• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.02.2024

23:24

Poznati finalisti Afričkog kupa! Nigerija prošla na penale, "slonovi" slave Sebastijana Alea

EPA Images

Fudbal

Poznati finalisti Afričkog kupa! Nigerija prošla na penale, "slonovi" slave Sebastijana Alea

Podeli vest

Fudbaleri Nigerije i Obale Slonovače boriće se za titulu u finalu Afričkog kupa nacija.

"Zeleni" su večeras u prvom polufinalu pobedili selekciju Južne Afrike i to posle boljeg izvođenja jedanaesteraca sa 4:2.

U drugom polufinalu Obala Slonovače je na svom terenu minimalnim rezultatom nadigrala Demokratsku Republiku Kongo sa 1:0.

Finale je na programu u nedelju, a Nigerija će pokušati da po četvrti put postane šampion Crnog kontinenta, dok će "slonovi" juriti treći trofej. 

Foto: EPA Images

 

Tokom 90 minuta okršaja između Nigerije i Južnoafrikanaca u Buakeu rezultat je bio 1:1, a kako u dodatnih pola sata igre nije bilo pogodaka, odluka je pala u penal lutriji u kojoj su se bolje snašli "zelenih".

Prvi su poveli Nigerijci pogotkom Vilijam Trust-Ekong u 67. minutu sa penala i time stigli korak bliže cilju. A kada je Viktor Osimen u 85. minutu duplirao prednost Nigerijaca, navijači su tada počeli da slave na tribinama. 

Međutim, tada je usledio obrt. Oglasili su se iz VAR sobe i poništili pogodak Osimena zbog ranijeg prekršaja. I taman kada se činilo da će Nigerija uspeti da se odbrani i zakorači u finale, usledio je šok u 90. minutu. Južnoafričkoj selekciji dosuđen je jedanasterac, koji je sigurno izveo Teboha Mokene i odveo meč u produžetke. 

Foto: EPA Images

Golman Nigerije Stenli Nvabili

U dodatnih pola sata igre, ekipe su igrale oprezno, ne želeći ništa da rizikuju, pa je odluka pala sa bele tačke. Inače, Južna Afrika je u 116. minutu ostala i sa desetoricom igrača, pošto je Grant Kekana dobio dirketan crveni karton zbog oštrog starta.

U penal lutriji u heroja je izrastao golman Nigerijaca Stenli Nvabili, koji je odbranio dva jedanasterca i bio najzaslužniji što je njegov tim prošao u finale. Precizni za "zelene" bili su Terem Mofi, Kenet Omeruo, Vilijam Trost-Ekong i Keleči Ihenačo, dok su za selekciju Južne Afrike penale sigurno izveli Mihlalija Majambele i Motobija Mvale.

Foto: AP PHOTO

 

U drugom polufinalnom okršaju između Obale Slonovače i Demokratske Republike Konga je bilo mnogo manje uzbuđenja, a na kraju su slavili domaći sa 1:0.  

Junak selekcije Obale Slonovače bio je Sebastijan Ale, koji je u 65. minutu doneo prednost svom timu, ispostaviće se kasnije, i postavio konačan rezultat.

 

 

Zanimljivo, fudbaleru Borusije Dortmund pre više od godinu i po dana je otkriven rak testisa, posle čega je on pauzirao nekoliko meseci, a na teren se vratio prošle godine, da bi sada odveo svoju reprezentaciju u finale Afričkog kupa nacija. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija