• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ranko Čabarkapa

08.02.2024

23:10

Baš je dobro videti te opet! Osvrt na žreb Lige nacija!

profimedia

Fudbal

Baš je dobro videti te opet! Osvrt na žreb Lige nacija!

Podeli vest

Fudbalska reprezentacija Srbije svrstana je u grupu 4 najkvalitetnije divizije A Lige nacija, na žrebu koji je večeras održan u Parizu. Izabranici Dragana Stojkovića Piksija vodiće naredne jeseni žestoke okršaje sa selekcijama Španije, Danske i Švajcarske.

Iako se moglo dogoditi da "orlovi" završe u grupi sa Hrvatskom, to nije bio slučaj pošto je legendarni Huan Mata kao poslednju, izvukao kuglicu u kojoj je bilo ime Srbije. Ipak, grupa u kojoj je na kraju završila naša reprezentacija nije ništa manje atraktivna!

Foto: EPA Images

 

Ono što prvo upada u oči svim ljubiteljima fudbala u našoj zemlji jeste da će Srbija odmeriti snage sa starim dužnicima, selekcijom Švajcarske. Svi se sećamo provokacija Džerdana Šaćirija i Granita Džake na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, a ništa manje tenzija nije donela ni repriza koju smo gledali u Kataru 2022. U oba navrata upravo su Švajcarci bili kobni po "orlove" i sprečili ih da se domognu osmine finala.

Foto: EPA Images

 

Da stvar bude gora, kako u Rusiji tako i u Kataru Srbiji su presudili igrači koji su ili rođeni u njenoj južnoj pokrajini (Šaćiri) ili su poreklom sa Kosova (Džaka). Ostaje da se vidi hoće li pomenuti dvojac imati dovoljno hrabrosti da se pojavi u Srbiji, jer svi se sećamo da Šaćiri nije doputovao u Beograd sa ekipom Liverpula na megdan Crvenoj zvezdi u Ligi šampiona, nekoliko meseci nakon "hrabre" provokacije u Kalinjingradu.

Foto: EPA Images

 

To su i jedina dva međusobna duela ove dve selekcije od sticanja nezavisnosti Srbije. Pod imenom Jugoslavija sastali smo se 13 puta sa popularnim "sajdžijama" i ostvarili šest pobeda uz pet remija i dva poraza.

Foto: EPA Images

 

Stari poznanik svakako je i reprezentacija Španije, sa kojom se doduše nismo sastali u bliskoj prošlosti. Prethodni put dve selekcije su odmerile snage u prijateljskoj utakmici koja je odigrana u Sent Galenu u maju 2012. i tada je "crvena furija" slavila sa 2:0, golovima Adrijana Lopeza i Santija Kasorle.

Foto: EPA Images

 

Neposredno uoči rastanka Srbije i Crne Gore, reprezentacija državne zajednice pod tim imenom bila je u istoj kvalifikacionoj grupi za plasman na Svetsko prvenstvo koje je održano 2006. u Nemačkoj. Duel u Beogradu okončan je bez golova, a pobednika nije bilo ni na stadionu "Visente Kalderon" (1:1), kada je Mateja Kežman poništio vođstvo koje je domaćinu doneo Raul. Srbija i Crna Gora je tada direktno otišla na Mundijal, ostavivši Špance da strepe u baražu.

Foto: EPA Images

 

Žreb nas je spojio sa Špancima i u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine. Jugoslavija je poražena na "Mestalji" rezultatom 2:0 (Gvardiola, Raul), dok je na "Marakani" odigrala 1:1 (Mijatović, Jero). Nekadašnja Jugoslavija igrala je protiv Španije ukupno 19 puta uz pet pobeda, devet poraza i isto toliko remija.

Foto: EPA Images

 

Svima je u lepom sećanju ostala majstorija Dragana Stojkovića Piksija u Veroni, kada je aktuelni selektor našeg tima najpre odbranu "crvene furije" poslao "po burek" a zatim i na avion za Madrid, a reprezentaciju Jugoslavije u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Italiji.

Poslednji rival u grupi nikako nam ne "leži" u poslednjih nekoliko godina. Doduše, prilika da se to promeni ukazaće se i ranije pošto su "orlovi" svrstani u istu grupu sa Dancima i na predstojećem Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Taj meč na programu je 25. juna u Minhenu u okviru trećeg kola grupe C.

Foto: EPA Images

 

Skandinavci su nas pre nepune dve godine ubedljivo savladali (3:0) u Kopenhagenu u prijateljskoj utakmici. Kobni su bili po naš tim i u kvalifikacionom ciklusu za plasman na Euro 2016. kada su nas nadigrali u oba duela (3:1, 2:0).

Foto: EPA Images

 

Nije tako bilo oduvek, pošto smo kao Jugoslavija upisali pet pobeda i pretrpeli samo dva poraza od Danske.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija