• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. V.

13.04.2024

06:01

Na današnji dan: Dan kada je veliki Junajted pao u Humskoj (VIDEO)

facebook.com/istorijaexyufudbala

Fudbal

Na današnji dan: Dan kada je veliki Junajted pao u Humskoj (VIDEO)

Podeli vest

Pre tačno 58 godina fudbaleri Partizana ostvarili su jednu od najvećih pobeda u evropskim kupovima.

Tog 13. aprila 1966. na tadašnjem stadionu JNA, današnoj Humskoj, pred 55.000 navijača na kolena je bačen veliki Mančester junajted. Crno-beli su tada u prvom meču polufinala Kupa šampiona pobedili "crvene đavole" sa 2:0. 

Tada slavna generacija "Partizanovih beba" uspela je da nadigra engleskog velikana i to golovima Mustafe Hasanagića u 46. i Radoslava Bečejca u 58. minutu, čime je napravljen korak ka finalu Kupa šampiona.

Ekipa koju je sa klupe predvodio trener Abdulah Gegić hrabro se suprostavila velikanu sa Ostrva, čiji su dres tada nosile najveće fudbalske zvezde kao što su Bobi Čarlton, Denis Lou, Džordž Best i Nobi Stajls, dok je na klupi sedeo Ser Met Bazbi.

Od prvog minuta vodila se velika borba, ekipe su su jurišale ka golu protivnika, a u tome je uspešniji bio Partizan, koji je u prvom minutu drugog poluvremena šokirao Junajted. Izveli su crno-beli prekid sa strane, Jusufi je centrirao na drugu stativu, gde je najvišiki u skoku bio Hasanagić i glavom zatresao mrežu golmana Grega za delirijum na stadionu. 

Partizan - M. junajted 2:0

Grad: Beograd: Stadion: JNA. Gledalaca: 55.000

Sudija: Kurt Tšenšer

Partizan:  Šoškić - Vasović, Jusufi, Mihajlović, Rašović, Jusuhi - Bečejac, Miladinović, Bajić -  Primajer, Hasanagić, Kovačević.

Trener: Abdulah Gegić

Mančester junajted: Greg + Fouks, Brenan, Dan - Stajls, Čarlton, Krirand - Best, Koneli, Herd, Lou.

Trener: Ser Met Bezbi

 

Gosti se nisu oporavili od šoka, a 12. minuta kasnije Partizan je servirao novi nokaut. Crno-beli su izveli jednu od najlepših akcija na meču. Vasović je majstoriski proturio loptu do Bečejca u kazneni prostor, koji ju je na nekih desetak metara primio, a onda je šutirao neodbranjivo u desni donji ugao za ispostaviće se, konačnih 2:0. 

Sedam dana kasnije Partizan je gostovao Junajtedu na čuvenom "Old Trafordu" i izgubio 1:0, ali je zahvaljujući trijumfu na svom terenu zakoračio u finale Kupa šampiona, gde ga je čekao još jedan velikan - Real Madrid. 

Ipak, crno-beli nisu uspeli da stignu do titule, jer je "kraljevski klub" posle preokreta slavio na "Hejselu" sa 2:1, čime su srušeni šampionski snovi "Partozanovih beba", koji se i danas smatraju najuspešnijom generacijom i istoriji kluba iz Humske. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija