• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

28.03.2024

06:44

Evropsko prvenstvo ne može bar bez jednog čuda!

EPAIMAGES

Fudbal

Evropsko prvenstvo ne može bar bez jednog čuda!

Podeli vest

Svako Evropsko prvenstvo imalo je barem jednog debitanta. Ove godine to je ekipa Gruzije koja se završnice takmičenja Starog kontinenta domogla pošto je eliminisala Grčku.

Gruzija je tako postala deo društva u kom su reprezentacije koje su do ove godine već jednom učestvovale na šampionatu Evrope, a to su Island, Severna Irska, Norveška, Slovenija, Litvanija, Albanija, Finska i Severna Makedonija. 

Ni ovo Evropsko prvenstvo neće proći bez debitanta, Gruzija je napravila čudo. U finalu baraža posle penala pobedili su selekciju Grčke sa 4:2. Tokom 120 minuta igre u Tbilisiju nije bilo pogodaka, pa je sa bele tačke odlučen putnik u Nemačku. Više sreće, ali i smirenosti imali su izabranici selektora Vilija Sanjola i pred svojim navijačima izborili istorijski prolaz na kontinentalni šampionat. 

Foto: EPAIMAGES

Slavlje navijača Gruzije

Kondicioni trener Dinamo Butumija Aleksandar Karaklić kaže da je u gradovima u kojima oni borave na ulicama bila potpuna ludnica. Prema rečima Karaklića, danima se pričalo samo o utakmici s Grcima, jer su svi predosećali da je kucnuo istorijski čas za Gruziju.

- Nekoliko dana ovde je trajala euforija, to je bilo ludilo. Svi su verovali da će se plasirati. Oni su slični nama, kad se dešava nešto dobro u stanju su da dižu u nebesa i budu baš euforični, a kad je nešto loše, pljuju najstrašnije. Karte za utakmicu odmah su razgrabljene, pokušao sam da nađem za jednog prijatelja, ma nije bilo šanse. Po gradovima je organizovano gledanje utakmice na videobimovima, ovde kod nas skupilo se nekoliko hiljada ljudi. Ludnica je bila kad su se plasirali - kazao je trener za Informer. 

Pre četiri godine čudo su izrežirale Severna Makedonija i Finska, a 2016. čak četiri tima su prvi put učestvovala na šampionatu Evrope: Albanija, Severna Irska, Vels i Island, koji je bio najveće iznenađenje. Oni su tada zaista napravili istorijski uspeh, čudo. U senzacionalnom meču osmine finala Evropskog prvenstva izbacili su Englesku rezultatom 2-1 i dokopala se četvrtfinala, gde je eliminsala Francuska sa 5:2.

Foto: AP PHOTO

 

 

Četiri godine ranije je Ukrajina bila debitant, a 2008. Austrija i Poljska, dok je Letonija prvi put igrala na EP 2004. Slovenija i Norveška su se prvi put našle u završnici šampionata 2000. godine, a četiri godine pre toga Hrvatska, Bugarska, Švajcarska i Turska prvi put igrale su na elitnoj evropskoj fudbalskoj smotri. Škotka i Švedska su se  domogle šampionata Evrope 1992. godine, četiri godine ranije Republika Irska, dok su Portugal i Rumunija debitovale davne 1984. godine. I šampionat 1980. je imao debitanta - Grčku, dok je to Holandija bila na šampionatu davne 1976, a Belgija i tada Zapadna Nemačka 1972. Englezi i Italijani su iste godine prvi put učestvovali na šampionatu Starog kontinenta -  1968. godine, a Danska, Mađarska i Španija 1964.

 

Foto: EPAIMAGES

Slavlje navijača Gruzije

 

 "Crvena furija" je tada na svom prvom učešću kao domaćin i osvojila Evropsko prvenstvo. Takođe, i "azuri" su kao debitanti slavili na šampionatu Starog kontineta pošto su u finalu bili bolji od tadašnje Jugoslavije (2:1), kao i Zapsdna Nemačka 1972, a u borbi za trofej je sa 3:0 pobedila Sovjetski Savez. 

Na prvom prvenstvu 1960, tada Kupu evropskih nacija, 17 ekipa je igralo turnir kod kuće i u gostima do polufinala, a najbolja četiri tima su išla u završnici, tada su to bili Francuska, Jugoslavija, Čehoslovačka i Sovjetski savez, koji je u finalu pobedio Jugoslaviju 2:1.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14