• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R. Č.

22.01.2024

22:28

Odlazak legende! Preminuo Italijan koji je bio koban po našu reprezentaciju

Pexels,Printscreen

Fudbal

Odlazak legende! Preminuo Italijan koji je bio koban po našu reprezentaciju

Podeli vest

Jedan od najboljih italijanskih fudbalera u istoriji, Luiđi Điđi Riva, preminuo je danas u 80. godini, nekoliko dana nakon što mu je pozlilo u njegovom domu na Sardiniji, nakon čega je bio hospitalizovan. Lekari su pokušali da mu pomognu, ali stanje mu se u ponedeljak naglo pogoršalo pa i pored svih napora nije mu bilo spasa.

Riva je rođen 1944. godine u Lombardiji, ali će svoje ime urezati u srca svih vatrenih Sardinjana. Postao je član Kaljarija 1963. godine i dres tog kluba nosio je punih 15 godina. Bio je deo najčuvenije generacije kluba koja je 1970. godine postala šampion Italije, što je do danas jedina titula popularnih "ostrvljana". Legenda kaže da od tada do kraja života nikada nije platio piće na Sardiniji. U dresu Kaljarija odigrao je 315 prvenstvenih utakmica i postigao je 164 gola.


Za reprezentaciju Italije odigrao je 42 utakmice i postigao je 35 golova, što ga i danas čini najboljim strelcem u istoriji "azura". Bio je član tima koji je 1968. godine postao prvak Evrope, kada je Italija u finalu bila bolja od Jugoslavije. 


Prva utakmica završena je rezultatom 1:1, a u tom meču Jugoslavija je bila žestoko oštećena sramnim suđenjem švajcarskog arbitra, Godfrida Dinsta. Kako pobednik nije odlučen ni posle produžetaka, prema tadašnjim propozicijama igrala se nova utakmica. Dva dana kasnije, ponovo na Olimpiku, ali ovoga puta sa petoricom novih igrača u timu među kojima je bio i Điđi Riva, Italija je slavila rutinsku pobedu (2:0) i stigla do prve titule najboljeg tima na Starom kontinentu. 


Upravo je Riva doneo prednsot "azurima" već u 12. minutu ponovoljenog finala, da bi konačan rezultat postavio Anastazi nakon pola časa igre. Italijani će na drugu titulu čekati pune 43 godine, sve do finala na Vembliju kada su savladali Englesku nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. 

 

Foto: EPA

 

 


Zbog brzine, snage i osećaja za gol dobio je nadimak "udar groma". Smatra se jednim od najboljih napadača koje je Italija ikada imala i u tri navrata je bio najbolji strelac Serije A. 


Po završetku igračke karijere radio je kao tim menadžer i direktor reprezentacije Italije, a bio je član stručnog štaba Marčela Lipija 2006. godine kada je Italija postala prvak sveta. U trenutku smrti bio je počasni predsednik Kaljarija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)
Live TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)

Navikli smo na dvostruke aršine prema našoj zemlji. Hoće li uopšte doći do odgovora UEFA na vređanje Srba na stadionu utakmice između Hrvatske i Albanije. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" govorili su prof. dr Boris Bratina, sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM. Naknadno je u emisiju došao i Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku koji je komentarisao nestanak struje u regionu.

22.06.2024

09:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija