• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.02.2024

07:00

Istina je - fudbal danas igraju svi! Klop na teren poslao 11 fudbalera različitih nacija!

EPAIMAGES

Fudbal

Istina je - fudbal danas igraju svi! Klop na teren poslao 11 fudbalera različitih nacija!

Podeli vest

Pre Liverpula to su uradili Arsenal pod trenerskom palicom Arsena Vengera i Ser Aleks Ferguson tokom mandata na "Old Trafordu".

Postoji ona, sada već izlizana fraza, da fudbal igraju svi... Iako je stručnjaci širom sveta sve češće koriste kako bi se opravdali pre ili nakon utakmice, činjenica je da se za "bubamarom" trči širom sveta i da ne postoji mesto na planeti gde fudbal nije popularan. 

Kao posledica toga sve više fudbalera iz raznih krajeva sveta uspevaju da zablistaju na najvećoj pozornici. Igrači se više ne dele na domaće i strane, mlade i stare, već na kvalitetne i oni koji to nisu. Naravno, platežna moć klubova iz popularnih "liga petice" dovele su do toga da ono najbolje igra u Španiji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i, naravno - Engleskoj. 

Kroz bogatu istoriju Premijer lige čak 113 različitih nacija imalo je svoje predstavnike u nekim od klubova. Među njima su čak Malta, Jermenija, Gvineja Bisao, Surinam, Filipini, Burkina Faso, Centralnoafrička Republika, Kuba, Farska Ostrva, Gambia, Gibraltar, Kenija, Mauritanija, Oman, Pakistan i mnoge druge...

Upravo je Premijer liga iznedrila multinacionalne ekipe, prvi je to uspeo Arsenal, ispratio ih je Mančester junajted, a u subotu je protiv Brentforda u startnoj postavi Liverpula igralo 11 igrača različite nacionalnosti! 

Podatak dobija na značaju kada se u obzir uzme činjenica da već godinama Englezi kubure sa "domaćim prozivodima" i uvoz kvalitetnih fudbalera sa strane je postao neophodan. Odrazilo se to i na rezultate reprezentacije ma koliko se četa Gereta Sautgejta prsila na svakom koraku i najavljivala juriše na Evropsko prvenstvo ili Mundijal. Podatak da u najvećim klubovima ima daleko više stranaca nego domaćih igrača - dovoljno govori. 

Arsenal je prvi shvatio da je lakše pronaći kvalitetnog stranca, za male pare (što je, verovatno, i najvažnije). Bilo je to u eri Arsenal Vengera, a slavni francuski stručnjak je na megdan Hamburgu davne 2006. godine poslao tim sačinjen od 11 igrača iz različitih država. 

Foto: EPAIMAGES

 

Za londosnkog velikana tada su nastupali: Jens Leman (Nemačka) - Emanuel Ebue (Obala Slonovače), Johan Đuru (Švajcarska), Džastin Hojt (Engleska), Viljam Galas (Francuska) - Tomaš Rosicki (Češka), Žilberto Silva (Brazil), Sesk Fabregas (Španija), Aleksander Hleb (Belorusija) - Emanuel Adebajor (Togo) i Robin Van Persi (Holandija). 

Arsenal je tada postao prvi tim koji je na utakmici Premijer lige izveo tim sačinjen od 11 različitih nacionalnosti. Ni danas, bezmalo dve decenije kasnije, niko nije ponovio "uspeh" londonskog kluba. 

Ipak, tako nešto pošlo je za rukom Mančester junajtedu u januaru 2011. godine. Iako je Sir Aleks Ferguson bio majstor da pronađe bisera na "Ostrvu", vremenom je i legendarni Škotlanđanin shvatio koliko je teško ostati konkurentan ljutim rivalima iz Premijer lige, ali i ostalih domaćih takmičenja. 

Okrenuli su se "crveni đavoli" inostranstvu, a onda protiv Stouk Sitija ponovili ono što je Arsenal uspeo pet godina ranije. U startnoj postavi Mančester junajteda našlo se 11 fudbalera različite nacionalnosti. 

Za Mančester junajted nastupili su: Tomaš Kuščak (Poljska) - Rafael Da Silva (Brazil), Nemanja Vidić (Srbija), Kris Smoling (Engleska), Patris Evra (Francuska) - Nani (Portugal), Daren Flečer (Škotska), Deron Gibson (Severna Irska), Rajan Gigs (Vels) - Dimitar Berbatov (Bugarska) i Havijer Ćićarito Ernandez (Meksiko). 

Foto: EPAIMAGES

 

Da se tako nešto desi ponovo čekali smo punih 13 godina, sve do juče kada je Jirgen Klop na teren protiv Brentforda poslao pravu "Legiju stranaca". 

Sastav Liverpula na meču protiv Brentforda: Kujvin Keleher (Irska) - Konor Bredli (Republika Irska), Ibrahima Konate (Francuska), Virdžil Van Dajk (Holandija), Endi Robertson (Škotska) - Vataru Endo (Japan), Kurtis Džons (Engleska), Aleksis Mek Alister (Argentina) - Diogo Žota (Portugal), Luis Dijaz (Kolumbija) i Darvin Nunjez (Urugvaj). 

Zanimljivo, u međuvremeno je Arsenal postavio još jedan rekord budući da je Arsen Venger 2009. godine na megdan Portsmutu poslao 11 igrača, a da među njima nije bilo Engleza. Desilo se to prvi put u istoriji Premijer lige, a da stvar bude gora ni u suparničkom timu nije bilo domaćih igrača. 

Arsenal: Almunia - Traore, Fermalen, Galas, Sanja - Song, Diabi, Aršavin, Ramzi, Nasri - Eduardo. Portsmut: Begović - Finan, Ben Haim; Kabul, Hraidarson - Mokena, Jebda, Hjuz, Boateng - Belhađi i Pikion. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija