• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.12.2023

19:00

Godina u kojoj su Arapi ukrali fudbal! Ovako su dovodili zvezde i obezbedili Mundijal!

Reuters

Fudbal

Godina u kojoj su Arapi ukrali fudbal! Ovako su dovodili zvezde i obezbedili Mundijal!

Podeli vest

Potvrda da će Svetsko prvenstvo biti održano u Saudijskoj Arabiji 2034. godine logičan je nastavak velike fudbalske ekspanzije u toj zemlji. Do pre koju godinu niko nije mogao ni da sanja da ce mnoge velike zvezde današnjice uhlebljenje naći u ovoj prebogatoj državi, ali godina za nama je ona za koju slobodno možemo reci da su u njoj Arapi "ukrali fudbal".

Reprezentacija Saudijske Arabije na Mundijalu u Kataru 2022. godine senzacionalno je pobedila Argentinu sa 2:1, a u međuvremenu je dovela u svoju ligu ogroman broj vrhunskih igrača, počevši od Kristijana Ronalda, Nejmara, Karima Benzeme, preko naših asova Aleksandra Mitrovića i Sergeja Milinković Savića, do niza drugih fudbalskih superstarova.

Ova zemlja na Bliskom istoku fudbal je shvatila ne samo kao sport, već i kao jednu od najboljih prilika za popularizaciju države i otvaranje novih sfera koje ce privlačiti ljude iz cele planete.

Jedna od najbogatijih država u tom delu planete  je sa željom da se što više otvori ka svetu mnogo uložila u fudbal, o čemu svedoče mnogobrojni transferi i preplaćivanje igrača značajno više od njihove tržišne vrednosti.

 

Foto: Reuters

Selekcija koja je savladala Argentinu

 

Nekoliko klubova prednjači kada su megalomanski ugovori i dovođenje najboljih fudbalera u pitanju. To su pre svega Al Nasr, Al Itihad, Al Ahli, Al Hilal i Al Itifak, koji u svojim redovima imaju zveri od igrača.

Iako čak 20 ekipa čini tamošnju ligu, prema potrošnji novca kada je u pitanju 2023.godina, najveći broj fudbalera sjatio se u jedan od pomenutih pet klubova. Nema sumnje da je osnovni motiv bio želja da, za narednih desetak pokoljenja, obezbede više nego lagodan,  luksuzan i komforan život.

 

Foto: reuters

Selekcija koja je savladala Argentinu

 

O kakvim se ulaganjima radi dovoljno govori podatak da je od 2021. godine potrošeno oko šest milijardi evra  kada je reč o elitnom fudbalskom rangu Saudijske Arabije.

Al Nasr

Onaj koji je  "otvorio pandorinu kutiju" i "naterao" fudbalere širom sveta da krenu u nepoznato je proslavljeni  portugalski as Kristijano Ronaldo. On je u smiraj 2022. godine potpisao ugovor sa Al Nasrom po kojem će za dve godine zaraditi 200 miliona evra od plate i gotovo isto toliko od komercijalnih ugovora.

 

Foto: Reuters

Ronaldo je probio led

 

Ova vest odjeknula je kao bomba, a igrači i navijači širom sveta šokirano su komentarisali odluku vremešnog asa. Mnogi su govorili da je pogrešio, da ce se pokajati, ali jedno je sigurno - ovakav ugovor bi malo ko odbio, posebno kada se uzme u obzir da jedan od najboljih igrača svih vremena ima 37 godina i da mu je karijera na zalasku.

U pomenuti klub veliko ime kakvo je Ronaldovo, ali i ogromne svote novca koje nudi Saudijska liga, privukle su i brojne druge igrače.

Ovo su oni najzvučniji i sa najunosnijim ugovorima:

Fudbaler: Otavio
Klub: Porto
Obeštecenje: 60 miliona

Fudbaler: Sadio Mane
Klub: Bajern Minhen
Obeštecenje: 30 miliona

 

Foto: Reuters

Sadio Mane

 

Fudbaler: Ajmerik Laport
Klub: Mančester siti
Obeštecenje: 27,5 miliona

Fudbaler: Seko Fofana
Klub: Lens
Obeštecenje: 25 miliona

Fudbaler: Marcelo Brozović
Klub: Inter
Obeštecenje: 18 miliona

Fudbaler: Aleks Teles
Klub: Mančester junajted
Obeštecenje: četiri i po miliona


Al Hilal

Želeo je Al Hilal da se nadmeće sa ekipom Al Nasra kada su u pitanju svetske zvezde, pa je tokom leta bilo raznih spekulacija da ce u klub stici Lionel Mesi ili Kilijan Mbape.

Ipak, Mesi se odlučio za SAD i Inter iz Majamija, Kilijan je ostao u PSŽ-u, a čelnici kluba su rešenje pronašli u Brazilcu Nejmaru, trećem članu bivšeg  napadačkog trija iz prestonice Francuske.

 

Foto: EPA-EFE/STRINGER

Nejmar i Mitrović postali su saigrači

 

Uspeli su da ga nagovore ugovorom od 320 miliona evra godišnje, kao i obeštećenjem od 90 miliona evra klubu.

Uz sve to, Brazilac na raspolaganju ima privatni avion, ogromnu vilu sa 25 soba i osobljem, 80 hiljada evra za svaku pobedu, 500 hiljada evra za svaku objavu na društvenim mrežama koja promoviše Saudijsku Arabiju.

Ipak, sreća nije dugo potrajala jer se malerozni brazilski as povredio na meču koji je njegova selekcija igrala sa Urugvajem sredinom oktobra.  Pokidao je prednje ukrštene ligamente kolena i postalo  je jasno da ce  zbog jedne od najtežih povreda u sportu biti odsutan dugo sa terena.

 

Foto: EPAIMAGES

Mitrović

 

Saigrači su mu dvojica reprezentativaca Srbije, Aleksandar Mitrović  i Sergej  Milinković Savić, koji blistaju od trenutka kada su stigli iz Engleske, odnosno Italije.
Evo i svih važnijih transfera ovog kluba za leto 2023. godine:

Fudbaler : Nejmar
Klub: PSŽ
Obeštecenje: 90 miliona

Fudbaler :  Malkom
Klub: Zenit
Obeštecenje: 60 miliona

Fudbaler : Ruben Neveš
Klub: Vulverhempton
Obeštecenje: 55 miliona

Fudbaler :  Aleksandar Mitrović
Klub: Fulam
Obeštecenje: 52, 6 miliona

 

Foto: profimedia

Sergej

 

Fudbaler : Sergej Milinković Savić
Klub: Lacio
Obeštecenje: 40 miliona

Fudbaler : Kalidu Kulibali
Klub: Čelsi
Obeštecenje: 23 miliona

Fudbaler : Bono
Klub: Sevilja
Obeštecenje: 21 milion

Al Ahli

Ovaj klub nikako ne zaostaje za pomenutim rivalima u pogledu ulaganja i transfera koje su obavili. Ne kaskaju po zvučnosti fudbaleri koje imamo priliku da pratimo u dresu Al Ahlija ove sezone.

Fudbaler: Gabri  Veiga
Klub: Selta de Vigo
Obeštecenje: 40 miliona

Fudbaler: Rijad Marez
Klub: Mancester siti
Obeštecenje: 35 miliona

Fudbaler: Rodžer Ibanjez
Klub: Roma
Obeštecenje: 30 miliona

 

Foto: REUTERS/Albert Gea

Kesi

 

Fudbaler: Alen Sen Maksimen
Klub: Njukasl
Obeštecenje: 27,2 miliona

Fudbaler: Merih Demiral
Klub: Atalanta
Obeštecenje: 20 miliona

Fudbaler: Eduard Medni
Klub: Čelzi
Obeštecenje: 18, 5 miliona

Fudbaler: Frank Kesi
Klub: Barselona
Obeštecenje: 12,5 miliona

Al Itihad

Ništa nije prepuštao slučaju, niti sedeo skrštenih ruku ni Al Itihad, a za razliku od mnogih rivala poslovao je vrlo pametno. U prilog tome govori podatak da je dotadašnja zvezda Real Madrida, Karim Benzema, Al Itihad izabrao kao slobodan igrač.

 

Foto: Reuters

Benzema

 

Narvno, bilo je neophodno motivisati  Francuza ozbiljnom platom, a nezvanično se radi o sumi od oko 400 miliona evra za 2 godine.

Pridružio mu se i nekadašnji saigrač iz nacionalnog tima Ngolo Kante, a ovo je spisak najvecih pojačanja ovog kluba:

Fudbaler: Fabinjo
Klub: Liverpul
Obeštecenje: 46,7 miliona

Fudbaler: Žota
Klub: Seltik
Obeštecenje: 29,1 milion

Foto: AP/Reuter

Benzema, Kante i Ronaldo

 

Fudbaler: Ngolo Kante
Klub: Čelsi
Obeštecenje: Slobodan igrac

Fudbaler: Karim Benzema
Klub: Real Madrid
Obeštecenje: Slobodan igrac

Al Itifak

Ovaj klub je privukao veliku pažnju jer, iako nisu bili mega zvezde u Evropi, igrači koje je ovaj tim doveo su prava senzacija u tamošnjoj ligi. Pored interesantnih fudbalera, ovde imamo i jedno dobro poznato trenersko lice, bivšu legendu Liverpula, Stivena Džerarda.

 

Foto: reuters

Džerard

 

 

Kada se uzme u obzir koji igrači su do pre samo dve godine nastupali u ovom šampionatu, ova pojacanja su i  više nego sjajna:

Fudbaler: Džordan Henderson
Klub: Liverpul
Obeštecenje: 14 miliona

Fudbaler: Žoržinjo Vajnaldum
Klub: PSŽ
Obeštecenje: osam miliona

Fudbaler: Džek Hendri
Klub: Klub Briž
Obeštecenje: pet miliona

Fudbaler: Musa Dembele
Klub: Olimpik Marsej
Obeštecenje: Slobodan igrac

Saudijci su bez ikakve sumnje pretplatili gotovo svakog igrača u odnosu na njegovu tržišnu vrednost, a plate su ono što ih najviše motiviše da baš ovde igraju fudbal narednih nekoliko godina.

Primarni cilj se brzinom svetlosti ostvaruje, jer Saudijska Arabija postepeno ulazi na tržište i želi da se velikim ulaganjima kotira kao jedna od najboljih i pre svega najpoželjnijih liga na svetu.

San o Svetskom prvenstvu

Da se snovi ostvaruju dokazuje i činjenica da će se Mundijal odžati baš na ovom tlu 2034. godine, a još jedan poznati i više nego ostvareni trener sedeće u budućnosti na klupi nacionalne selekcije. Radi se o šampionu Evrope, Italijanu Robertu Manćiniju, koji je preuzeo fudbalsku reprezentaciju ove zemlje.

Foto: Reuters/David Klein

Manćini

 

Jasno je koliko se ulaže u fudbal, a pre svega u sport, jer ova zemlja već ima Veliku nagradu Formule 1, krupan je akcionar u Profesionalnom golferskom udruženju, a čak ce biti domacin i Azijskih zimskih olimpijskih igara 2029. godine  i to na skijalištu koje se trenutno gradi usred pustinje!

Krenuli su stopama susednih Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara, koji su uložili velike sume novca u sport, preuzevši kontrolu nad fudbalskim gigantima Mančester sitijem i Pariz Sen Žermenom.

Podsetimo, Katar je 2022. godine bio domacin Svetskog prvenstva u fudbalu, što je bio prvi put da je ovaj turnir održan u nekoj bliskoistocnoj i muslimanskoj zemlji.

Mnoge je iznenadilo kada je prvi covek FIFA  Đani Infantino otkrio je da će domaćin planetarne smotre 2034. godine biti Saudijska Arabija, nakon što je Australija odustala od kandidature.

 

Foto: Reuters

Infantino

 

- Fudbal ujedinjuje svet kao nijedan drugi sport, a Mundijal je savršen primer poruke jedinstva i inkluzije, kao i primer kako razlicite kulture mogu funkcionisati zajedno i uciti kako bi se bolje razumeli. Živimo u podeljenom i agresivnom svetu, a fudbal ponovo pokazuje da kao najpopularniji sport na svetu ujedinjuje kako niko drugi - objavio je Infantino na svojim društvenim mrežama.

Saudijci su poželeli da "prepisuju" od komšija, pa su 2021. godine preuzeli i engleski Njukasl. Ipak, za razliku od njih, oni sada ulažu vrtoglave cifre i kod kuće.

Kina poziva na oprez

Neki zaboravljaju da ovo nije prvi put da je neka zemlja pokušala da zaseni Evropu. Kineski klubovi su 2016. i 2017. godine imali niz transfera skupocenih fudbalera iz evropskih klubova, a cela priča se nije slavno završila.

Taj eksperiment je propao posle nekoliko godina usled posledica pandemije korona virusa, a mnogi se pitaju da li Saudijsku Arabiju čeka sudbina Kine ili može da parira Evropi.

Foto: profimedia

Infantino

 

Poznati ekonomista Stefan Lege, koji se specijalizovao za fudbalske finansije, prilično je skeptičan po pitanju svega. On veruje da Evropa i dalje ima značajnu prednost kad je u pitanju privlačenje igrača i navijača iz citavog sveta.

- Do sada je jedina stvar koja je navodila ljude da se presele u Saudijsku Arabiju bila novac. Prestižni klubovi i turniri se grade decenijama. Samo sa mnogo istrajnosti, održivih ulaganja i sjajnog menadžmenta može Saudijska Arabija da izgradi zanimljivu ligu, objašnjava Lege.

Tužna slika sa stadiona

Da ne ide sve po planu jasno je i kada se pogleda na tribine tamošnjih stadiona. Za narod koji živi u Sadijskoj Arabiji ulaznice su jeftine, treneri su poznati, igrači su popularni, ali deluje da još nije stvorena fudbalska atmosfera u većem delu ove države.

U prilog tome govori apsurdan podatak sa kraja oktobra, kada je Al Etifak, koji sa klupe predvodi slavni Stiven Džerard, poražen od Al Rijada. Utakmici je prisustvovalo 696 gledalaca, što je, složićete se, veoma tužno.

Foto: Tanjug/AP

Retke su slike punih tribina

 

Poredenja radi,više od 700 gledalaca iz meča u meč prati Smederevo u Prvoj ligi Srbije.

Bilo kako bilo, kritičari saudijsko ulaganje nazivaju „pranjem preko sporta", sa ciljem da se popravi reputacija zemlje u svetlu kršenja ljudskih prava, dok drugi podržavaju državu koja čini sve što je u njenoj moći da skrene pažnju na sebe kroz lepu stvar kakva je sport. Da li će ovaj bljesak biti na duže staze, pokazaće vreme...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija