• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: D. V.

21.02.2024

23:03

Osimen sprečio slavlje Barse! Porto u 94. minutu šokirao Arsenal

Tanjug/AP

Fudbal

Osimen sprečio slavlje Barse! Porto u 94. minutu šokirao Arsenal

Podeli vest

Fudbaleri Napolija i Barselone večeras su odigrali nerešeno 1:1 (0:0), dok je Porto napravio iznenađenje i pobedio Arsenal sa 1:0 (0:0) u prvim mečevima osmine finala Lige šampiona.

Duel podno Vezuva na krcatom stadionu "Dijego Armando Maradona" između italijanske i španske ekipe po mnogo čemu bio je specifičan. Bio je to prvi "Maradonin derbi", pošto je legendarni argentinski fudbaler najveći trag ostavio igrajući upravo za ova dva tima.

Ujedno, Napolitanci su samo 48 sati uoči okršaja sa Kataloncima promenili trenera i umesto Valtera Macarija angažovali Frančeska Kalconu. Nadali su se navijači da će ova šok terapija pozitivno uticati na šampiona Italije. 

Foto: Tanjug/AP

Robert Levandovski u duelu sa igračima Napolija

Paklena amosfera na jugu Italije i preko 40.000 domaćih navijača nije uzdrmala Katalonce, koji su od starta krenuli u potpunu ofanzivu. Već u 3. minutu ekipa Ćavija Ernandeza imala je šansu. Mladi Lamin Jamal probio je po desnoj strani, a potom snažno šutirao, ali je lopta preletela tik iznad prečke. Domaći navijači su u trenutku zanemeli. Nastavila je Barsa sa dominacijom, pa su Napolitanci na novim mukama bili u osmom minutu. Ponovo je u šansi bio Jamal, ali je ovog puta Meret odbranio njegov šut.

Italijanski šampion gotovo da nije mogao da diše od ofanzive španske ekipe, koja je konstantno opsedala protivnički šesnaesterac. Kao na traci ređale su se prilike Levandovskog i Gundogana, ali je italijanski golman činio čuda na golu Napolija. 

Izabranici novopečenog trenera Kalcone tek u završnici prvog poluvremena uspeli su da praktično pređu centar i dođu do svoje igre, ali ne i da ozbiljno zaprete gostima. Koliko je Napoli bio nemoćan u prvih 45 minuta dovoljno govori podatak da nisu imali nijedan pokušaj, kao ni šut ka i u okvir gola.

Foto: Tanjug/AP

Duel Napolija i Barselone

Drugo poluvreme donelo je mnogo bolji ritam utakmice u Napolju. Italijanski šampion je igrao sa mnogo više energije i rasterećenije, nego u prvom delu meča. Ipak, to nije bilo dovoljno da poremeti igru Katalonaca, koji su konačno na isteku sat vremena igre probili bedem domaćih. Bio je to mat u dva poteza. Pedri je sjajno kroz noge Rahmaniju poslao loptu ka Poljaku na ivici šesnaesterca, a ovaj tukao po zemlji i pogodio donji levi ugao gola Mereta. Bio je to prvi pogodak Levandovskog u Ligi šampiona još od septembra.

Mogla je ekipa Ćavija Ernandeza već u 65. minutu i da stavi tačku na meč, ali je Meret ponovo spasao Napolitance. Pedri je ovog puta natrčao na loptu i šutirao iz prve sa nekih 20 metara, ali je čuvar mreže domaćih izboksovao u korner. 

I kada je delovalo da utakmica ulazi u mirnu završnicu i da Barselona kontroliše rezultat, usledila je ludnica na "Maradoni". Pravo niotkuda Napoli je stigao do izjednačenja i to zahvaljujući fantastičnom Viktoru Osimenu. Nigerijski napadač je dobio loptu u srce kaznenog prostora, potom se oslobodio svog čuvara i posle okreta matirao Ter Štegena za 1:1 i erupciju slavlja domaćih navijača.  

Foto: Tanjug/AP

Viktor Osimen doneo remi italijanskog prvaku

Tražila je Barselona da se poništi gol zbog mogućeg faula Osimena nad Martinesom prilikom pogotka, ali je nakon provere iz VAR sobe potvrđen pogodak Napolija. 

U tim trenucima nervoza se uvukla u redove Katalonaca, koji su delovali pogubljeno na terenu, prvenstveno poslednja linija odbrane. Grešila je Barsa iz napada u napad i prava je sreća što za takav pad koncentracije na kraju nisu i kažnjeni.

Foto: Tanjug/AP

Detalj s meča Porto i Atletiko

U drugom meču večeri ekipa Porta je na svom "Dragu" uspela da šokira Arsenal i to u poslednjim sekundama meča i sa minimalnom prednošću od 1:0 čeka revanš 12. marta. 

Iako su izabranici Mikela Artete važili za favorita u ovom meču, na kraju nisu uspeli da pronađu put do gola Portugalaca. Domaći su se fantastično branili i čak u 21. minutu imali sjajnu šansu kada je Galeno imao zicer, ali je umesto gola "tobdžija" na kraju pogodio stativu.

Ekipa iz Londona tokom celog meča mučila se da dođe do prilike za gol na "Dragau" i kada se činilo da će mreže mirovati na kraju, usledila je šokantna završnica. Galeno se iskupio i u četvrtom minutu sudijske nadokande na asistenciju Otavija pogodio za trijumf Porta.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija