• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: M. G.

21.02.2024

21:50

Bajern na istorijskoj prekretnici! Tuhel odlazi, ovo su 4 kandidata da ga zamene!

epa/wikipedia

Fudbal

Bajern na istorijskoj prekretnici! Tuhel odlazi, ovo su 4 kandidata da ga zamene!

Podeli vest

Fudbalski klub Bajern iz Minhena danas je zvanično obavestio javnost da će aktuelni trener Tomas Tuhel (50) voditi ekipu do kraja sezone, ali da će potom uslediti rastanak. Mediji i kladionice već su izdvojile imena kandidata koji bi mogli da ga naslede.

Tuhel je, prema mišljenju brojnih stručnjaka i analitičara, upropastio minhenskog giganta, a pre svega narušio je slogu u svlačionici. Navodno među igračima postoje "dve struje", ona koja je uz njega, ali i ona koja ga "buši".

Činjenica je, međutim, da ekipa izgleda očajno pod njegovom komandom, što se najbolje oslikalo u nedavnom porazu od Lacija u Ligi šampiona, kada nisu uputili niti jedan šut u okvir gola rivala. Ono što navijače bavarskog giganta najviše boli je činjenica da su se već u februaru praktično oprostili od titule šampiona Nemačke.

Bajern je trenutno drugi sa velikih osam bodova zaostatka u odnosu na lidera Bajer iz Leverkuzena. Praktično, bavarski gigant nema gotovo nikakve šanse da preokrene sezonu, s obzirom da "farmaceuti" igraju izvanredno i da nema naznaka da će usporiti.

Otud, uprava Bajerna planira da pribegne svojoj već oprobanoj metodi, da od najvećih rivala uzima ono što je najbolje. U ovom slučaju, da Leverkuzenu otme trenera - Ćabija Alonsa (42)!

 

KANDIDAT BROJ JEDAN - ĆABI ALONSO!

 

Foto: Reuters

Ćabi Alonso

 

Fantastični Baskijac, koji je tokom igračke karijere nastupao za Bajern sa mnogo uspeha, prema procenama kladionica i stručnjaka glavni je kandidat da preuzme klupu nekadašnjeg prvaka Evrope. Kvota da će se to desiti iznosi 4,00, i to je ubedljivo najmanja kvota od svih trenera koji figuriraju kao potencijalni naslednici Tuhela.

Da li će Alonso prihvatiti ponudu, koja navodno već postoji, ostaje na njemu. Jedno je sigurno, Bajern nije jedini koji ga želi, pošto su odavno interesovanje za njega pokazali Liverpul, pa čak i Real Madrid. Takođe bivši klubovi nekadašnjeg reprezentativca Španije.

Najpoznatiji nemački novinar Kristijan Falk, koji radi za ugledni "Bild", tvrdi da su članovi rukovodstva Bajerna namerno požurili da objave rastanak sa Tuhelom, kako bi Alonsu stavili do znanja da ga žele.

"Bajern će probati da izbuši eventualni Alonsov dogovor sa Liverpulom, ukoliko on odluči da napusti Leverkuzen", naveo je Falk.

 

KANDIDAT BROJ DVA - ZINEDIN ZIDAN

 

Foto: EPAIMAGES

Zinedin Zidan

 

Zinedin Zidan (51) je, prema procenama nemačkih insajdera, druga opcija za trenera Bajerna ako ne dođe Ćabi Alonso!

Ko je i šta je čuveni Zizu, ne treba posebno ni pisati. Jedan je od najvećih fudbalera svih vremena i ujedno, jedna od najvećih ličnosti koje su se ikad pojavile u fudbalu. Kao trener je sa Realom tri Lige šampiona, bio je prvak Evrope sa istim klubom i kao igrač, osvajao je Svetsko i Evropsko prvenstvo sa Francuskom i pokupio je sve moguće nagrade kao igrač i kao trener.

Bez angažmana je od 2021. godine, kada je završio svoj drugi mandat na klupi Reala. Čekao je poziv nacionalnog saveza da postane selektor Francuske, a taj poziv nije došao. Kako navode nemački mediji, ne bi imao ništa protiv toga da radi u Bajernu.

"Zidan poštuje Bajern i smatra da je jedinstvena institucija, baš kao i Real Madrid. Ako bi stigla ponuda, dobro bi razmislio", navodi portal poznate TV stanice "Sport1".

Kladionice smatraju da je Zidan drugi kandidat za trenera Bajerna i kvota na njega je 7,00.

Al

KANDIDAT BROJ TRI - ŽOZE MURINJO

 

Foto: Tanjug/AP

Žoze Murinjo

 

Donedavno slavnog Portugalca Žozea Murinja (61) niko nije mogao da zamisli na klupi Bajerna, ali sada se, već drugi put u samo deset dana, čuveni stručnjak ozbiljno pominje među imenima koji bi mogli na "Alijanc Arenu".

Prvo, nekadašnjem prvaku Evrope sa Portom i Čelsijem odavno je prošao zenit karijere. Njegov fudbal je prevaziđen, njegove ideje su, žargonski rečeno, provaljene... Ali, i dalje je autoritet i tražen na evropskom tržištu. 

Mnogi su mišljenja da je Žoze sa Romom pravio rezultate daleko veće od očekivanog, pošto je sa tim klubom u samo dve sezone igrao dva evropska finala. Ligu konferencija je osvojio, Ligu Evrope nije, zaustavila ga je Sevilja.

Možda Žoze u ovom trenutku nema šanse kao Alonso ili Zidan, ali ako ta dva kandidata odbiju poziv sa "Alijanc Arene", naredna opcija biće Murinjo. Nedavno je "Bild" pisao o toj opciji, a kada "Bild" nešto objavi, budite sigurni da nije tek tako pušteno u etar.

"Ako se Bajern uskoro rastane sa Tuhelom, što je vrlo verovatno, glavni kandidat da ga nasledi je Žoze Murinjo. Portugalac je zainteresovan da preuzme Bavarce. Vodio je klubove u Engleskoj, Španiji i Italiji, ostaje mu još u Bundesligi, pa da kompletira karijeru", pisao je Bild pre nekoliko dana.

Trenutna kvota da će Murinjo u Bajern iznosi oko 8,00.

 

KANDIDAT BROJ ČETIRI - ANTONIO KONTE

Foto: REUTERS/David Klein

Antonio Konte

 

Čuveni Italijan Antonio Konte (54) takođe je jedan od kandidata za trenera Bajerna. Kvota na njega iznosi oko 11,00. Iako na prvi pogled nema neke velike šanse da preuzme najveći nemački klub, on itekako ima svoje adute u pregovorima.

KVOTE ZA TRENERA BAJERNA

1. ĆABI ALONSO          4,00

2. ZINEDIN ZIDAN       7,00

3. ŽOZE MURINJO        8,00

4. ANTONIO KONTE    11,00

Pre svega, Konte je osvajao titule u Italiji sa Juventusom i Interom, a bio je šampion Engleske sa Čelsijem. Gde god je radio, zahtevao je gvozdenu disciplinu i odgovornost, i nema sumnje da bi to primenio i u Bajernu. Uostalom, mnogi su mišljenja da čvrsta ruka itekako nedostaje u svlačionici ovog tima.

E sada, u klubovima u kojima je radio često je od uprava tražio poprilično nerealne zahteve kada je u pitanju transfer pijaca. Zbog toga je, uostalom, ušao u sukob sa upravama Juventusa, Intera, Čelsija, pa i Totenhema. U Bajernu to verovatno ne bi trpeli, ali možda ne bi ni morali...

Bavarci svakako narednog leta planiraju ogromnu rekonstrukciju tima i ulaganje velikog novca, pa im se možda i poklope ambicije sa Konteovim.

 

OVI TRENERI NE ŽELE U BAJERN

Foto: EPA

 

 

Navijači Bajerna potajno su se nadali da bi Tuhelov naslednik mogao da bude njegov veliki prijatelj i čuveni nemački stručnjak Jirgen Klop (56), ali od toga neće biti ništa!

Još pre mesec dana Klop je objavio da na kraju sezone napušta Liverpul, pa su odmah krenule spekulacije da li će reagovati Bajern i da li će ga dovesti na klupu. Ipak, iz Jirgenovog okruženja stigle su nepovoljne vesti po sve navijače bavarskog giganta. Naime, i njegove menadžerske agencije poručili su da čuveni strateg nigde neće raditi naredne sezone.

- Kada se završi tekuća sezona Jirgen nikoga neće trenirati narednih godinu dana. Ni klub, ni reprezentaciju. To je njegova definitivna odluka bila kada je saopštio da napušta Liverpul, tako ostaje i nadalje - rekao je Mark Krosicke, jedan od Klopovih zastupnika.

A povratak u Bajern odbio je i nekadašnji trener ovog kluba i bivši selektor Nemačke, Hans Diter Flik (58).

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

 

Pedanti stručnjak, navodno, dobio je ponudu od uprave Bajerna da bude prelazno rešenje ako smene Tuhela usred sezone, što je on odbio. Kako im je saopštio, više ga privlači projekat koji mu je predstavila Barselona, pa po svemu sudeći, on će biti taj koji će zameniti Ćavija Ernandeza na klupi katalonskog kluba.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija