• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.02.2024

21:05

Španci otkrili: Mijatović kažnjen zbog malverzacija

ATA Images

Fudbal

Španci otkrili: Mijatović kažnjen zbog malverzacija

Podeli vest

Nekadašnji sportski direktor Reala Madrida Predrag Mijatović kažnjen je od strane Poreske uprave Španije zbog toga što nije prijavio tačne prihode i druga sredstava, a koja je dobio od posredovanja u transferima.

Kako prenosi madridski list Periodiko, legendarni fudbalski reprezentativac je predstavljao netačna sredstva kroz privatne obračune, a tokom istrage nadležni organi su uočili malverzacije.

Zbog toga mu je izrečena novčana kazna, a prekršaj se vodi kao "veoma ozbiljan", po presudi koja je doneta još 22. decembra prošle godine, ali je španski medij tek sad imao uvid u presudu Vrhovnog suda Madrida. Ipak, nije otkriveno kolika je novčana kazna.

Podsetimo, Mijatović je 2009, posle tri godine napustio funkciju sportskog direktora "kraljevskog kluba", ali je isticao da nije radio kao posrednik u transferima. Ipak, inspektori Poreske uprave su izneli čvrste dokaze da su mu različiti agenti plaćali za usluge u kešu i u kompenzaciji. Kako je otkriveno, neki agenti su mu, na primer plaćali lekarske troškove ili pokrivali školarine njegovoj deci.

Foto: printscreen

 

Takođe, Poreska uprava je otkrila i nezakonite transakcije u formi pozajmica. Prema pisanju Periodika, utvrđeno je da nekadašnji fudbaler izvukao milion evra iz dve kompanije u Švajcarskoj, koje su u njegovom vlasništvu, iako nisu bile prijavljene. Mijatović je tim novcem finansirao poslove koje je imao u Španiji, a između ostalog preko tih kompanija je platio troškove za kupovinu kuće u bogatoj četvrti Madrida.

Zato će samo za 2012. na osnovu poreza na prihod, ako Vrhovni sud Madrida kao poslednja instanca u žalbenom postupku potvrdi presudu, iznos kazne i dugovanja biti 285.000 evra. Prema presudi o kojem piše Periodiko, Vrhovni sud pravde podržao je zaključke do kojih je došla Poreska uprava u Španiji detaljnom istragom, čak se govori i o "simulaciji" zajma do milion i po evra od agenta koji je radio u madridskom okruženju tokom poslednje dve decenije.

U pitanju je, kako se navodi, Vlado Lemić, srpski agent i bivši fudbaler koji je sa Mijatovićem imao poslovne kontakte u vreme dok je ovaj bio sportski direktor Reala.

Foto: Public

 

Kako Vrhovni sud pravde i Regionalni ekonomsko-administrativni sud u Madridu smatraju kao dokazano, Lemić je plaćao Mijatoviću kompenzacije za savetne i posredničke usluge na fudbalskom tržištu. Pomenuti agent je direktno sa svog računa u jednoj banci u Luksemburgu plaćao bivšem fudbleru privatne troškove, kao što su školarine za decu, lekarske račune i privatna putovanja. Takođe, inspektori Poreske uprave su govorili i o "načinu kreditiranja" koji je zapravo ništa manje od šeme pozajmica kako bi se "sakrila njegova plata", piše Periodiko.

Sud je takođe ukazao i na to da su obojica znali šta se dešava, jer sve isplate koje idu preko 50.000 evra bile su podeljene u delove direktno Mijatoviću i njegovim firmama kako bi se izbegla kontrola španske banke. 

Inače, Mijatović je još 2017. godine bio optužen za proneveru 603.000 evra, zbog čega su mu nadležni organi pretili u Španiji da će mu oduzeti vilu u pregradđu Malage, kako bi se otplatili dugovi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija