• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. T.

13.03.2024

06:00

Na današnji dan: Malaga u noći čuda ugasila "zmajeve"! (VIDEO)

EPA

Fudbal

Na današnji dan: Malaga u noći čuda ugasila "zmajeve"! (VIDEO)

Podeli vest

Ima tih klubova i takvih godina u sportu kao kad fudbaleri Lestera pravo niotkuda stignu do titule u Premijer ligi, košarkaši Makedonije u polufinale Evropskog prvenstva, a Robin Soderling sruši teniskog "kralja šljake" Rafaela Nadala na Rolan Garosu.

Takvu priču, koja doduše nije rezultirala trofejom ili medaljom, ali jeste najvećim uspehom u klupskoj istoriji, ima i španski fudbalski klub Malaga. Sadašnji trećeligaš je 13. marta 2013, dakle pre samo 11 godina, izborio plasman u četvrtfinale Lige šampiona! Klub iz Andaluzije stigao je u grupnu fazu elitnog takmičenja preko Panatinaikosa kroz plej-of. Prvu senzaciju priredio je kad je u grupi zauzeo prvo mesto ispred Milana, Anderlehta i Zenita.


Onda je usledio dvomeč u osmini finala sa favorizovanim Portom. "Zmajeve" su predvodili Otamendi, Mangala, Danilo, Mutinjo, Varela, Defur i na domaćem terenu u Portugalu slavili su 1:0. Na današnji dan, 13. marta, odigran je revanš na čuvenoj "Rozaledi", koja je bila premala da primi sve zaineteresovane navijače kluba kojem je to bila debitantska, a do danas i jedina sezona u Ligi šampiona. Malaga je osvajala četvrtu, treću i drugu ligu, ali nikad Primeru ili Kup kralja. Jedini internacionalni trofej ima iz Intertoto kupa 2002. godine. Međutim, ništa nije moglo da se poredi sa srećom i ponosom koje su navijači Malage osetili tokom i posle revanš meča sa Portom.

 

Foto: EPA

Porto - Malaga prvi meč 1:0

 


Budući da je tad još na snazi bilo pravilo gola u gostima, domaćinu je bila potrebna pobeda od dva razlike. Malagine plavo-bele dresove nosili su neki momci koji su posle fantastičnih dve sezone, u kojima su prvo osvojili četvrto mesto u Primeri a onda naredne stigli do četvrtfinala Lige šampiona, izborili za unosnije ugovore i postali zvezde svetskog fudbala, ali i neki prekaljeni asovi. Demikelis, Tulalan, Hoakin, Isko, Žulio Baptista, Havijer Saviola, Roke Santa Kruz, a svima njima je sa klupe dirigovao Manuel Pelegrini. 


Tok meča nije obećavao čudo. Porto je imao veći posed lopte, držao sve konce u svojim rukama i naizgled iskusno vodio meč ka "nuli". Sve do 43. minuta kad je iz naizgled bezopasne situacije, malo iskosa sa desne strane Isko šutirao desnom nogom, prevario golmana gostiju Heltona i zapalio "Rozaledu" - 1:0! 


Stadion koji prima oko 30.000 gledalaca umalo se srušio u 77. minutu utakmice kad je posle kornera s desne strane Santa Kruz pogodio za 2:0! 

 

Foto: EPA

Isko

 


Malaga je te sezone kod kuće u prvenstvu srušila Real Madrid, remizirala sa Atletiko Madridom, deklasirala Valensiju, ali kad navijačima ovog kluba sa juga Španije pomenete 2013. godinu prvo će se setiti čarobne noći 13. marta i velike pobede nad Portom.

 


Koliko je ta noć bila magična, toliko je 9. april iste godine bilo tragično veče za plavo-bele. Protivnik u četvrtfinalu bila im je Borusija Dortmund, a posle 0:0 na "Rozaledi", Malaga je u gostima vodila 2:1 do 90. minuta. Onda je Rojs u 91. minutu pogodio za 2:2, što je i dalje bio rezultat koji je zbog pravila gola u gostima dalje vodio Špance, ali je Santana u 93. minutu na nemilosrdan i brutalan način spustio zavesu na najslavniju sezonu u istoriji malog španskog kluba.


Pet godina kasnije Malaga je ispala u Segundu, a prošle sezone u treći rang takmičenja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!
Live TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!

Sutra je Vidovdan i ljudi kažu da svako od nas treba da ima svoj Kosovski boj i svoj Vidovdan, odnosno da svako od nas treba da se opredeli za svoj sistem vrednosti. Po mišljenju Makrovića, Vidovdan je naša osveštana bol. Kosovo i Vidovdan nisu cela naša istorija, ali jesu središte te istorije. Na ovu temu u emisiji "Info veče" govorio je pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

27.06.2024

22:30

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!
Live TV

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!

Mnogi analitičari prognoziraju da će naredna polovina godine biti malo mirnija od prve. Ipak, nagoveštavaju se nova ratna žarišta u svetu. O ratovima i geopolitici u emisiji "Rat uživo" govorili su Marko Matić iz Centra za odgovorne medije i prof. dr Dragan Škobalj, ekspert za energetiku. Uživo u program, putem vajber uključenja javio se i ratni reporter i novinar Igor Damjanović, kao i novinar Dejan Jelača.

27.06.2024

19:44

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)
Live TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)

Ako se vratimo u 1989. godinu, setićemo se Miloševićevog govora na Gazimestanu. Neke rečenice izvučene su iz konteksta i tako su korišćene kao navodni dokazi protiv njega na sudu u Hagu. Takođe na Vidovdan predsednik Milošević izručen je Hagu. Da li je sve to moralo i u čemu je simbolika Vidovdana kroz celu srpsku istoriju govorili su u "Info danu" Drušan Proroković i Zoran Anđelković.

27.06.2024

18:03

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17