sergeja Milinkovića-Savića u Al Hilal iz Saudijske Arabije.

 

Foto: EPA

 

 

Engleski klubovi su dali najveći doprinos ovogodišnjem rekordu, potrošivši 280 miliona američkih dolara na usluge agenta, dok su klubovi iz Saudijske Arabije drugi po trošenju odnosno palaćnju agentima sa 86 miliona dolara.

FIFA izveštaj isključuje transfere obavljene unutar Premijer lige, iz jednog u drugi engleski klub, odnosno prelaske igrača iz jednog u drugi klub unutar Ujedinjenog Kraljevstva. Tu smo imali višemilionska poslovanja kao što su transferi Mojzesa Kajseda, Deklana Rajsa ili Kaija Haverca, tako da je ukupna suma o kojoj je izvestila FIFA u realnosti još mnogo veća!

 

Problem je što su sudovi u Velikoj Britaniji i Nemačkoj odbacili narednu FIFA da se ograniči procenat koji agenti mogu da prihoduju od posredovanja u transferima. Sud u Londonu procenio je da je naredna iz sedišta FIFA u suprotnosti sa zakonom o konkurenciji Ujedinjenog Kraljevstva, dok je sud u Dortmundu takođe naredio da ta odredba ne sme da se odnosi na poslovanje u kojem bilo koja strana – agent, klub, igrač ili trener – ima vezu sa nemačkim tržištem.

 

Foto: EPA

 

 

 

S druge strane, Sud za sportsku arbitražu (CAS) još letos je pružio podršku legitimnosti FIFA propisa i oglasio se saopštenjem na čak 89 stranica.

„FIFA je pokazala da izgledi za veće naknade za agentske usluge podstiču agente da generišu više transfera, što zauzvrat proizvodi niz negativnih efekata na tržište usluga fudbalskih agenata. Stoga, ograničavanje naknada za usluge agenta je prikladno za otklanjanje ili ublažavanje negativnih efekata koje je istakla FIFA“, saopštio je tada CAS.

 

Izveštaj FIFA takođe je otkrio da su honorari agenata u ženskom fudbalu prvi put premašili milion američkih dolara. Broj poslova sa agentima dostigao je rekordnih 125, što je povećanje od više od 20 odsto u odnosu na 2022. godinu, a naknade su iznosile 1,4 miliona dolara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Au! Srbiji se ne piše dobro! Šokantne vesti iz Amerike: Balkan će biti najteže pogođen deo Evrope!
PAKAO

Au! Srbiji se ne piše dobro! Šokantne vesti iz Amerike: Balkan će biti najteže pogođen deo Evrope!

Iako naučnici imaju alate i metode da izmere uticaj klimatskih promena - kako se to može učiniti pa da pojedinac, u okviru vlastitog života, ima neku vrednost kojom bi izmerio kako se, pod uticajem klimatskih promena, menja i njegov život? Nije lako zamisliti šta je tačno "prosečno globalno zagrevanje od 1,5 °C ili 2 °C" i na koji će nam način izmeniti svakodnevni život.

28.04.2024

12:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija